Σε αναβρασμό η κυβέρνηση ενόψει ΔΕΘ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Σε αναβρασμό η κυβέρνηση ενόψει ΔΕΘ


  • Αλλεπάλληλες συσκέψεις και αγωνία για τη δόση..


Να κλείσει γρήγορα το μέτωπο με τους δανειστές, ώστε να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες με τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης και να..καταβληθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ το αργότερο μέχρι αρχές Οκτωβρίου για να ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση, που θα περιλαμβάνει και το χρέος επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας και το ανάλογο μήνυμα στους υπουργούς τους κατά τις κυβερνητικές συσκέψεις αυτών των ημερών.

Ως προς τα προαπαιτούμενα, πάντως, η κυβέρνηση καθησυχάζει, παρά το σχετικό θόρυβο, ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία, ούτε κάποιο πρόβλημα στις συζητήσεις με τους δανειστές. Και ξεκαθαρίζει επίσημα ότι το βάρος μεταφέρεται στη δεύτερη αξιολόγηση, που θα έχει μεν δυσκολίες, αλλά μπορεί να ολοκληρωθεί σύντομα, όπως λένε. Ωστόσο στο παρασκήνιο γίνεται αντιληπτό από πολλά κυβερνητικά στελέχη με μεγάλη αγωνία ότι δεν θα είναι καθόλου εύκολη διαδικασία, καθώς αναμένεται μεγάλη πίεση από τους δανειστές, ιδίως για τα εργασιακά, την ώρα που το Βερολίνο εξαιτίας της πολιτικής δοκιμασίας που αντιμετωπίζει η Άνγκελα Μέρκελ στο εσωτερικό σκηνικό, είναι πιθανόν να σκληρύνει τη στάση του, ειδικά στο θέμα του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται για τις εξαγγελίες που θα κάνει στη ΔΕΘ, έχοντας ως «όπλο» και τα χρήματα που απέφερε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν εξετάζονται πάντως με πλήρη μυστικότητα, καθώς οι ανάγκες και τα αιτήματα κοινωνικών ομάδων είναι πολλά και η κυβέρνηση αναζητεί τρόπο να ικανοποιήσει όσο γίνεται περισσότερες κοινωνικές ομάδες που είναι ευάλωτες στην κρίση. Πέραν αυτών των μέτρων, στις κυβερνητικές συσκέψεις δίδεται μεγάλη προσοχή στο πώς θα περιγράψει ο κ. Τσίπρας την πορεία της χώρας προς την έξοδο από την επιτήρηση, την επιστροφή στην ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Bookmark and Share