Ελεύθερη πτώση για τα ελληνικά πανεπιστήμια στην παγκόσμια κατάταξη. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2016

Ελεύθερη πτώση για τα ελληνικά πανεπιστήμια στην παγκόσμια κατάταξη.

  • Tο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο παραμένει ανάμεσα στα 400 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως. Όμως σημειώνει πτώση 19 θέσεων και βρίσκεται στην 395η θέση.
  • Μεγαλύτερο πρόβλημα η μη προσέλκυση ερευνητών.
  • Τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο - Πρώτο το MIT


Η δέκατη τρίτη έκδοση του... διεθνούς πίνακα κατάταξης πανεπιστημίων της QS, που συντάσσεται από την παγκόσμια δεξαμενή σκέψης της ανώτατης εκπαίδευσης QS Quacquarelli Symonds, επιβεβαιώνει ότι το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) είναι το καλύτερο διεθνές πανεπιστήμιο για 5η συνεχόμενη χρονιά.

Φέτος, περιλαμβάνονται στον πίνακα 6 ελληνικά πανεπιστήμια. Όμως τα 5 από τα 6 σημείωσαν πτώση σε σύγκριση με την προηγούμενη κατάταξή τους.

Tο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο παραμένει το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο που βρίσκεται πιο ψηλά στην κατάταξη, ανάμεσα στα 400 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως. Όμως σημειώνει πτώση 19 θέσεων και βρίσκεται στην 395η θέση.

Επιπλέον, δεν συγκαταλέγεται στην κατάταξη μεταξύ των κορυφαίων 250 ερευνητικών ιδρυμάτων, καθώς έπεσε 8 θέσεις, σύμφωνα με τον δείκτη παραπομπών ανά πανεπιστημιακό τομέα. Ακόμα σημαντικά ευρήματα είναι και τα παρακάτω:

● Η Ελλάδα έχει έναν εκπρόσωπο λιγότερο στην κατάταξη με τα κορυφαία 600 καθώς το Πανεπιστήμιο της Κρήτης δεν βρίσκεται πια σε αυτή τη κατηγορία.

● Η κατάταξη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έπεσε από την κατηγορία 461-470 στην κατηγορία 491-500.

● Το Πανεπιστήμιο της Κρήτης δεν ανήκει πλέον στα κορυφαία 200 ερευνητικά ιδρύματα καθώς υπήρξε σημαντική μείωση στον δείκτη παραπομπών ανά πανεπιστημιακό τομέα, παράμετρος που χρησιμοποιείται από την QS ως ένδειξη για τη διεθνή επίδραση της έρευνας ενός πανεπιστημίου.

● Ακόμα 4 ελληνικά πανεπιστήμια σημείωσαν μείωση στον δείκτη παραπομπών ανά πανεπιστημιακό τομέα.

● Όμως, η Ελλάδα έχει και φέτος 3 εκπροσώπους στα κορυφαία 300 των ερευνητικών ιδρυμάτων -το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Πατρών.


Σύμφωνα με την QS, η πτώση των ερευνητικών επιδόσεων των ελληνικών πανεπιστημίων οφείλεται στην αδυναμία τους να προσεγγίσουν νέους ερευνητές από το εξωτερικό. Πέντε από τα 6 ελληνικά πανεπιστήμια παρουσίασαν μείωση στην κατάταξη της αναλογίας διεθνών καθηγητών.

Το Πανεπιστήμιο της Κρήτης σημείωσε πολύ μεγάλη πτώση, που είχε ως αποτέλεσμα τη μηδενική εκπροσώπηση της Ελλάδας στην κατηγορία των 600 κορυφαίων.

Ο αριθμός των πανεπιστημιακών τομέων στην Ελλάδα έχει παρουσιάσει μια μικρή αύξηση σε σύγκριση με το 2015. Ωστόσο, ο αριθμός των μελών ΔΕΠ που είναι διεθνείς έχει μειωθεί.

Ο Μπεν Σόουτερ, επικεφαλής έρευνας της QS, είπε: «Τα ποσοστά επιτυχίας της Ελλάδας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ελαφρώς κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και οι επιδόσεις της στο PISA (Program for International Student Assessment) υποδεικνύουν ότι τα ποσοστά επιτυχίας και πριν την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι επίσης κάτω από τον μέσο όρο. Συνεπώς, η διασφάλιση ότι ταλαντούχοι ερευνητές έχουν κίνητρα να συμμετάσχουν στο ελληνικό σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης είναι υψίστης σημασίας, αν τα ελληνικά εκπαιδευτικά
ιδρύματα θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικά στον τομέα της έρευνας”.

Ο Σόουτερ προσθέτει ότι τα ευρήματα της QS είναι σύμφωνα με την παγκόσμια τάση. Πιστεύει ότι τα χαμηλά επίπεδα των δαπανών που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα για έρευνα και ανάπτυξη (1,24% του ΑΕΠ σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο 2,03%) στερούν από τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν τους απαραίτητους πόρους έτσι ώστε να προσελκύσουν διεθνείς ερευνητές και να διεξάγουν σημαντικές έρευνες.
.
Bookmark and Share