«Ματωμένο» Νοέμβριο σχεδίαζε το Ισλαμικό Κράτος μετά το Παρίσι - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2016

«Ματωμένο» Νοέμβριο σχεδίαζε το Ισλαμικό Κράτος μετά το Παρίσι

  • Χειρότερο μακελειό, με παράλληλα χτυπήματα σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης σχεδίαζε το Ισλαμικό Κράτος τον Νοέμβριο του 2015, την ίδια ημέρα που έσπειρε τον «τρόμο» στη γαλλική πρωτεύουσα.

 Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του CNN, το οποίο επικαλείται ειδικούς ερευνητές και φέρεται να έχει στην κατοχή του έγγραφα και φωτογραφίες, οι... ευρωπαϊκές αρχές έχουν συλλάβει δυο μαχητές που ετοίμαζαν επίθεση στη Γαλλία.
Τα ίδια έγγραφα αποκαλύπτουν και ένα πρόσωπο-κλειδί στις επιθέσεις, τον Αμπίντ Ταμπαουνί ο οποίος κυκλοφορούσε ελεύθερος στην Ευρώπη για αρκετούς μήνες.
Μάλιστα, το αμερικανικό δίκτυο μεταδίδει ότι ο τζιχαντιστής συνελήφθη μόλις πριν από δύο μήνες, τον Ιούλιο του 2016.
Πηγές δήλωσαν στο αμερικανικό δίκτυο ότι το δίκτυο των «πρακτόρων» του Ισλαμικού Κράτους μέσα στην Ευρώπη είναι πιο οργανωμένο απ’ ότι πίστευαν οι αρχές και υπάρχουν αρκετοί τζιχαντιστές που αναμένουν εντολές από τους «αξιωματούχους» της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Συρία.
Τα έγγραφα δείχνουν:

Ένα πιο πλήρες πορτρέτο της αποκλειστικής χρήσης των πλατφόρμων κοινωνικών δικτύων (Viber, Telegram, WhatsApp) από τους υπόπτους για τρομοκρατία, πολλά εκ των οποίων κωδικοποιημένα για ασφαλή επικοινωνία.
Τον τρόπο που οι αρχηγοί του ISIS προστατεύουν τις αποστολές τους: δίνοντας στους τρομοκράτες μόνο τις πληροφορίες και τα χρήματα που χρειάζονται ώστε να φτάσουν στην επόμενη φάση, επιμένοντας στη χρήση ψευδωνύμων ακόμη και μέσα σε ομάδες και επικοινωνώντας μαζί τους σε κάθε κομμάτι της διαδρομής.
Πώς οι ύποπτοι τραυματίες συνεχώς επικοινωνούν μεταξύ τους, ζητώντας ο ένας από τον άλλο πρακτικές συμβουλές αναφορικά με τη χρήση ψευδωνύμων αλλά και τον τρόπο που μπορούν να περάσουν από τα σύνορα παράνομα. Μια από τις συμβουλές που δίνονται είναι να παραμένουν στους χώρους αναμονής των τρένων.

Οι δύο τρομοκράτες του ISIS που δεν έφτασαν ποτέ στη Γαλλία
Πρόκειται για τον γεννημένο στην Αλγερία Αντέλ Χαντάντι και τον Πακιστανό συνταξιδιώτη του, Μουχάμαντ Ουσμάν.
Τα έγγραφα δείχνουν με κάθε λεπτομέρεια πώς το Ισλαμικό Κράτος στηρίζει τους τρομοκράτες καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους από τη Συρία στην Ευρώπη, και πώς ίσως να οργανώνονται οι μελλοντικές επιθέσεις.
Οι Χαντάντι και Ουσμάν, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως ύποπτος δημιουργός βόμβας για την πακιστανική τρομοκρατική οργάνωση Lashkar-e-Taiba.
Όπως αποκαλύπτουν τα έγγραφα, οι τζιχαντιστές, παριστάνοντας τους Σύρους πρόσφυγες, αναμείχθηκαν με τους χιλιάδες άλλους ανθρώπους που πραγματοποιούν το πέρασμα με τις βάρκες από τη Σμύρνη της Τουρκίας στην Ελλάδα. Ωστόσο, βρέθηκαν στο δρόμο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού. Οι δύο εξ αυτών, που επιχείρησαν να προκαλέσουν μακελειό στο στάδιο του Παρισιού, πέρασαν από την Ελλάδα και διασχίζοντας διάφορες ευρωπαϊκές χώρες έφτασαν στο στόχο τους, την Γαλλία.

Ωστόσο, οι ελληνικές Αρχές ανακάλυψαν τα πλαστά συριακά διαβατήρια των Χαντάντι και Ουσμάν, τους συνέλαβαν, κατάσχεσαν τα χρήματά τους και τους κράτησαν για σχεδόν ένα μήνα.
οι ερευνητές πιστεύουν ότι η καθυστέρηση αυτή ήταν σημαντική, διότι έτσι δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να φτάσουν έγκαιρα στο Παρίσι και έτσι το σχέδιο του ISIS να πραγματοποιηθεί στο σύνολό του.
Οι ελληνικές Αρχές απελευθέρωσαν τους Χαντάντι και Ουσμάν στα τέλη Οκτωβρίου και εκείνοι ήρθαν αμέσως σε επικοινωνία με τον καθοδηγητή τους στη Συρία Αμπου Αχμαντ (Abu Ahmad), ο οποίος φρόντισε να προμηθευτούν 2.000 ευρώ μετρητά προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους κατά μήκος της προσφυγικής διαδρομής.
Το ταξίδι τους ήταν φαινομενικά ήρεμο, ενώ όπως αποκαλύπτουν τα έγγραφα, από τα κινητά τους τηλέφωνα αποκαλύπτεται ένα ευρύ δίκτυο επαφών τους στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή με τις οποίες ήρθαν σε επικοινωνία.
Από τα κωδικοποιημένα μηνύματα, ο καθοδηγητής τους φαίνεται να τους συνιστά να έχουν υπομονή. Μία ημέρα μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, οι Χαντάντι και Ουσμάν έφτασαν στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας όπου έκαναν αίτηση για χορήγηση ασύλου και εγκαταστάθηκαν σε ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων περιμένοντας για εβδομάδες. Όχι χωρίς λόγο, όπως δείχνουν τα έγγραφα, καθώς έχοντας αποτύχει να συμμετάσχουν στις επιθέσεις του Παρισιού, σχεδίαζαν το επόμενο χτύπημά τους.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι λίγο προτού συλληφθούν, οι δύο τζιχαντιστές έκαναν αναζητήσεις για τρένα στο Παρίσι, ενώ ήταν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τις επαφές τους σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου. Επίσης, οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίμεναν και έναν τρίτο άνδρα να προστεθεί στην ομάδα τους,με το όνομα Αμπιντ Ταμπαούνι (Abid Tabaouni).
Όπως ο Ουσμάν και ο Χανταντι, ο Ταμπαουνι ακολούθησε την ίδια προσφυγική διαδρομή και έφτασε στο Σάλτσμπουργκ το Δεκέμβριο. Την ημέρα της άφιξής του, οι αυστριακές Αρχές συνέλαβαν τους Ουσμάν και Χαντάντι από το κέντρο φιλοξενίας και μερικούς ακόμα ύποπτους για διασύνδεση με τους τρομοκράτες του Παρισιού.
Ο Ταμπαούνι, μαροκινής καταγωγής, συνελήφθη μόλις τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες και πρόκειται σύντομα να εκδοθεί στην Αυστρία, ενώ οι Χαντάντι και Ουσμάν εκδόθηκαν στη Γαλλία, όπου αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία.
Οι ερευνητές αναλύουν τώρα περισσότερες από 1.600 σελίδες δεδομένων από το τηλέφωνο του Ταμπαούνι προκειμένου να μάθουν περισσότερα για τις κινήσεις του και τις επαφές του.
Πολλαπλές πηγές, μιλώντας στο CNN i εκτιμούν ότι υπάρχουν περισσότεροι τζιχαντιστές που εισέρχονται στην Ευρώπη με τον τρόπο που εισήλθαν οι Χαντάντι, Ουσμάν και Ταμπαούνι.
Σημειώνεται ότι έπειτα από την ανακρίσεις των υπόπτων και τις αναλύσεις των στοιχείων, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η τζιχαντιστική οργάνωση σχεδίαζε αρχικά, οι εν λόγω τζιχαντιστές, οι οποίοι εισήλθαν τον περασμένο χρόνο στην Ευρώπη, να επιτεθούν στην Ολλανδία, καθώς και σε άλλους στόχους στη Γαλλία, σε εμπορικές περιοχές και σουπερ μάρκετ, ενώ στόχο τους αποτελούσε και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ακόμα την εκτεταμένη χρήση από τους τζιχαντιστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τους σκοπούς τους, πως οι καθοδηγητές προστατεύουν τις αποστολές τους, καθώς και πρακτικές συμβουλές που δίνονται στα μέλη τους για λόγους ασφαλείας.

πηγή CNN
Bookmark and Share