Παγκόσμια ανησυχία απ΄την πέμπτη -και ισχυρότερη- πυρηνική δοκιμή τηε Β.Κορέας - GREECE-SALONIKA.blogspot

Newsroom

Post Top Ad

Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2016

Παγκόσμια ανησυχία απ΄την πέμπτη -και ισχυρότερη- πυρηνική δοκιμή τηε Β.Κορέας

  • Την πέμπτη και ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή πραγματοποίησε το καθεστώς της Βορείου Κορέας, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν αρχικά τα μέσα ενημέρωσης της Σεούλ και επιβεβαίωσε στη συνέχεια η Πιονγιάνγκ. Από την έκρηξη σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

«Θεωρούμε ότι ο Βορράς διεξήγαγε σήμερα μια πυρηνική δοκιμή» δήλωσε αξιωματούχος του...
 Υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας στο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Κατά την ίδια πηγή, η Σεούλ εκτιμά ότι η «η έκρηξη είχε ισχύ περίπου δέκα κιλοτόνων», γεγονός που σημαίνει ότι η πυρηνική βόμβα που δοκιμάστηκε είναι «η ισχυρότερη» που έχει κατασκευάσει η Βόρεια Κορέα «μέχρι σήμερα».

«Η πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας είναι μια "αυτοκαταστροφική" πρόκληση που δείχνει τη "μανιακή αδιαφορία για τον κίνδυνο" του ηγέτη της χώρας αυτής Κιμ Γιονγκ Ουν και αψηφά τις διεθνείς εκκλήσεις προς την Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει τις προσπάθειες να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο» τόνισε σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε, η οποία διέκοψε λόγω του συμβάντος επίσκεψή της στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, στις 09.30 (τοπική ώρα) το πρωί της Παρασκευής, το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) κατέγραψε σεισμό μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Βόρεια Κορέα, κοντά σε ένα πεδίο πυρηνικών δοκιμών, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν μηδενικό, ενώ σύμφωνα με το USGS ο σεισμός «πιθανόν» οφειλόταν σε «έκρηξη».

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει, πάντως, εάν επρόκειτο για πυρηνική ή άλλου είδους έκρηξη.

Το Κέντρο Σεισμολογικών Δικτύων της Κίνας (China Earthquake Networks Center, CENC) εκτίμησε επίσης ότι η σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε στη Βόρεια Κορέα οφειλόταν πιθανότατα σε έκρηξη.

Όπως ανέφερε το Κέντρο στον ιστότοπό του, η σεισμική δόνηση ήταν επιφανειακή. Την ίδια πληροφορία δημοσιοποίησε η Σεισμολογική Υπηρεσία της Κίνας, η οποία αναφέρεται στην κυβέρνηση.

Ένας ειδικός, ο Τζέφρι Λιούις του Middlebury Institute of International Studies, εκτίμησε ότι ο σεισμός που καταγράφηκε οφειλόταν πράγματι στην πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και η ισχύς της δόνησης παραπέμπει σε μια πυρηνική κεφαλή 20 ως 30 κιλοτόνων.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη δοκιμή που έχει κάνει μέχρι σήμερα η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, 20-30 κιλοτόνων τουλάχιστον» σχολίασε ο Λιούις. «Οι εκτιμήσεις για την ισχύ είναι πάντα κατά προσέγγιση. Το θέμα είναι πως μιλάμε για τη μεγαλύτερη (δοκιμή) μέχρι σήμερα, εκτός αν αναθεωρηθούν τα δεδομένα προς τα κάτω» πρόσθεσε.

Πριν από δύο μήνες, η «38 North», μια οργάνωση η οποία καταγράφει τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα κι εδρεύει στις ΗΠΑ, είχε προειδοποιήσει πως δορυφορικές φωτογραφίες αποτύπωναν έντονη δραστηριότητα στο πεδίο των πυρηνικών δοκιμών, όπου σημειώθηκε η έκρηξη.