Το σπάνιο καιρικό φαινόμενο που προκάλεσε τις φωτιές στη Θάσο. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016

Το σπάνιο καιρικό φαινόμενο που προκάλεσε τις φωτιές στη Θάσο.

  • Περισσότεροι από 3.000 κεραυνοί έπεσαν μέσα σε 12 ώρες στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, με περίπου 100 από αυτούς να πλήττουν την Θάσο ...χωρίς ωστόσο να πέσει στάλα βροχής!
Αποτέλεσμα του φαινομένου αυτού ήταν να... προκληθούν καταστροφικές πυρκαγιές στο νησί.Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «ξηρή καταιγίδα» και πρόκειται για καταιγίδα, χωρίς βροχή.

«Οι ξηρές καταιγίδες εκδηλώνονται όταν υπάρχει πολύ ξηρή ατμόσφαιρα, με σχετική υγρασία κάτω του 50%, στο αποκαλούμενο ''ξηρό οριακό στρώμα'', δηλαδή το στρώμα της τροπόσφαιρας σε ύψος έως 1.500 μέτρα από το έδαφος. Υπό τέτοιες συνθήκες είναι πολύ πιθανό η βροχή που πέφτει από τα άνω στρώματα (πάνω από τα 1.500 μέτρα) να εξατμίζεται προτού φτάσει στο έδαφος», εξηγεί στο «Εθνος» ο Σταύρος Ντάφης, φυσικός - μετεωρολόγος στο Εργαστήριο Δυναμικής Μετεωρολογίας του Πολυτεχνείου του Παρισιού και επιστημονικός συνεργάτης του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στην καταγραφή του ανιχνευτή ηλεκτρικών εκκενώσεων (κεραυνών) του Αστεροσκοπείου «ZEUS», το νησί της Θάσου βρέθηκε στο επίκεντρο ενός συμπλέγματος καταιγίδων στις 6 το πρωί του Σαββάτου.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, την ώρα εκείνη, και σε διάστημα 45 λεπτών, εκδηλώθηκαν τα τρία από τα τέσσερα μέτωπα πυρκαγιάς στο νησί (στις 6 στην Αλυκή, στις 6.20 στον Πρίνο και στις 6.45 στα Λιμενάρια), ενώ ακολούθησε το τέταρτο μέτωπο στον Θεολόγο στη 1.30 το μεσημέρι. «Την ίδια ώρα επικρατούσαν ισχυροί ανατολικοί άνεμοι, έντασης 6-7 μποφόρ, οι οποίοι έπνεαν στη συγκεκριμένη περιοχή επί 36 ώρες, από το βράδυ της Παρασκευής έως το μεσημέρι της Κυριακής. Ο συνδυασμός των δύο φαινομένων έφερε την καταστροφή», εξηγεί ο κ. Ντάφης.

Συστοιχία συγκυριών

Για το σπάνιο φαινόμενο που έπληξε τη Θάσο, σε συνδυασμό με μια συστοιχία συγκυριών, ενημερώθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, που επισκέφθηκε χθες το πυρόπληκτο νησί. «Είδαμε ένα πραγματικά σπάνιο φαινόμενο. Εκατοντάδες εστίες, οι οποίες προκλήθηκαν από ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο καιρικό φαινόμενο, από μια ξηρή καταιγίδα με δεκάδες κεραυνούς, χωρίς όμως ίχνος βροχής και ταυτόχρονα από μια συστοιχία συγκυριών», είπε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Στο νησί δεν έβρεξε, ενώ σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα έχει βρέξει πάρα πολύ νερό και ταυτόχρονα είχαμε πάρα πολύ ισχυρούς ανέμους, ειδικά στην περιοχή της Θάσου».

πηγή Έθνος
Bookmark and Share