Φρούριο το Βελλίδειο για τα πρώτα... «αριστερά» εγκαίνια. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Φρούριο το Βελλίδειο για τα πρώτα... «αριστερά» εγκαίνια.

  • Στο πόδι περίπου 5.000 αστυνομικοί το ερχόμενο Σάββατο.

Σε «φρούριο» μετατρέπει η ΕΛ.ΑΣ. το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» και την ευρύτερη περιοχή γύρω από τη ΔΕΘ, ενόψει των εγκαινίων του προσεχούς Σαββάτου, για πρώτη φορά από τον.. πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Τα μέτρα φέτος ενισχύονται ιδιαίτερα, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ειδικά με πέρσι, καθώς κινητοποιούνται περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί.

Ο σχεδιασμός των μέτρων έχει ολοκληρωθεί, οι τελευταίες συσκέψεις αναμένονται σήμερα και από την Τρίτη θα αρχίσουν να φτάνουν οι πρώτες ενισχύσεις σε αστυνομικές δυνάμεις από την Αθήνα, την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα. Παρότι ο αριθμός των αστυνομικών θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένος, οι δυνάμεις που θα συνδράμουν από την Αθήνα αναμένονται λιγότερες καθώς την παραμονή των εγκαινίων, την ερχόμενη Παρασκευή, θα είναι σε εξέλιξη η σύνοδος των ηγετών των νότιων χωρών της Ε.Ε., που καλεί ο έλληνας πρωθυπουργός στην Αθήνα. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να επικυρωθεί ο σχεδιασμός από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνο Τσουβάλα, ενώ την ημέρα των εγκαινίων στο κέντρο επιχειρήσεων της αστυνομίας στην οδό Μοναστηρίου αναμένεται να βρεθεί ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, όπως άλλωστε συνέβη και πέρσι.

Ο αριθμός των αστυνομικών θα είναι αρκετά μεγαλύτερος σε σχέση με πέρυσι, όταν εκτιμάται ότι κινητοποιήθηκαν λιγότεροι από 4.000. «Πέρυσι ήταν περίοδος εκλογών, τώρα υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες, ελπίζουμε ότι θα κυλήσουν όλα ομαλά», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ.

Από τις ενδείξεις του σχεδιασμού, φέτος, παρότι θα εγκαινιαστεί η Έκθεση για πρώτη φορά από τον Αλέξη Τσίπρα, δεν πρόκειται να γίνουν ιδιαίτερες αλλαγές στα δρακόντεια μέτρα. Και κάγκελα θα τοποθετηθούν και κλούβες θα υπάρχουν ως φραγμοί και δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ θα περιφρουρήσουν το Βελλίδειο. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ισχύσει και το μέτρο των προληπτικών προσαγωγών τις ώρες πριν από την έναρξη των διαδηλώσεων.

Ειδικότερα, έγκυρες πληροφορίες της «ΜτΚ» αναφέρουν πως το κύριο βάρος των ισχυρών μέτρων της ΕΛ.ΑΣ. θα πέσει, όπως πάντα, στο Βελλίδειο. Στην πλατεία ΧΑΝΘ θα στηθούν από την αστυνομία φραγμοί, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να πλησιάσουν διαδηλωτές στο συνεδριακό κέντρο, όπου έχουν προγραμματιστεί το απόγευμα του Σαββάτου τα εγκαίνια από τον πρωθυπουργό. Η αστυνομία θα στήσει ένα πλέγμα ελαφρών δυνάμεων με διμοιρίες ΥΜΕΤ, από πίσω κάγκελα, από πίσω διμοιρίες ισχυρών δυνάμεων ΜΑΤ και στη συνέχεια κλούβες που θα έχουν αποκλείσει όλη τη λεωφόρο Στρατού.

Αποκλεισμένη η πόλη

Το Σάββατο 10 του μήνα η πόλη θα είναι αποκλεισμένη από τα μέτρα που θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες η Τροχαία και οι περιορισμοί δεν θα έχουν καμία διαφορά σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές.

Εκτός του Βελλίδειου συνεδριακού κέντρου, τα δρακόντεια αστυνομικά μέτρα θα αναπτυχθούν σε όλον τον περίγυρο των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, όπως επίσης συμβαίνει κάθε χρόνο. Ισχυρές δυνάμεις θα εγκατασταθούν την ημέρα των εγκαινίων τόσο από την πλευρά της εμπορικής πύλης, στην οδό Κ. Καραμανλή, όσο και από την πλευρά της Γ’ Σεπτεμβρίου. Δυνάμεις θα αναπτυχθούν και νότια του Βελλίδειου στο Αρχαιολογικό Μουσείο για να αποκλειστεί η πρόσβαση των διαδηλωτών και από την οδό Μ. Ανδρόνικου.

Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν και φέτος εφαρμοστεί ο σχεδιασμός του αποκλεισμού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με κλούβες, ούτως ώστε να αποφευχθεί η προσέγγιση μερίδας διαδηλωτών στους πανεπιστημιακούς χώρους. Συνήθως η ΕΛ.ΑΣ. τοποθετεί σειρά από κλούβες κατά μήκος όλης της οδού Αγγελάκη, που κλείνουν στην πλατεία Σιντριβανίου τη δίοδο για τις οδούς Κ. Καραμανλή και Εθνικής Αμύνης. Πάντως και φέτος τα μέτρα θα επιτηρεί ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ.


Οι «αστάθμητοι» παράγοντες

Οι «πονοκέφαλοι» των επιτελών της αστυνομίας έχουν να κάνουν με τρεις παράγοντες. Ο πρώτος, όπως κάθε χρόνο, είναι οι πορείες των αντιεξουσιαστών. Το τελευταίο διάστημα το κλίμα μυρίζει μπαρούτι, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, όπου η αστυνομία προχώρησε στην εκκένωση των καταλήψεων. Αναμένεται η πορεία των συγκεκριμένων ομάδων να περιφρουρηθεί περισσότερο, παρότι οι γενικές εντολές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αφορούν όσο το δυνατόν διακριτικότερη παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στις πορείες.

Ο δεύτερος φόβος των διωκτικών αρχών που σχεδιάζουν τα μέτρα και χαρακτηρίζεται ένας από τους «αστάθμητους» παράγοντες των διαδηλώσεων είναι οι αγρότες. Τις τελευταίες ημέρες ακούγονται ολοένα και συχνότερα απόψεις από την πλευρά των αγροτών πως η αντίδραση της συγκεκριμένης τάξης πρέπει να είναι έντονη στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Μάλιστα ορισμένοι έφτασαν από τα social media να προτρέπουν σε κινητοποιήσεις αντίστοιχες των εγκαινίων της Agrotica, τα οποία ματαιώθηκαν όταν οι αγρότες μπλόκαραν το συνεδριακό κέντρο και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν εμφανίστηκε ποτέ. Η αστυνομία φοβάται έντονα μήπως στις τάξεις των αγροτών διεισδύσουν ταραχοποιά εθνικιστικά στοιχεία.

Έντονος προβληματισμός υπάρχει και για τη στάση των προσφύγων, καθώς δεν αποκλείεται ορισμένοι από τα κέντρα φιλοξενίας με τη βοήθεια οργανώσεων να κινηθούν προς το κέντρο για τις διαδηλώσεις. Οι πρόσφυγες αποτελούν το μεγαλύτερο «αστάθμητο» παράγοντα. Ειδικά μετά την κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης, όταν επί 14 ώρες δεκάδες πρόσφυγες κράτησαν κλειστή τη λεωφόρο Νίκης μπροστά στο γερμανικό προξενείο, μπλοκάροντας όλη την πόλη, κανείς δεν αποκλείει μία μαζική κάθοδο. Άλλωστε και οι ίδιοι έχουν πληροφορηθεί τη σημασία των εγκαινίων της ΔΕΘ και ειδικά πως τη συγκεκριμένη ημέρα οι κοινωνικές ομάδες διαδηλώνουν διεκδικώντας τα αιτήματά τους. Θεωρούν πως είναι ευκαιρία να ακουστεί η φωνή τους και ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.

Ρεπορτάζ:Κ.Καντούρης
Πηγή: εφημερίδα "Μακεδονία" 4/9

Bookmark and Share