Τρίτο κόμμα η ακροδεξιά στη Γερμανία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Τρίτο κόμμα η ακροδεξιά στη Γερμανία

  • Μετά τις εκλογικές επιτυχίες στις περιφερειακές εκλογές στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία αλλά και στο Βερολίνο, το εθνολαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συνεχίζει να κερδίζει έδαφος στις δημοσκοπήσεις.

Στον απόηχο της... πρόσφατης εκλογικής επιτυχίας στο Βερολίνο όπου εκπροσωπoύνται πλέον με 14,2% στο τοπικό κοινοβούλιο, οι εθνολαϊκιστές του AfD αυξάνουν τα ποσοστά τους και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Σύμφωνα με τη νέα, εβδομαδιαία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των Stern/RTL, το ξενοφοβικό κόμμα κερδίζει μια ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, συγκεντρώνοντας πλέον το 14% στην πρόθεση ψήφου.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταμετρήσει για το ακροδεξιό κόμμα σε παγγερμανικό επίπεδο η συγκεκριμένη σφυγμομέτρηση.

Εάν λοιπόν πραγματοποιούνταν ομοσπονδιακές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή, το AfD θα αναδεικνυόταν τρίτη ισχυρότερη κοινοβουλευτική δύναμη, μετά τους Χριστιανοδημοκράτες που συγκεντρώνουν 33% και τους Σοσιαλδημοκράτες που λαμβάνουν 23%. Συνεπώς η επέλαση των δεξιών λαϊκιστών δεν θέτει (ακόμη) σε κίνδυνο έναν ενδεχόμενο νέο μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό CDU/CSU και SPD.

Κατά μια μονάδα υποχωρούν τα ποσοστά των Πρασίνων (Grüne) που συγκεντρώνουν το 10% στην πρόθεση ψήφου ενώ κατά μια μονάδα ενισχύονται τα ποσοστά της Αριστεράς (DieLinke) που διαμορφώνονται στο 9%. Στο 6% παραμένουν οι Φιλελεύθεροι (FDP) ενώ τα λοιπά κόμματα προτιμά το 5% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης.

Υψηλό παραμένει όμως το ποσοστό των αναποφάσιστων και εκείνων που δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν, το οποίο κυμαίνεται στο 25%.

«Όπως και προηγουμένως στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία και τη Σαξονία-Άνχαλτ έτσι και στο Βερολίνο η AfD προσέλκυσε μαζικά ψηφοφόρους οι οποίοι ψήφιζαν παλαιότερα NPD (σσ. νεοναζιστικό κόμμα) ή άλλα ακροδεξιά κόμματα», εξηγεί ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Forsa Μάνφρεντ Γκίλνερ, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «μια τάση που παρατηρείται και σε ομοσπονδιακό επίπεδο».

Πηγή: Deutsche Welle
Bookmark and Share