Ερντογάν: Συζητάμε με τις ΗΠΑ για κοινή επιχείρηση κατά της "πρωτεύουσας" του Ισλαμικού Κράτους.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Ερντογάν: Συζητάμε με τις ΗΠΑ για κοινή επιχείρηση κατά της "πρωτεύουσας" του Ισλαμικού Κράτους..

  • Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο κοινής στρατιωτικής επέμβασης για την απελευθέρωση της πόλης Ράκα, της de facto πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Η Άγκυρα μάλιστα είναι επί της αρχής σύμφωνη με την..ιδέα κοινής επιχείρησης προς τη Ράκα και οι διμερείς επαφές θα συνεχιστούν σε στρατιωτικό επίπεδο.

Οι επίμαχες δηλώσεις του κ. Ερντογάν έγιναν κατά την πτήση επιστροφής στην Τουρκία μετά τη σύνοδο κορυφής του G20 στην Κίνα, όπου ο τούρκος πρόεδρος είχε κατ’ ιδίαν επαφές με τον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα.

«Ο Ομπάμα θέλει ειδικά να κάνουμε κάτι μαζί σχετικά με τη Ράκα. Του είπαμε ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα για εμάς», φέρεται να δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

«Οι στρατιώτες μας πρέπει να βρεθούν» και στη συνέχεια «οτιδήποτε χρειάζεται να γίνει θα γίνει», προσέθεσε ο τούρκος πρόεδρος.

Τα τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στη βόρεια Συρία στις 24 Αυγούστου για την απελευθέρωση της πόλης Τζαραμπλούς από τους τζιχαντιστές. Στη συνέχεια άνοιξαν και δεύτερο μέτωπο κοντά στην πόλη αλ-Ράι, και εκδίωξαν πλήρως τους μαχητές του ISIS από τη μοναδική εναπομένουσα ζώνη που ήλεγχαν κατά μήκος της τουρκο-συριακής μεθορίου.

Πέρα από την εκδίωξη των τζιχαντιστών όμως, η Τουρκία επιδιώκει επίσης να περιορίσει και τις φιλοδοξίες των Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι πριν την τουρκική επέμβαση είχαν επεκταθεί και δυτικά του Ευφράτη, ενώ ήδη ελέγχουν μεγάλες συνοριακές εκτάσεις ανατολικά του ποταμού.

Ο κ. Ερντογάν επισήμανε πως η Τουρκία δεν δύναται να υποχωρήσει από τη Συρία πλέον, καθώς διαφορετικά τα εδάφη θα πέσουν στα χέρια στα χέρια τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Από εδώ και στο εξής, πρέπει να δείξουμε ότι υπάρχουμε στην περιοχή. Δεν έχουμε την επιλογή να κάνουμε βήμα πίσω από αυτό το σημείο κι έπειτα», είπε, σύμφωνα πάντα με τη «Hurriyet».

Η Άγκυρα αντιλαμβάνεται τους Κούρδους μαχητές που μάχονται στη Συρία ως τρομοκρατικές οργανώσεις που αποτελούν επέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

Οι Κούρδοι ωστόσο έχουν αποδειχτεί ιδιαίτερα αξιόπιστοι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών κατά του ISIS και η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα αρνηθεί να τους χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη δώσει τον εν λόγω χαρακτηρισμό στο PKK.
Bookmark and Share