"Επιδεινώνεται η οικονομία στην Ελλάδα".. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

"Επιδεινώνεται η οικονομία στην Ελλάδα"..

  • Συνεχίζονται οι αρνητικές προβλέψεις για την Ελλάδα παρά το δήθεν θετικό κλίμα που προσπαθεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση ...κυρίως προς την εγχώρια κοινή γνώμη.

Συγκεκριμένα,η Eurostat ανακοίνωσε ότι το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα επιδεινώθηκε την ώρα που η Citigroup προειδοποιεί ότι η χώρα δεν πρέπει να περιμένει να...αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το χρέος πριν τις γερμανικές εκλογές προς το Φθινόπωρο του 2017.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, ο δείκτης οικονομικού κλίματος (Economic Sentiment Indicator, ESI) μειώθηκε στις 91,4 μονάδες τον τρέχοντα μήνα, από τις 92,5 μονάδες τον Αύγουστο, που ήταν και η υψηλότερη τιμή για το τρέχον έτος.
Το θετικό είναι πως η τιμή του ESI για τον Σεπτέμβριο είναι η τρίτη υψηλότερη για το τρέχον έτος.
Η υποχώρηση του ESI για την Ελλάδα προέκυψε από τη μείωση της εμπιστοσύνης στη βιομηχανία (στις -6,2 μονάδες από -5,1 τον Αύγουστο), τις υπηρεσίες (-6,9 μονάδες από -4,0) και τις κατασκευές (-59,5 από -52,5).
Σε αντίθετο κλίμα, αυξήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη (-65,9 από -70,1 μονάδες) και στο λιανικό εμπόριο (15 από 9,3 μονάδες).
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος του χρόνου είναι ιδιαίτερα κρίσιμα τέτοια στοιχεία, όχι μόνο για το θέμα του χρέους, αλλά και για τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς οι δανειστές επιμένουν στον φιλόδοξο στόχο του 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά.
Αυτή ακριβώς η εμμονή φρενάρει και την οριστικοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, η κατάθεση του οποίου στη Βουλή μετατίθεται για το 2017.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η αναλύτρια της Citigroup, Giada Giani, σχολιάζοντας την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, χαρακτηρίζει το δρόμο προς τις επόμενες εκταμιεύσεις δόσεων ως "ανηφορικό".
Η οικονομία σταθεροποιείται διστακτικά, με τις συνομιλίες για ελάφρυνση του χρέους να είναι απίθανο να αρχίζουν πριν από τις γερμανικές εκλογές (2017), προσθέτει.
Ωστόσο, υπενθυμίζει ότι η Citigroup έχει αφαιρέσει πρόσφατα από το βασικό σενάριο της ότι η Ελλάδα θα βγει από την ευρωζώνη μέσα στα επόμενα ένα με τρία χρόνια, καθώς το πολιτικό σκηνικό έχει αλλάξει τόσο στην Αθήνα όσο και μεταξύ των πιστωτών της.
Παρ' όλα αυτά εξακολουθεί να πιστεύει ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και κάτω από τους στόχους του προγράμματος διάσωσης, και ότι η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους απέχει αρκετά
Bookmark and Share