Το πρόβλημα με τις άδειες θα λυθεί με νέες... εκτροπές - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Το πρόβλημα με τις άδειες θα λυθεί με νέες... εκτροπές

  • Σε απόλυτο παραλογισμό οδηγείται το τηλεοπτικό τοπίο από τις διαδικασίες που επέλεξε η κυβέρνηση, προκειμένου να αδειοδοτηθούν οι νέοι πάροχοι περιεχομένου.


Όπως εξελίσσεται η διαδικασία, αργά ή γρήγορα, για να εφαρμοσθεί αυτή η πολιτική θα πρέπει η.. κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη συναίνεση της Ν.Δ. αλλά και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Πάντως, με βάση τις δηλώσεις των στελεχών της Ν.Δ., δεν αποκλείεται ο διαγωνισμός αδειοδότησης των καναλιών να οδηγηθεί σε ένα Catch-22, που για να ξεπερασθεί, η κυβέρνηση θα πρέπει να οδηγηθεί εκ νέου σε θεσμικές παρεκτροπές.

Η πίεση και ο παραλογισμός θα κάνουν την εμφάνισή τους, από τη στιγμή που οι τέσσερις υπερθεματιστές αποπληρώσουν το συμφωνηθέν ποσό της προκαταβολής, δηλαδή τα 82 εκατ. ευρώ. Από τη στιγμή που οι υπερθεματιστές καταβάλουν τα 82 εκατ. ευρώ, ευλόγως τότε θα αρχίσουν να ασκούν πίεση στην κυβέρνηση να κλείσει όλους εκείνους που δεν έχουν λάβει άδεια. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο, θα πρέπει η Digea να κατεβάσει τους διακόπτες των Alpha, AΡΤ, Epsilon, Makedonia, Μega και Star. Μόνον η Digea μπορεί να διακόψει την εκπομπή τους και για να το πράξει αυτό θα πρέπει, είτε τα έξι κανάλια να μην εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις προς την ίδια, είτε να υπάρξει εντολή από την ΕΕΤΤ.

Η ΕΕΤΤ, όμως, θα πρέπει να λάβει σχετική εντολή. Μια τέτοια εντολή μπορεί να δεχθεί μόνον από τις διωκτικές αρχές της χώρας, π.χ. ότι συντελείται κάποια εγκληματική ενέργεια (που στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό δεν ισχύει), είτε από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), που κατά το Σύνταγμα της χώρας διαθέτει τη σχετική αρμοδιότητα.

Ωστόσο το ΕΣΡ σήμερα δεν υφίσταται. Και όσο αυτό συμβαίνει, η κυβέρνηση πρακτικά δεν έχει άλλο (νόμιμο) εργαλείο εφαρμογής των αποφάσεών της. Αυτό φάνηκε να συνειδητοποιούν μετά τον διαγωνισμό η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, οι οποίοι τώρα δείχνουν όψιμο ενδιαφέρον για τη στελέχωση του ΕΣΡ. Μάλιστα, στο υπουργείο Επικρατείας συνειδητοποίησαν ότι χρειάζεται το ΕΣΡ και για έναν επιπλέον λόγο: οι τέσσερις υπερθεματιστές δεν μπορούν να εκπέμψουν το πρόγραμμά τους, παρά μόνον έπειτα από έγκρισή του από το ΕΣΡ.

Αυτό προβλέπεται όχι στο Σύνταγμα ή στους νόμους της χώρας, αλλά στην προκήρυξη του διαγωνισμού των τεσσάρων αδειών που συνέταξε το ίδιο το υπουργείο Επικρατείας και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Ο όρος αυτός, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ορθώς εισήχθη στην προκήρυξη, προκειμένου να αποφευχθεί ένα πιθανό εμπόριο των τηλεοπτικών αδειών. Τελικά, όπως δείχνουν οι τελευταίες επαφές επιχειρηματιών, κάτι τέτοιο δεν αποφεύγεται.

Ετσι, για να εκπέμψουν αυτοί που θα καταβάλουν τις επόμενες ημέρες τα 82 εκατ. ευρώ, θα πρέπει πρώτα να συσταθεί το ΕΣP. Για τη σύσταση του ΕΣΡ απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των 4/5 της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής. Στην πράξη, απαιτείται η συναίνεση της Ν.Δ. και πιθανώς άλλων κομμάτων. Η Ν.Δ. ωστόσο έχει ταχθεί κατά της διαδικασίας αδειοδότησης και μια συναίνεση στη στελέχωση της Αρχής, ταυτόχρονα θα καταστεί το «πράσινο φως» για τη νομιμοποίηση όλων εκείνων που η ίδια με σφοδρότητα κατήγγειλε όλους τους προηγούμενους μήνες.

Ως συνέπεια, εάν η Ν.Δ. και τα άλλα κόμματα δεν συναινέσουν στη στελέχωση του ΕΣΡ, τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί μεταξύ δύο πυρών: όσων δεν έλαβαν άδειες κι εκείνων που πλήρωσαν για να εκπέμψουν, αλλά συλλειτουργούν με όσους δεν πλήρωσαν. Ο τρίτος δρόμος θα είναι η κυβέρνηση να παραγγείλει από τους εισαγγελείς το κατέβασμα των διακοπτών όσων δεν έχουν λάβει άδειες...
Πηγή Καθημερινή
Bookmark and Share