Φάκελος κανάλια: Όλο το παρασκήνιο και οι φρέσκες εξελίξεις - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Φάκελος κανάλια: Όλο το παρασκήνιο και οι φρέσκες εξελίξεις


  • Η δημοπράτηση των αδειών ήταν μόνο η αρχή και το νέο τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα μόλις αρχίζει να… αχνοφαίνεται στον ορίζοντα. Παλιοί και νέοι καναλάρχες κάνουν τις πρώτες κινήσεις τους στη σκακιέρα, αν και οι εκκρεμότητες είναι ακόμα πολλές.

Άλλωστε, καλά – καλά δεν υπάρχει ακόμη οριστική απόφαση του ΣτΕ για τον διαγωνισμό, την οποία περιμένουν και οι καναλάρχες που...πλειοψήφησαν που ζητούν να μην καταβάλουν την πρώτη δόση για τις άδειες πριν από την έκδοσή της. Με αγωνία αναμένουν τη συγκεκριμένη απόφαση, τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση, για διαφορετικούς φυσικά λόγους.
Δεν είναι τυχαία, άλλωστε η μεγάλη κόντρα που ξέσπασε την Πέμπτη ανάμεσα στη ΝΔ και τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, με βαριές εκφράσεις και από τις δύο πλευρές.
Εκκρεμότητα υπάρχει επίσης και με την ένσταση του Alpha επί της διαδικασίας, με αφορμή τη στάση του Ιβάν Σαββίδη, ενώ μέσα σε όλα προέκυψε και η δικαστική περιπέτεια του Βαγγέλη Μαρινάκη, που προκαλεί ερωτήματα και αντιδράσεις.
Με απλά λόγια είναι πολλά τα σενάρια που θα μπορούσαν να αλλάξουν το σκηνικό ή ακόμη και να τινάξουν στον αέρα τις μέχρι τώρα εξελίξεις.
Σίγουρα υπάρχει ακόμη πολύ «μέλλον», ωστόσο, αξίζει να καταγράψουμε τις ζυμώσεις που γίνονται, τις συμμαχίες που σχηματίζονται, αλλά και τα μέτωπα αντιπαράθεσης που υπάρχουν ανάμεσα στους επιχειρηματίες.

Pause στη συνεργασία Κοντομηνά – Καλογρίτσα

Η πρώτη μεγάλη συνεργασία που διαφαίνεται στον ορίζοντα είναι αυτή του Δημήτρη Κοντομηνά με τον Χρήστο Καλογρίτσα, που πραγματοποίησαν μάλιστα και την πρώτη τους συνάντηση, αναζητώντας σημεία επαφής.
Ασφαλώς, το “deal” δεν είναι εύκολο, καθώς η κάθε πλευρά διεκδικεί για τον εαυτό της την πλειοψηφία των μετοχών αλλά και το management του νέου τηλεοπτικού σταθμού. Ωστόσο, όσο παραμένουν στο ίδιο τραπέζι, τα πάντα είναι ανοιχτά.
Την Πέμπτη, πάντως, οι διαδικασίες φαίνεται πως "πάγωσαν", καθώς ο Δημήτρης Κοντομηνάς αναχωρεί για το εξωτερικό και σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να απουσιάσει για περίπου 15 ημέρες.

Νέα επεισόδια στην κόντρα Alpha – Σαββίδη
Εκτός από ζυμώσεις, βέβαια, έχουμε και κόντρες. Με μεγαλύτερη όλων, αυτή του Alpha με τον Ιβάν Σαββίδη.
Το κανάλι έχει… στοχοποιήσει τον Πρόεδρο του ΠΑΟΚ, ο οποίος, ναι μεν δεν κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια, αλλά ο Alpha τον κατηγορεί για «ύποπτο» ρόλο στη διαδικασία δημοπράτησης των αδειών. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, οι νομικοί σύμβουλοι του καναλιού κατηγορούν τον κ. Σαββίδη πως έπαιξε το ρόλο του «λαγού» της κυβέρνησης στον διαγωνισμό. Ζητούν λοιπόν την τιμωρία του κ. Σαββίδη και την επανάληψη της δημοπράτησης.
Την Πέμπτη είχαμε και νέες εξελίξεις σε αυτήν την κόντρα, καθώς το αίτημα του Alpha να πάρει το υλικό που κατέγραψαν οι κάμερες εντός της ΓΓΕΕ, τις 66 ώρες στις οποίες διήρκησε η δημοπράτηση, δεν έγινε τελικά δεκτό. Οι άνθρωποι του σταθμού θα μπορέσουν απλά να δουν τι έχει καταγραφεί, γεγονός που φάνηκε να τους ενοχλεί.
Παράλληλα, κατέθεσαν και μήνυση εις βάρος του Ιβάν Σαββίδη, κατηγορώντας τον για τα αδικήματα της απάτης σε βαθμό κακουργήματος και της απατηλής πρόκλησης βλάβης ξένης περιουσίας.

Ο ρόλος που προσπαθεί να παίξει το "Epsilon"
Το "Epsilon" έπειτα από ημέρες σιωπής, τις τελευταίες ώρες βγήκε μπροστά. Αρχικά, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει πως έχει ρόλο στο παρόν, αλλά και στο μέλλον της ελληνικής τηλεόρασης, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε και επίθεση εναντίον του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά.
Ο υπουργός είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη πως το κανάλι έχει 200 υπαλλήλους, ενώ στο νέο νόμο κάθε κανάλι είναι υποχρεωμένο να έχει τουλάχιστον 400 υπαλλήλους. Το "Epsilon" απαντά πως και στην παρούσα φάση έχει 400 υπαλλήλους.

Ο Μαρινάκης ψάχνει προσωπικό και εγκαταστάσεις

Tην ίδια ώρα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης μοιάζει να κινείται πιο μοναχικά. Κρυφοκοιτάζει βέβαια στα ήδη υπάρχοντα κανάλια, αλλά μάλλον όχι για να συνεταιριστεί. Αυτό που μοιάζει (για την ώρα τουλάχιστον) να τον ενδιαφέρει περισσότερο είναι να αξιοποιήσει κάποιες εγκαταστάσεις άλλων σταθμών, καθώς και μερίδα του ανθρώπινου δυναμικού τους.
Πληροφορίες αναφέρουν πως καλοβλέπει τις παλιές εγκαταστάσεις του Alpha στην Αττική Οδό, αλλά και κτιριακές εγκαταστάσεις του Star.
Παράλληλα, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η μετακίνηση, στο κανάλι Μαρινάκη, δημοσιογράφων και τεχνικών που εργάζονταν έως τώρα σε Mega και Star.
Στο στρατόπεδο Μαρινάκη υπάρχει βέβαια και ανησυχία σε σχέση με τις τελευταίες δικαστικές εξελίξεις, που δεν επιτρέπει στον Πρόεδρο του Ολυμπιακού να παίξει την μπάλα που θέλει, μέχρι να διώξει τα… σύννεφα που έφερε η πρόταση του εισαγγελέα για προφυλάκισή του για την υπόθεση με τα στημένα παιχνίδια.

Οι προσπάθειες επιβίωσης του Mega

Σε… παίχτη στο όλο σκηνικό θα μπορούσε φυσικά να εξελιχθεί και το Mega , εφόσον βρεθεί λύση μέσω των τραπεζών για τη διάσωσή του.
Το κανάλι θα μπορούσε, μέσω υπαγωγής στο άρθρο 99, να γίνει πιο θελκτικό για έναν νέο επενδυτή και ένας εκ των Μαρινάκη – Καλογρίτσα, θα μπορούσε να κάνει την κίνησή του. Στο μεταξύ όμως, οι εργαζόμενοι του καναλιού, αποφάσισαν χθες με γενική του συνέλευση, να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι παραμένουν απλήρωτοι επί πέντε μήνες. Ταυτόχρονα, η διοίκηση του καναλιού απέστειλε επιστολή στην διοίκηση της ALPHA BANK, καταλογίζοντας στην τράπεζα «καταχρηστικές ενέργειες».
«Ωθείτε την εταιρεία στην πλήρη απαξίωση και διάλυση και το προσωπικό της στην ανεργία» αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. με την οποία οι μέτοχοι ζητούν από την τράπεζα να αποδεσμεύσει μέρος των δεσμευμένων καταθέσεων του καναλιού, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, για να εξοφληθούν τα οφειλόμενα σε μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές για το προσωπικό του τηλεοπτικού σταθμού.

Παρατηρητές Αλαφούζος και Κυριακού
Σε όλο αυτό το σκηνικό, στον ΣΚΑΪ και τον ΑΝΤ1, απλώς παρακολουθούν… Φυσικά ενημερώνονται για τις κινήσεις των «αντιπάλων» τους, αλλά σε γενικές γραμμές απολαμβάνουν τα κεκτημένα τους.
Άγνωστο γιατί, σε ρόλο παρατηρητή παραμένει μέχρι αυτή την ώρα και η οικογένεια Βαρδινογιάννη, αλλά ουδείς μπορεί να πιστέψει πως δεν θα παίξει κι αυτή το ρόλο της στην επόμενη μέρα της ελληνικής τηλεόρασης. Το πώς, θα το δούμε προσεχώς…
Bookmark and Share