- Σε έναν μήνα από τώρα -περί τις αρχές Νοεμβρίου- εκτιμά η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, πως θα βγει η πρόσκληση και προς τους υπόλοιπους δήμους της χώρας για ένταξη στη νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας.
Από σήμερα ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για... 6.339 θέσεις, οκτάμηνης απασχόλησης, που δημιουργούνται στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων, σε 34 δήμους-θύλακες υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας και, όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» η κ. Αντωνοπούλου «ελπίζουμε πως σε έναν μήνα από τώρα θα βγει η πρόσκληση και προς τους υπόλοιπους δήμους».
Εξηγώντας τη διαδικασία, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας σημείωσε: «Υπάρχει μία ολόκληρη, καινούργια διαδικασία από πίσω για να μπορέσουμε να γνωρίζουμε και να τηρούμε τις θέσεις που τοποθετούνται οι άνεργοι οι οποίοι προσλαμβάνονται, αλλά και τα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν. Άρα είναι υποχρεωτικό να έχουμε πιο εκσυγχρονισμένα συστήματα καταγραφής των έργων και των θέσεων που θα μπορέσουν να προσλάβουν οι δήμοι. Το κάνουμε σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα. Αυτού του είδους η εγγραφή για τους υπόλοιπους 274 δήμους έχει ήδη ξεκινήσει. Η πλατφόρμα θα κλείσει στις 8 του μηνός. Μπαίνει ηλεκτρονικά κάθε δήμος, καταγράφει τα έργα που θέλει να εκτελέσει, το προσωπικό που του χρειάζεται, τις θέσεις που θα τοποθετηθούν και όταν αυτή η λίστα κλείσει υπάρχει μία διαδικασία που περνάει από το ΑΣΕΠ, προκειμένου να ξέρουμε ποιο είναι το προσοντολόγιο αυτών που θα προσληφθούν. Όταν υπάρχει αυτή η έγκριση βγαίνει η πρόσκληση προς τους ανέργους για να προσληφθούν. Άρα, ευελπιστούμε ότι μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία».
Στόχος της κυβέρνησης είναι, σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, «ειδικά για τους μακροχρόνια ανέργους -κάποιοι έχουν να εργαστούν και 3 και 4 χρόνια- όταν επαναντάσσονται στην αγορά εργασίας, έστω και μέσα από μία προσωρινή θέση, όπως είναι αυτή, να μπορούν να έχουν όλα τα δικαιώματα τα εργασιακά, να πληρώνονται στην ώρα τους, να γγνωρίζουν ποιο είναι το ωράριό τους».
«Για την κυβέρνησή μας» πρόσθεσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, «είναι κατανοητό ότι το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στην αγορά εργασίας είναι ότι δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση. Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας γι αυτό και έχει πέσει η ανεργία [...] παρότι το 2015 ο ιδιωτικός τομέας δημιούργησε περίπου 100.000 καθαρές, καινούργιες θέσεις εργασίας, αυτό δεν συνάδει με την ανάγκη που υπάρχει, όταν έχουμε πάνω από ένα εκατ. ανέργους. Επειδή ακριβώς ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να υποστηρίζεται για να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, αλλά αυτή τη στιγμή ακόμα δεν έχουμε περάσει σε εκείνους τους ρυθμούς ανάπτυξης που να έχει αυτή τη δυναμική που χρειάζεται η χώρα μας, πρέπει να δημιουργούμε προσωρινές θέσεις εργασίας για να επανέρχονται οι άνεργοι σ' ένα περιβάλλον εργασιακό, ειδικά οι μακροχρόνια άνεργοι κι αυτοί που έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να προσληφθούν».