Τροπολογία για το αποτεφρωτήριο ζητά ο Γιάννης Μπουτάρης. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2016

Τροπολογία για το αποτεφρωτήριο ζητά ο Γιάννης Μπουτάρης.


  • Την επίσπευση των διαδικασιών για τη δημιουργία στη Θεσσαλονίκη κέντρου αποτέφρωσης νεκρών διεκδικεί ο Γιάννης Μπουτάρης μέσα από τροπολογία που προτείνει να κατατεθεί στο επόμενο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.


Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε συναντήσεις για το θέμα αυτό στην Αθήνα, ζητώντας από... τον Παναγιώτη Κουρουμπλή να εξετάσει τη δυνατότητα προώθησης νομοθετικής ρύθμισης, ώστε να προχωρήσει η χωροθέτηση του αποτεφρωτηρίου σε χώρο των κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου.

«Για να προχωρήσουμε στη χωροθέτηση του αποτεφρωτηρίου, θα έπρεπε να περιμένουμε να ολοκληρωθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, για να ψηφιστεί και να γίνει διάταγμα το γενικό πολεοδομικό σχέδιο του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη. Ωστόσο, επειδή οι διαδικασίες αυτές έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά χρονοβόρες, ζητούμε αυτήν την ειδική χωροθέτηση για το αποτεφρωτήριο μέσα από νομοθετική ρύθμιση», εξήγησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς.

Σε έκταση 500 στρεμμάτων


Όπως ανέφερε ο κ. Παππάς, οι λειτουργίες του αποτεφρωτηρίου δεν θα συμπίπτουν με αυτές των κοιμητηρίων. Κι αυτό σύμφωνα με τον ίδιο, γιατί το κέντρο αποτέφρωσης νεκρών έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί σε χώρο πλάι στα κοιμητήρια, ο οποίος κατά ένα τμήμα του είναι πλήρως αδιαμόρφωτος και κατά ένα άλλο χρησιμοποιείται από τις υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου.

Το κέντρο αποτέφρωσης νεκρών, όπως προβλέπεται από τον αρχικό σχεδιασμό που είχαν εκπονήσει οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, θα κατασκευαστεί σε μία έκταση περίπου 500 στρεμμάτων, στο χώρο των κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου. Το οίκημα που θα στεγάσει τις λειτουργίες του αποτεφρωτηρίου θα αναπτυχθεί σε περίπου 600 τ.μ.
«Ήδη υπάρχει η αρχιτεκτονική προμελέτη του έργου, ενώ θα χρειαστεί να ολοκληρώσουμε τα αρχιτεκτονικά σχέδια και πιθανώς να προχωρήσουμε σε περιβαλλοντική μελέτη», υπογράμμισε ο κ. Παππάς, εκτιμώντας ότι, για να ωριμάσουν οι σχετικές μελέτες, θα απαιτηθεί ένα διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.

Η χρηματοδότηση του έργου δεν είναι ακόμη διασφαλισμένη, αν και ο Γιάννης Μπουτάρης έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναζητηθούν συνέργειες με ιδιώτες. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης πάντως υπογραμμίζουν την άμεση ανάγκη δημιουργίας αποτεφρωτηρίου, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου 1.000 έως 1.500 αποτεφρώσεις γίνονται ετησίως από γραφεία τελετών της Ελλάδας στη Βουλγαρία με μεγάλο οικονομικό αλλά και συναισθηματικό κόστος για τους συγγενείς.
Ρεπορτάζ Β.Ζούκα
Πηγή εφημερίδα "Μακεδονία"
Bookmark and Share