Διάσταση απόψεων ΕΕ-ΔΝΤ για το χρέος - GREECE-SALONIKA.blogspot

Newsroom

Post Top Ad

Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2016

Διάσταση απόψεων ΕΕ-ΔΝΤ για το χρέος


  • «Υπάρχουν ανησυχίες όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς ΕΕ και ΔΝΤ έχουν διαφορετικές αναλύσεις», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε ομιλία του με θέμα την ευρωπαϊκή οικονομία στο «Peterson Institute».

Την ίδια ώρα δημοσίευμα της...γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt αναφέρεται στη διάσταση απόψεων του Βερολίνου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο θέμα της Deutsche Bank αλλά και για το ελληνικό πρόγραμμα.

«Το ελληνικό πρόγραμμα λειτουργεί πολύ καλά», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη και ολοκληρώνουμε το έργο όσον αφορά στην πληρωμή μιας δεύτερης επί μέρους δόσης, ενώ προετοιμάζουμε τη δεύτερη αξιολόγηση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Στη διάσταση απόψεων του Βερολίνου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο θέμα της Deutsche Bank αλλά και για το ελληνικό πρόγραμμα αναφέρεται δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

H εφημερίδα σημειώνει: «Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τονίζουν συχνά και με ευχαρίστηση την φιλία τους. Αυτή τη στιγμή όμως η κατάσταση μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και του ΔΝΤ κάθε άλλο από μη τεταμένη είναι. Λίγο πριν την ετήσια σύνοδο του Ταμείου υπήρξαν και πάλι προστριβές. Η αιτία: η δημόσια ανάμειξη του ΔΝΤ στην Deutsche Bank. Ο Σόιμπλε θα ήθελε η κρίση της τράπεζας να μην γίνει αντικείμενο συζήτησης στην Ουάσινγκτον. Και ενώ εκείνος αποφεύγει πεισματικά κάθε σχόλιο, το ΔΝΤ είναι λιγότερο επιφυλακτικό».

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Και σε ένα ακόμα θέμα απειλούνται νέες προστριβές. Το ΔΝΤ συνεχίζει να επιμένει οι Ευρωπαίοι να κάνουν συγκεκριμένους τους αριθμούς μετά το 2018 για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας. Διαφορετικά δεν θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης. Αλλά και οι Αμερικάνοι επιμένουν. «Όσο νωρίτερα γίνει η ελάφρυνση του χρέους τόσο καλύτερα θα είναι», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου. Στους γερμανικούς κύκλους αντίθετα γίνεται λόγος για μια συμφωνία του περασμένου Μαΐου. Τότε το ΔΝΤ είχε συμφωνήσει επί της αρχής μέχρι το τέλος του χρόνου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Από την πλευρά της Χριστιανικής Ένωσης στη βουλή, η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη. Παράλληλα όμως η γερμανική κυβέρνηση ένα χρόνο πριν από τις εκλογές δεν θέλει να υποσχεθεί συγκεκριμένη μείωση του χρέους για την Αθήνα».