Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ φώναζε «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ φώναζε «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη»..


  • Το κίνημα των νέων... αγανακτισμένων πολιτών δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. 
  • Εδώ και χρόνια υπήρχαν οργανώσεις που στόχο είχαν να μπλοκάρουν τους πλειστηριασμούς που γίνονται κάθε Τετάρτη στα ειρηνοδικεία.


Ειδικά στις περιπτώσεις που έβγαιναν στο σφυρί πρώτες κατοικίες η... οργή είναι ακόμη μεγαλύτερη. Ωστόσο, επειδή τα προηγούμενα χρόνια η πρώτη κατοικία προστατευόταν, δεν είχαν παρατηρηθεί τα φαινόμενα των τελευταίων ημερών. Τα όσα συνέβησαν την περασμένη Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη δεν είναι μεμονωμένα, μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση η κατάσταση «ξέφυγε» και οι συγκρούσεις με τα ΜΑΤ προκάλεσαν αίσθηση. Την Πέμπτη σχηματίστηκε ανθρώπινη αλυσίδα έξω από Ειρηνοδικείο Πατρών, ενώ τέσσερις πλειστηριασμοί ακυρώθηκαν και στο Ειρηνοδικείο Κορωπίου λόγω «μπλόκου» στην είσοδο του κτιρίου.
Στο Περιστέρι ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν τρεις πλειστηριασμοί - μιας πρώτης κατοικίας και δύο καταστημάτων. Έξω από το ειρηνοδικείο είχαν συγκεντρωθεί τουλάχιστον 25 άτομα που δεν επέτρεψαν την είσοδο των συμβολαιογράφων εντός του κτιρίου και έτσι η διαδικασία αναβλήθηκε. Στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας είχαν προγραμματισθεί να βγουν στο σφυρί τρία διαμερίσματα, και τα τρία είναι πρώτες κατοικίες. Και εκεί συγκεντρώθηκε κόσμος, με αποτέλεσμα η διαδικασία να αναβληθεί. Στο Ίλιον επρόκειτο να βγει στο σφυρί το σπίτι πολίτη, που όπως έλεγε χαρακτηριστικά «δεν έχει να φάει, όχι να πληρώσει το δάνειο». Αλλά και πολίτες του Ηρακλείου Κρήτης απέτρεψαν την είσοδο των συμβολαιογράφων, προκειμένου να μην ξεκινήσει η διαδικασία. Οι εξελίξεις προκαλούν μεγάλο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση και εκνευρισμό στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ήταν το κόμμα που πρωτοστάτησε σε ανάλογες διαδηλώσεις πριν από μερικά χρόνια. Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του 2014 ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση δεσμεύτηκε ότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δεν υπάρχει» και, με αφορμή την τότε επίσκεψη του Μαριάνο Ραχόι στην Αθήνα, σημείωσε ότι «η Δεξιά κυβέρνηση της Ισπανίας έχει χρεοκοπήσει πολιτικά με τους πλειστηριασμούς».
Ακόμη πιο σκληρός ήταν ο πρωθυπουργός το 2012 σε μια περιοδεία του στην Κέρκυρα. Τότε είχε πει μεταξύ άλλων: «Ας μην τολμήσουν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος, να διανοηθούν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αρκετά ρούφηξαν οι τραπεζίτες από το υστέρημα του μέσου Έλληνα, δεν θα βγάλουν στο σφυρί και την πρώτη κατοικία άνεργων και χαμηλόμισθων που αδυνατούν να ξεπληρώσουν τοκογλυφικά δάνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κέρκυρα, όπου πραγματοποιούσε περιοδεία. Προέβλεψε πως σε περίπτωση που προχωρήσουν σε μια τέτοια ενέργεια, «δεν θα τους ρίξουν οι βουλευτές τους, ο λαός θα τους ρίξει, με τους αγώνες του στους δρόμους». Πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει αυτούς τους αγώνες, όπως «και το κίνημα αλληλεγγύης ενάντια στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας». Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει αυστηρή κριτική σε υπουργούς της κυβέρνησης από στελέχη του κόμματος, καθώς εκτιμούν ότι οι εικόνες έξω από τα ειρηνοδικεία πλήττουν καίρια τη φυσιογνωμία και το ήθος της Αριστεράς.
Bookmark and Share