Η μητέρα των αποφάσεων του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Η μητέρα των αποφάσεων του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

  • Όλα τα σενάρια και οι πολιτικές επιπτώσεις..

 Με κομμένη την ανάσα κυβέρνηση και τηλεοπτικοί σταθμοί αναμένουν τις αποφάσεις του ΣτΕ το οποίο μετά από την αρχική πρώτη...αναβολή που προκάλεσε οξεία αντιπαράθεση σε δικαστικό επίπεδο χθες πραγματοποίησε την πρώτη διάσκεψή του προκειμένου να εξετάσει την προσφυγή των τηλεοπτικών σταθμών και της ΕΙΤΗΣΕΕ με την οποία ζητούν την ακύρωση των αποφάσεων της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες.
Στην πρώτη διάσκεψη και πάλι το κλίμα ήταν οξυμένο και δεν υπήρξε αποτέλεσμα καθώς οι 30 δικαστές δεν κατόρθωσαν να ξεπεράσουν το λεγόμενο προκαταρκτικό στάδιο ώστε να μπουν στον κύριο πυρήνα των συνταγματικών και νομικών ζητημάτων, που έχουν τεθεί από τους προσφεύγοντες τηλεοπτικούς σταθμούς και δικαστές καλούνται να λύσουν το πρόβλημα στην αυριανή νέα διάσκεψη.
Ποιο είναι το πρόβλημα.
Ότι πρέπει να αποφασίσουν αν τα κανάλια υπέστησαν ανεπανόρθωτη βλάβη ώστε στην συνέχεια να προχωρήσουν ή όχι στην ουσία της υπόθεσης, για να εξετάσουν τα συνταγματικά και άλλα ζητήματα που έχουν τεθεί τους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται πλέον όλα τα σενάρια είναι ανοικτά και αναμένεται να προκαλέσουν σωρεία παρενεργειών σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.
Αν η αίτηση των καναλιών κριθεί βάσιμη και κριθεί ότι υπέστησαν ανεπανόρθωτη βλάβη τότε το δικαστήριο θα πρέπει να συζητήσει την ουσία της υπόθεσης. Σε αντίθετη περίπτωση ο κύκλος κλείνει και οι δικαστές θα έχουν πετάξει το μπαλάκι στην επόμενη συνεδρίαση του ΣτΕ στις 13 Ιανουαρίου που θα συζητηθεί η αίτηση ακύρωσης της προκήρυξης για τις τηλεοπτικές άδειες.
Σε περίπτωση που απορριφθούν οι προσφυγές των σταθμών ως αβάσιμες το πιθανότερο είναι αύριο να έχουμε αποτέλεσμα και να μην υπάρξει νέα διάσκεψη.
Τι σημαίνει αυτό;
Η κυβέρνηση θα έχει πετύχει μια πρώτη νίκη αλλά την ίδια στιγμή θα επικρέμεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν παρατράγουδα τον Ιανουάριο.
Ποια είναι αυτά;
Πρώτον να έχουν δοθεί οι άδειες και να λειτουργούν οι σταθμοί που πήραν και να έχουν κλείσει οι παλαιοί που δεν πήραν.
Αν όμως τον Ιανουάριο το ΣτΕ αποφασίσει να δεχτεί την αίτηση ακύρωσης της προκήρυξης τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί στη δίνη του γεγονότος του να έχει δώσει άδειες που να μην ισχύουν και να βρεθεί αντιμέτωπη με σωρεία μηνύσεων και αγωγών αποζημίωσης. Για να εκπέμψουν όμως οι νέοι κάτοχοι αδειών θα πρέπει να δοθεί έγκριση από το ΕΣΡ το οποίο δεν υπάρχει και η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει και μια άλλη πραξικοπηματική ενέργεια να παρακάμψει την ίδια την προκήρυξη και να δώσει η ίδια άδειες εκπομπής έχοντας τον κίνδυνο να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ζημία στον εαυτό της και κυρίως το δημόσιο συμφέρον.
Στην περίπτωση που το ΣτΕ κρίνει βάσιμες τις προσφυγές που συζητά τότε πρέπει να μπει στην ουσία της υπόθεσης και θα χρειαστούν αρκετές διασκέψεις.
Αν τελικά κριθεί αντισυνταγματική η διαδικασία που ακολούθησε η κυβέρνηση τότε το πρόβλημα θα το έχει η ίδια η κυβέρνηση καθώς ουσιαστικά τινάζεται στον αέρα ο διαγωνισμός και θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα στους πλειοδότες και να βρεθεί στη δίνη προσφυγών των νέων κατόχων αδειών.
Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει σοβαρό πολιτικό ζήτημα και η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει άλλη λύση.
Ποια μπορεί να είναι αυτή;
Να κάνει ελιγμό να πει ότι παίρνει άδεια όποιος πληροί τις προϋποθέσεις αλλά το κόστος να είναι υψηλό και να αποτραπούν αρκετοί να διατηρήσουν τα κανάλια ανοικτά.
Αν το ΣτΕ κρίνει συνταγματική τη διαδικασία τότε δημιουργείται δεδικασμένο και η κυβέρνηση θα μπορεί να πανηγυρίζει καθώς θα οδηγήσει σε λουκέτο τα κανάλια που δεν πήραν άδεια και θα θεωρεί εαυτόν δικαιωμένο από τις επιλογές της.
Το ΣτΕ όμως έχει συνηθίσει και σε μεσοβέζικες λύσεις.
Όπως έκανε στην περίπτωση του Mall όπου έκρινε το κτίριο αυθαίρετο αλλά ζήτησε από την κυβέρνηση να νομοθετήσει εκ των υστέρων για να το νομιμοποιήσει.
Στην περίπτωση των καναλιών θα μπορούσε να δεχτεί ότι ενώ τα κανάλια λειτουργούν χωρίς άδεια ουσιαστικά δεν πρέπει να κλείσουν αλλά να βρεθεί τρόπος να συνεχίσουν την λειτουργία τους και ταυτόχρονα να δώσει διέξοδο και στους πλειοδότες.
Αυτό μπορεί να λύσει κατά κάποιο τρόπο τα χέρια της κυβέρνησης η οποία με το πρόσχημα της δικαστικής απόφασης θα μπορεί να κάνει ελιγμούς κατά τις επιθυμίες της.
Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες είναι σαφές ότι μπορούν να επηρεάσουν καταλυτικά το τηλεοπτικό τοπίο αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.
Ίσως και οι δικαστές να είναι εκνευρισμένοι καθώς κάποιοι μάλλον προτάσσουν τα πολιτικά τους πιστεύω πάνω από τη νομιμότητα και δεν περιορίζονται στο γράμμα του νόμου.
Μένει να φανεί αν και κατά πόσο η πλειοψηφία του ΣτΕ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Bookmark and Share