- Την ανάγκη επανεξέτασης του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας για τις μεταπτυχιακές σπουδές επισημαίνει η Σύνοδος των Πρυτάνεων σε ομόφωνο ψήφισμά της.
Όπως τονίζεται στο.. ψήφισμα της Συνόδου, που συνήλθε σήμερα εκτάκτως, το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου περιορίζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, ρυθμίζοντας θέματα που θα έπρεπε να αποτελούν αντικείμενο του Εσωτερικού Κανονισμού και των θεσμικών Οργάνων των Πανεπιστημίων, ενώ «δεν λαμβάνει υπόψη του το υπάρχον τοπίο της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, το οποίο έχει προκύψει με βάση την επιστημονική ιδιαιτερότητα και την ακαδημαϊκή ιστορία κάθε Ιδρύματος».
Σύμφωνα με τους πρυτάνεις, το υπό διαβούλευση ν/σ δεν προβλέπει επίσης ακαδημαϊκά κριτήρια και διαδικασίες αξιολόγησης των ΠΜΣ και αναμένεται να προκαλέσει την αδυναμία λειτουργίας αξιόλογων ΠΜΣ, αυξάνοντας τις ροές φοιτητών και νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Όπως αναφέρεται ακόμη, «δημιουργεί μεγάλες δυσλειτουργίες στα περισσότερα Πανεπιστήμια αφού δεν προβλέπει την αναπλήρωση των πόρων που είναι αναγκαίοι για τη λειτουργία των ΠΜΣ σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία».
Η Σύνοδος υπενθυμίζει την πάγια θέση της να προσδιορισθούν άμεσα τα ακαδημαϊκά κριτήρια για τον έλεγχο ποιότητας και την εξωτερική αξιολόγηση των ΠΜΣ μέσω της ΑΔΙΠ και υπογραμμίζει ότι τα δίδακτρα δεν μπορεί να καθορίζονται οριζόντια και ατεκμηρίωτα, αλλά μετά τον προσδιορισμό συγκεκριμένων κέντρων κόστους, με βάση την αρχή της ανταποδοτικότητας, υπηρετώντας τους ακαδημαϊκούς και στρατηγικούς στόχους κάθε Πανεπιστημίου.
Αναγνωρίζει τέλος ότι η Πολιτεία και τα Ιδρύματα οφείλουν να διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση των οικονομικά ασθενέστερων φοιτητών στα ΠΜΣ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ζητήματα ίδρυσης, λειτουργίας και διαχείρισης των ΠΜΣ πρέπει να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο των ιδιαιτεροτήτων και των εσωτερικών διαδικασιών κάθε Ιδρύματος».