Για πρώτη φορά γυναίκα το «νούμερο δύο» του ΝΑΤΟ - GREECE-SALONIKA.blogspot

Newsroom

Post Top Ad

Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016

Για πρώτη φορά γυναίκα το «νούμερο δύο» του ΝΑΤΟ

  • Η Αμερικανίδα Ρόουζ Γκοτμέλερ, μια αξιωματούχος με μεγάλη εμπειρία στις σχέσεις με τη Ρωσία, ανέλαβε τα καθήκοντα της αναπληρώτριας γενικής γραμματέως του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που διορίζεται σε... αυτήν την θέση. Η Ρόουζ Γκοτμέλερ διαδέχεται έναν άλλο υψηλόβαθμο Αμερικανό διπλωμάτη, που μιλάει επίσης άπταιστα ρωσικά, τον Αλεξάντρ Βερσμπόου, ο οποίος βρισκόταν σε αυτήν την θέση από τον Φεβρουάριο του 2012. Είναι η δεύτερη φορά που ένας Αμερικανός διορίζεται «νούμερο δύο» στο ΝΑΤΟ.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ είναι σήμερα ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού.
Η Ρόουζ Γκοτμέλερ, η οποία υπήρξε σύμβουλος του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, διετέλεσε επίσης υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για τον έλεγχο των εξοπλισμών και της διεθνούς ασφάλειας.
Εξειδικεύεται στις σχέσεις με τη Ρωσία, καθώς υπήρξε επικεφαλής διαπραγματεύτρια της συνθήκης START με τη Μόσχα για τη μείωση του αριθμού των στρατηγικών όπλων.
Όταν η κ. Γκοτμέλερ είχε προταθεί τον Μάρτιο από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για την θέση της αναπληρώτριας γ.γ. του ΝΑΤΟ, Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές είχαν κατηγορήσει τον επικεφαλής του αμερικανικού κράτους ότι είναι υπερβολικά ελαστικός με τη Ρωσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.