Νόμος Κατρούγκαλου ...πέντε μήνες μετά: Σοκ στα Ταμεία-νέες μειώσεις ενόψει. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Νόμος Κατρούγκαλου ...πέντε μήνες μετά: Σοκ στα Ταμεία-νέες μειώσεις ενόψει.

  • Επιδεινώνονται τα ελλείμματα, αδειάζουν οι "κουμπαράδες" και εντείνονται οι πιέσεις του ΔΝΤ για περικοπές στις κύριες συντάξεις. Ασθμαίνουν οι περικοπές του 2016..

Για δεύτερη φορά μέσα σε 2 εβδομάδες, το ΔΝΤ ζητά μειώσεις στις συντάξεις. Χθες, μία μέρα δηλαδή πριν κλείσει 5μηνο ο νόμος Κατρούγκαλου -ο οποίος.. ψηφίστηκε στις 8 Μαΐου-, ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, κ. Πολ Τόμσεν, τόνισε πως "υπάρχουν ορισμένες θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα που δεν έχουν γίνει, όπως αυτές στο ασφαλιστικό", δίνοντας συνέχεια σε αιτιάσεις της κ. Ντέλια Βελκουλέσκου στις 23/9 περί ανάγκης περικοπής των συντάξεων.
Στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στις δηλώσεις των δύο στελεχών του ΔΝΤ, μεσολάβησαν δύο αιτήματα του ΟΑΕΕ προς τον "κουμπαρά" του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) για άντληση 350 εκατ. ευρώ προκειμένου να κλείσουν τα ελλείμματα του εν λόγω ταμείου και να καταβληθούν κανονικά οι συντάξεις.
Παράλληλα, ΟΑΕΔ και ΙΚΑ αποφάσισαν τη μεταφορά έως και 306 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος, από όπου το Δημόσιο μπορεί να δανειστεί είτε μέσω repos, είτε μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων προκειμένου να καλύψει τις δαπάνες του.
Την ίδια στιγμή, ο ΕΟΠΥΥ, στον οποίο ΙΚΑ και ΟΑΕΕ αναμένεται μέχρι τέλος του έτους να χρωστούν 1,2 δισ. ευρώ, θα προχωρήσει σε μονομερές "κούρεμα" των χρεών προς τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας και φαρμάκων (γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα, κλινικές, φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακεία), τα οποία θα εξοφληθούν από το κράτος -με κεφάλαια από τις δόσεις του διεθνούς δανείου- μέχρι τις 30/4/2016.
Το άδειασμα του "κουμπαρά", του ΑΚΑΓΕ, η μεταφορά πλεοναζόντων κεφαλαίων ακόμα και από το ελλειμματικό ΙΚΑ στην ΤτΕ και το "κούρεμα" των χρεών προς τους ιδιώτες γίνονται ενώ έκλειναν 5 μήνες από τη θέσπιση του νέου ασφαλιστικού, που προέβλεπε σκληρές παρεμβάσεις σε όλο σχεδόν το εύρος του συνταξιοδοτικού κοντά στο 1 δισ. ευρώ φέτος.
Σκληρές, αλλά ασθμαίνουσες οι περικοπές
Με εξαίρεση την αύξηση των εισφορών υπέρ του ΕΤΕΑ κατά 1% (από το 6% στο 7%) από 1/6/2016, την οποία φορτώθηκαν μισθωτοί και εργοδότες κυρίως του ιδιωτικού τομέα, κανένα άλλο μέτρο του νέου ασφαλιστικού δεν έχει εφαρμοστεί πλέρια.
Έτσι, το νέο ασφαλιστικό από τη μια μεριά προκαλεί μεγάλη ζημιά στα εισοδήματα περίπου στο 35% του συνόλου των συνταξιούχων, από την άλλη εφαρμόζεται με τέτοια καθυστέρηση προκαλώντας ζημιά και στα οικονομικά του κράτους και των ταμείων μιας και η εξοικονόμηση που προβλέπεται δεν έρχεται "στην ώρα της".
Οι περικοπές σε 260.000 επικουρικές συντάξεις ξεκίνησαν και μάλιστα σταδιακά με 2 μήνες καθυστέρηση (2 Αυγούστου αντί για 2 Ιουνίου), ενώ οι αναδρομικές κρατήσεις αναμένονται στις 2 Νοεμβρίου χωρίς να έχει ακόμα ξεκαθαριστεί πώς θα επιβληθεί το πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα.
Το ΕΚΑΣ κόπηκε από 120.000 χαμηλοσυνταξιούχους από 1/6/2016 και όχι από 1/1/2016, ενώ παράλληλα ελήφθησαν "αντισταθμιστικά" μέτρα με κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τα 290.000 μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου κόπηκαν στις 30/6/2016, ενώ οι αναδρομικές κρατήσεις για το α' τρίμηνο 2016 ξεκίνησαν στις 30/9/2016.
Η εισφορά 6% σε 260.000 διπλές κύριες συντάξεις επιβλήθηκε στις 4 Οκτωβρίου, ενώ οι αναδρομικές κρατήσεις της για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου θα ισχύσουν από Νοέμβριο.
Το πλαφόν στις συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ (άθροισμα μίας κύριας και μίας επικουρικής) και άνω των 3.000 ευρώ (άθροισμα πολλαπλών κύριων ή και επικουρικών), εφαρμόστηκε αυτόν τον μήνα, αλλά οι αναδρομικές κρατήσεις για το διάστημα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου θα έλθουν από Νοέμβριο.
Τα 4 μεγάλα πεδία σύγκρουσης το 2017
Πριν καλά καλά "κάτσουν" οι πρώτες αναδρομικές κρατήσεις σε πάνω από 800.000 επικουρικές συντάξεις, κύριες συντάξεις και μερίσματα τον ερχόμενο Νοέμβριο, η κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάσει δύο νέες μεγάλες επιθέσεις στους ασφαλισμένους:
- Την κατάργηση του ΕΚΑΣ για επιπλέον 200.000 χαμηλοσυνταξιούχους από 1/1/2017, με βάση νέα εισοδηματικά κριτήρια που θα καθοριστούν τέλος Δεκεμβρίου του 2016. Οι προθέσεις της κυβέρνησης να μην καταργήσει αλλά να μειώσει το ΕΚΑΣ σκοντάφτουν στο γεγονός ότι ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει ρητά την εξοικονόμηση 401 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του ΕΚΑΣ.
- Την επιβολή του διπλού ασφαλιστικού χαρατσιού 26,9% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών, νυν ασφαλισμένων σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ (20% για κύρια σύνταξη και 6,9% για ΕΟΠΥΥ) και του διπλού χαρατσιού 20,9% για τους αγρότες ασφαλισμένους στον ΟΓΑ (14% για κύρια σύνταξη και 6,9% για ΕΟΠΥΥ). Ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών αφορά τυπικά 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένους σε ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ, αν και πρακτικά δεν αναμένεται να ανταποκριθούν πάνω από 700.000 εξ αυτών.
Παράλληλα, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 θα πρέπει να επανυπολογιστούν 2,6 εκατομμύρια κύριων συντάξεων για να προκύψει η "προσωπική διαφορά" ( την οποία έχει βάλει έμμεσα στο επίκεντρο της προσοχής το ΔΝΤ), ενώ θα πρέπει να έχει προχωρήσει η ενοποίηση των ταμείων.
Η ενοποίηση των ταμείων, πέραν των στενά διοικητικών προβλημάτων -για τα οποία έχουν ήδη συσταθεί πέντε ομάδες εργασίες- θα έχει οικονομικές εμπλοκές, μιας και ήδη υπάρχουν αντιδράσεις για το ενδεχόμενο "αρπαγής" των αποθεματικών ταμείων, όπως κατήγγειλαν οι ασφαλισμένοι του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα, το οποίο μαζί με το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων θα "συστεγαστεί" στον ίδιο φορέα με το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).
Bookmark and Share