Πώς μια γυναίκα οδήγησε στην κατεδάφιση του πατρικού σπιτιού του Χίτλερ. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Πώς μια γυναίκα οδήγησε στην κατεδάφιση του πατρικού σπιτιού του Χίτλερ.

  • Μετά από μια μακροχρόνια δικαστική διαμάχη, το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ, πρόκειται να κατεδαφιστεί προκειμένου να μην μετατραπεί σε στέκι νεοναζιστών, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας.


«Το σπίτι του Χίτλερ θα κατεδαφιστεί. Τα θεμέλια μπορεί να παραμείνουν, αλλά.. ένα νέο κτίριο θα ανεγερθεί, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί είτε από ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα είτε από τις τοπικές αρχές» δήλωσε ο Wolfgang Sobotka στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse.

Πρόσθεσε επίσης πως η απόφαση αυτή βασίστηκε στις συστάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που ήταν επιφορτισμένοι με την απόφαση του τι θα γίνει το αμφιλεγόμενο κτίριο στην πόλη Braunau am Inn.

Το τεράστιο κίτρινο σπίτι ήταν άδειο από το 2011, όταν η κυβέρνηση ενεπλάκη σε μια διαμάχη με την ιδιοκτήτρια και κάτοικο της περιοχής Gerlinde Pommer. Για περισσότερο από έναν αιώνα, η οικογένειά της έχει στην κατοχή της το γωνιακό σπίτι όπου γεννήθηκε ο Χίτλερ στις 20 Απριλίου 1889.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, η αυστριακή κυβέρνηση υπέγραψε μια μίσθωση με την ιδιοκτήτρια και μετέτρεψε το κτίριο σε κέντρο για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Όμως η συμφωνία έληξε άδοξα πριν από πέντε χρόνια, όταν η ιδιοκτήτρια απροσδόκητα αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια για τις εργασίες ανακαίνισης. Απέρριψε επίσης μια προσφορά εξαγοράς από το ολοένα και πιο εξοργισμένο υπουργείο Εσωτερικών.

Τον Ιούλιο, η κυβέρνηση ενέκρινε ένα νομοσχέδιο για την κατάσχεση του σπιτιού από την Pommer.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων την Δευτέρα, πως η τροποποίηση του νόμου είναι ακόμη «καθ’ οδόν», που σημαίνει πως το Κοινοβούλιο δεν έχει ακόμη εγκρίνει την κατεδάφιση του κτιρίου.

Το θέμα έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις μεταξύ των 17.000 κατοίκων της πόλης. Κάποιοι ήθελαν να γίνει κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, άλλοι ένα μουσείο αφιερωμένο στην απελευθέρωση της Αυστρίας από τη ναζιστική κυριαρχία.

Μια σειρά από πολιτιστικές οργανώσεις αντιτίθεται στην κατεδάφιση του κτιρίου, διότι αποτελεί μέρος του ιστορικού κέντρου της πόλης και ως εκ τούτου, τελεί υπό την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Bookmark and Share