Ρίχνει τους τόνους με την εκκλησία ο Φίλης αλλά επιμένει στις αλλαγές του μαθήματος - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Ρίχνει τους τόνους με την εκκλησία ο Φίλης αλλά επιμένει στις αλλαγές του μαθήματος

  • «Λαμβάνουμε υπόψη μας τις απόψεις της εκκλησίας και ο διάλογος θα συνεχιστεί», δήλωσε από τη Βουλή ο Υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας, ωστόσο ότι: «το Σύνταγμα δεν μιλάει για χριστιανική κι ορθόδοξη διαπαιδαγώγηση ως αποστολή του σχολείου. Αυτό καμιά φορά στο διάλογο ξεχνιέται θελημένα ή άθελα».


Τους τόνους στην κόντρα που είχε ξεσπάσει με την εκκλησία για το μάθημα των θρησκευτικών ρίχνει ο Υπουργός Παιδείας μετά την...«παράκαμψή» του από το Μέγαρο Μαξίμου και τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά επιμένει στη γραμμή που είχε χαράξει εξ’ αρχής περί αλλαγής του μαθήματος σε μάθημα «γνώσης όλων των θρησκειών».

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Δημήτρη Κρεμαστινού, ο Νίκος Φίλης, αναδιπλώθηκε μεν αλλά μόνο ως μόνο ως προς το ύφος και τις εκφράσεις του, καθώς επί της ουσίας επέμεινε στις απόψεις του, αποφεύγοντας την αυτοκριτική για την «ιερή» σύγκρουση και αποδίδοντας εμμέσως ευθύνες στην εκκλησία.

«Η χθεσινή συνάντηση βοήθησε στην καταλλαγή. Εξηγήθηκαν ζητήματα και ήρθησαν οι παρεξηγήσεις. Συμφωνήσαμε όλοι ότι την ευθύνη για την εκπαίδευση στη χώρα μας έχει το κράτος. Βεβαίως η εκκλησία μπορεί να διατυπώνει την άποψή της κι οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη το διάλογο που γίνεται. Αυτό κάναμε για μακρό χρονικό διάστημα. Ίσως δεν έφτανε αυτός ο διάλογος για την εκκλησία. Ο διάλογος ποτέ δεν τελειώνει», σημείωσε αρχικά ο Υπουργός Παιδείας.

Αναφορικά με το πρόγραμμα σπουδών ο κος Φίλης υποστήριξε ότι θα εφαρμοστούν τα προγράμματα που αποφάσισε η πολιτεία από φέτος με το υλικό που έχει διανεμηθεί ήδη με τα περσινά βιβλία και του χρόνου θα γραφτούν τα νέα. «Θα γίνει η αξιολόγηση φέτος και πριν βγουν τα νέα βιβλία του χρόνου θα υπάρξει ένας διάλογος για εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών», πρόσθεσε και θέλοντας, δε, να στείλει ένα μήνυμα προς την εκκλησία ανέφερε: «τα βιβλία που ισχύουν είχαν συναντήσει κι όταν πρωτοεκδόθηκαν την ισχυρή αντίδραση της Ιεραρχίας αλλά διδάχτηκαν τόσα χρόνια γιατί η απόφαση είναι της πολιτείας με σεβασμό στην άποψη της εκκλησίας».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Νίκου Φίλη στις σχετικές προβλέψεις του Συντάγματος, σε μια προσπάθεια να πείσει για τα επιχειρήματά του σε αντιδιαστολή με τις απόψεις που υποστηρίζει η εκκλησία.

«Συμφωνώ ότι πρέπει να σεβόμαστε το θρησκευτικό συναίσθημα πολιτών και να αναγνωρίζουμε το σύνθετο ρόλο της εκκλησίας και η κυβέρνησή μας με την πολιτική της αποδεικνύει ότι το σέβεται. Εδώ όμως μιλάμε για τη θρησκευτική διαπαιδαγώγηση των νέων και το Σύνταγμα δεν μιλάει για χριστιανική κι ορθόδοξη διαπαιδαγώγηση ως αποστολή του σχολείου. Το σχολείο δεν προετοιμάζει πιστούς αλλά πολίτες και καμιά φορά στο διάλογο ξεχνιέται θελημένα ή άθελα αυτή η πτυχή του Συντάγματος», υπογράμμισε ο Υπουργός Παιδείας.

Αναφερόμενος, δε, στις αλλαγές που εξετάζει ο Υπουργείο, σημείωσε ότι η αναμόρφωση του μαθήματος των θρησκευτικών έχει στόχο τη μετατροπή του σε «μάθημα γνώσης όλων των θρησκειών με ιδιαίτερη έμφαση στον ορθόδοξο πολιτικό, που αποτελεί καθοριστικό στοιχείο για τη νεοελληνική συνείδηση» κι αυτό όπως ισχυρίστηκε γιατί «πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά το ακριβές μήνυμα των θρησκειών κι όχι τη διαστροφή των θρησκειών. Αυτά και άλλα πολλά είναι αντικείμενα του διαλόγου».

Ο κος Φίλης πάντως απέφυγε μετά τη χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου τον «εμπρηστικό» λόγο και επιχείρησε να κατευνάσει τα μέχρι πρότινος οξυμένα πνεύματα του Αρχιεπισκόπου και των Ιεραρχών, τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται περί σύγκρουσης σύγκρουση πολιτείας – εκκλησίας», ενώ σε αντίθεση με παλαιότερες δηλώσεις του με τις οποίες αμφισβητούσε το ρόλο της εκκλησίας σε ιστορικές περιόδους της χώρας, σήμερα εξήρε το ρόλο της στην περίοδο της κρίσης ιδίως με το φιλανθρωπικό της έργο, δίνοντας την εικόνα ότι μάλλον του «τράβηξαν λίγο το αυτί» από το Μαξίμου κι αυτό έπιασε τόπο.
Bookmark and Share