Δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι επιβεβαιώνουν τη συνομιλία Ολάντ - Πούτιν για τη δραχμή - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι επιβεβαιώνουν τη συνομιλία Ολάντ - Πούτιν για τη δραχμή


  • Και οι δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι που υπογραφουν το βιβλίο με τίτλο «Ένας πρόεδρος δεν πρέπει να το λέει αυτό...» επιβεβαιώνουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο πως ο Φρανσουά Ολάντ τους είπε ξεκάθαρα το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα στον Ρώσο ηγέτη να τυπώσει δραχμές η Ρωσία για λογαριασμό της Ελλάδας.

Οι δύο δημοσιογράφοι που.. έγραψαν το πολύκροτο βιβλίο μόνο τυχαίοι δεν είναι. Κατάφεραν να αποσπάσουν ομολογίες από τον Γάλλο πρόεδρο που δεν το έχει καταφέρει κανείς, έχουν μελετήσει πολλά για το ελληνικό ζήτημα, στο οποίο μάλιστα αφιερώνουν και ολόκληρο κεφάλαιο. Το «ΘΕΜΑ» επικοινώνησε με έναν από τους δύο συγγραφείς του βιβλίου, τον Ζεράρ Νταβέ, και έκλεισε τηλεφωνική συνέντευξη μαζί του την Παρασκευή το μεσημέρι ενώ το θέμα της συνομιλίας του Πούτιν με τον Ολάντ βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Ο Νταβέ θεωρείται ένας από τους πιο έγκριτους ερευνητικούς δημοσιογράφους στη Γαλλία με πλειάδα από «ντοσιέ», όπως αποκαλούν τις σημαντικές μεγάλες υποθέσεις, να στολίζουν το πλούσιο βιογραφικό του: SwissLeaks, η υπόθεση Ταπί, η υπόθεση Καζακστάν και μια σειρά από αποκαλύψεις και βιβλία σχετικά με τα έργα και τις ημέρες του Σαρκοζί. Από το 2014 δέχεται διαρκώς τηλεφωνήματα με απειλές για τη ζωή του, ενώ τον Δεκέμβριο του 2014 οι απειλές αυτές απευθύνθηκαν και σε μέλη της οικογένειάς του. Από τότε βρίσκεται υπό διαρκή αστυνομική προστασία, όπως και το έτερον δημοσιογραφικό του ήμισυ, ο Φαμπρίς Λομ. Οι αναφορές του θεωρούνται πάντα έγκριτες και οι απαντήσεις του είναι απολύτως προσεκτικές.

Στην αποκαλυπτική συνέντευξη που φιλοεξενεί το «ΘΕΜΑ» και ειδικά στα όσα γράφονται στο βιβλίο για την ιστορία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τις αποκαλύψεις περί δραχμής ήταν σαφής στην ερώτησή μας αν πρόκειται για πραγματικό περιστατικό ή αν ήταν υπερβολές του Ολάντ.

Είπε λοιπόν πως «και εμάς μας ξάφνιασε, δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε στα αυτιά μας. Όμως φαίνεται πως είναι απολύτως πραγματικό. Όντως ο Πούτιν μετέφερε το αίτημα των Ελλήνων να τυπώσουν δραχμές επειδή δεν είχαν τυπογραφείο! Τουλάχιστον εμείς από την πλευρά μας το τσεκάραμε και δυο και τρείς φορές με τον ίδιο τον Γάλλο Πρόεδρο ο οποίος ήταν κατηγορηματικός πως έτσι συνέβη».

Ο δεύτερος εκ των συγγραφέων του βιβλίου, ο Φαμπρίς Λομ αποκαλύπτει στην «Καθημερινή» τη συνομιλία που είχε ο Γάλλος Πρόεδρος με τον Βλαντιμίρ Πούτιν:

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν επικοινώνησε με το γάλλο ομόλογό του στις 6 Ιουλίου του 2015 – την επομένη του δημοψηφίσματος- για να τού ξεκαθαρίσει ότι η Ρωσία «δεν επιθυμεί καθόλου» την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αποκαλύπτει στην Καθημερινή της Κυριακής ο Φαμπρίς Λομ, ένας από τους δύο συγγραφείς του πολύκροτου βιβλίου «Ένας Πρόεδρος Δεν Πρέπει Να Τα Λέει Αυτά».

Σύμφωνα με τον Λομ, ο Φρανσουά Ολάντ αποκάλυψε τον εξής διάλογό του με τον Πούτιν:

- Πούτιν: Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία, για να μην υπάρχει παρεξήγηση μεταξύ μας…
- Ολάντ: Ναι, δεν υπάρχει πρόβλημα, πες μου
- Πούτιν: Η Ελλάδα ζήτησε από εμάς να τυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία γιατί δεν διαθέτουν πια τυπογραφείο για να το κάνουν
- Ολάντ: Τι τους απάντησες;
- Πούτιν: Απάντησα ότι μπορούμε να το κάνουμε, αλλά εσύ τι πιστεύεις;
- Ολάντ: Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα. Αν έβγαινε από την Ευρωζώνη και χρειαζόταν χαρτονομίσματα, δεν θα με εξέπληττε αν η Ρωσία το έκανε. Αυτό θα απαντούσε σε ένα αίτημα
- Πούτιν: Ήθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία για να καταλάβεις ότι δεν επιθυμούμε καθόλου κάτι τέτοιο…

«Αναρωτήθηκε ποιος ήταν ο λόγος που μου το είπε αυτό» αποκαλύπτει ο γάλλος πρόεδρος στους δημοσιογράφους που έγραψαν το βιβλίο του. «Ίσως για να μη θεωρηθεί υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα στην έξοδο, και κατά δεύτερον, για να μου πει –και δεν ήταν κακή ιδέα- ότι κατά την άποψή του, επρόκειτο για ρίσκο και θα έπρεπε να κάνουμε τα πάντα για να το αποφύγουμε» προσθέτει ο Ολάντ.

Ο γάλλος πρόεδρος δηλώνει σίγουρος ότι ο Πούτιν έκανε αυτό το εντυπωσιακό διάβημα σε εκείνον «με καλή πρόθεση». Ο Φαμπρίς Λομ επιμένει ότι ο Φρανσουά Ολάντ ήταν σκεπτικός, διότι ο Πούτιν δεν αφήνει τίποτε στην τύχη. «Ίσως ο Πούτιν ήταν εντεταλμένος από την Αθήνα. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ο Πούτιν να διαμεσολάβησε για λογαριασμό του Τσίπρα, αλλά τίποτε δεν είναι φανερό και ο Ολάντ δεν ζήτησε εξηγήσεις από τον ρώσο ομόλογό του. Απλώς τον άκουσε, και πιστεύει ότι είχε καλή πρόθεση» σχολιάζει ο γάλλος συγγραφέας.


Σημειώνεται ότι το Μαξίμου διαψεύδει μια τέτοια ανάμειξη του κ. Τσίπρα και επιμένει ότι «δεν τέθηκε ποτέ τέτοιο θέμα σε όλες τις συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν». Από την πλευρά της, η γαλλική προεδρία επιβεβαιώνει «τη δέσμευση του προέδρου της δημοκρατίας να στηρίξει την Ελλάδα στην ΕΕ» ενώ όταν ερωτώνται, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του τηλεφωνήματος, επιμένοντας στον αιφνιδιασμό του γάλλου προέδρου όταν έλαβε τέλος η επίμαχη συνομιλία με τον ρώσο ομόλογό του.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο η Μόσχα ανέφερε ότι «Ο πρόεδρος Πούτιν και ο υπουργός Οικονομικών έχουν δηλώσει επανειλημμένως σε διάφορα επίπεδα ότι η ελληνική πλευρά και οι ελληνικές αρχές δεν έχουν προσεγγίσει τη Ρωσία για βοήθεια».
πηγή Πρώτο Θέμα
Bookmark and Share