Νέο τουρκικό «τελεσίγραφο» για το προσφυγικό - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Νέο τουρκικό «τελεσίγραφο» για το προσφυγικό

  • Νέο «τελεσίγραφο» έστειλε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση η Άγκυρα, με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων να διαμηνύει ότι εάν δεν καταργηθούν οι βίζα μέχρι το τέλος του χρόνου τότε η Τουρκία θα μπλοκάρει την επανεισδοχή προσφύγων.

Σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, o Ομέρ Τσελίκ τόνισε ότι η...  Ε.Ε. πρέπει να εφαρμόσει την συμφωνία για κατάργηση των αναθεωρήσεων μέχρι το τέλος του χρόνου και να σταματήσει να ζητάει από την Άγκυρα αλλαγές στον αντιτρομοκρατικό νόμο.
Οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές του αντιτρομοκρατικού της νόμου πριν καταργηθούν οι βίζα για τους Τούρκους υπηκόους, καθώς η Ε.Ε. θεωρεί ότι διαφορετικά δεν πληρούνται τα στάνταρ.
«Πιέζοντας για αυτό, παρά την κατάσταση που επικρατεί, βάζουν εμπόδιο στην απελευθέρωση του καθεστώτος για τη βίζα, και γι' αυτό συμπεραίνουμε ότι δεν κρατούν τις υποσχέσεις τους», είπε ο Ομέρ Τσελίκ, και συμπλήρωσε: «Σε αυτή την περίπτωση δεν θα υλοποιήσουμε την συμφωνία για την επανεισδοχή και θα την καταργήσουμε εάν είναι απαραίτητο».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε παράλληλα ότι η Άγκυρα έχει κρατήσει την υπόσχεσή της και υπογράμμισε πως οι προσφυγικές ροές έχουν υποχωρήσει στους 20-30 ανθρώπους ημερησίως, έναντι 7.000 το 2015.
Bookmark and Share