Πυραυλικό πλήγμα των ΗΠΑ κατά των φιλοϊρανών Χούδι στην Υεμένη - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016

Πυραυλικό πλήγμα των ΗΠΑ κατά των φιλοϊρανών Χούδι στην Υεμένη


  • Πολεμικά πλοία στέλνει στην περιοχή το Ιράν...


Με πυραύλους Κρουζ έπληξαν οι ΗΠΑ τρία ναυτικά ραντάρ σε περιοχή την οποία ελέγχουν οι σιίτες, φιλοϊρανοί αντάρτες Χούδι και οι... σύμμαχοί τους στην Υεμένη, την ώρα που το Ιράν στέλνει στην περιοχή πολεμικά του πλοία.
Το πλήγμα ήρθε ως απάντηση στην εκτόξευση πυραύλων κατά αμερικανικών πολεμικών πλοίων, σε διεθνή ύδατα ανοικτά της Υεμένης, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.
Το χτύπημα, για το οποίο ελήφθη η έγκριση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ήταν η πρώτη άμεση πολεμική ενέργεια των ΗΠΑ κατά των Χούδι κατά τη διάρκεια της εμφύλιας σύγκρουσης στην Υεμένη.
Το Πεντάγωνο επιχείρησε να τονίσει τον περιορισμένο χαρακτήρα των πληγμάτων.
«Επρόκειτο για περιορισμένο χτύπημα αυτοάμυνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ.

Πολεμικά πλοία στέλνει το Ιράν
Τα πλοία πλέουν στον Κόλπο του Άντεν, με διακηρυγμένο στόχο την προστασία των εμπορικών πλοίων.
Αν και το Ιράν αρνείται επισήμως ότι στηρίζει τους αντάρτες Χούδι, οι τελευταίοι αποτελούν τμήμα του σιιτικού μετώπου με ηγέτη την Τεχεράνη, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι κυβερνήσεις της Συρίας και του Ιράκ, η λιβανική Χεζμπολάχ και σιίτες αντικαθεστωτικοί στις σουνιτικές μοναρχίες Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβία, άσπονδους εχθρούς του Ιράν στον μουσουλμανικό κόσμο.
Οι Χούδι, αντάρτες της οργάνωσης Ανσάρ Αλλάχ, έχουν καταλάβει την εξουσία στην Υεμένη από τον Ιανουάριο του 2015, σε συμμαχία με τον πάλαι ποτέ φιλοδυτικό πρώην πρόεδρο της χώρας Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ.
Η νόμιμη εξουσία της Υεμένης, με επικεφαλής τον φιλοδυτικό πρόεδρο Αμπντ Ραμπου Μανσούρ Χάντι, εδρεύει στο Άντεν και στηρίζεται από στρατιωτική συμμαχία σουνιτικών αραβικών και αφρικανικών χωρών, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία.