Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό

"Dream Team"  ...δεν τη λες.
  • Αδειάζει η κλεψύδρα του χρόνου για το "λίφτινγκ" στο κυβερνητικό σχήμα.
  • Οι "αμετακίνητοι", οι "φευγάτοι", οι γρίφοι και οι εκπλήξεις.
  • Αύριο ολοκληρώνονται οι αλλαγές στο κόμμα με τη συνεδρίαση της ΚΕ.

Οι τελευταίες πινελιές των αλλαγών στο κόμμα μπαίνουν αύριο Κυριακή, κατά τη συνεδρίαση της... νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για "δομικό" ανασχηματισμό τον οποίο φέρεται να έχει ήδη αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας.
Οι σχετικές αποφάσεις του πρωθυπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες, ελήφθησαν κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες γεγονός για το οποίο προϊδέασε η επίσπευση της συνεδρίασης της Κ.Ε, αύριο Κυριακή, η οποία είχε προγραμματιστεί αρχικά για το επόμενο σαββατοκύριακο.
Η αλληλουχία της ολοκλήρωσης των αλλαγών στο κόμμα και του λίφτινγκ στην κυβέρνηση, έχει αναδειχθεί άλλωστε από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο των εργασιών της Κ.Ε, ενημέρωσε για τον "οδικό του χάρτη" σε εσωτερικό πλέον πεδίο, τονίζοντας πως πρώτα θα γίνουν οι αλλαγές στο κόμμα και ύστερα στην Κυβέρνηση.
Από το πεδίο αυτό ξεκινούν οι πρωθυπουργικές "εκπλήξεις": Και τούτο, γιατί σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται μετακινήσεις κορυφαίων υπουργών στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, της οποίας τον ρόλο επιθυμεί να αναβαθμίσει ο κ. Τσίπρας.
Και επ αυτού έχει προϊδεάσει ο ίδιος, σε μια αποστροφή του λόγου του ενώπιον των συνέδρων του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως είναι πιο σημαντική για ένα στέλεχος η θέση του στην Πολιτική Γραμματεία, παρά σε υπουργείο, αφού τα υπουργεία, ως υπενθύμισε, "δεν έχουν παραχωρηθεί με όρους μονιμότητας". Ο τόνος στον οποίο "έστειλε" το μήνυμα στο εσωτερικό του ήταν μάλλον ηχηρός και μέλλει να φανεί εντός των επόμενων λίγων ωρών, "για ποιους χτυπούσε η καμπάνα".

Το πρόσωπο "κλειδί"
Το δεδομένο του εν αναμονή ανασχηματισμού είναι πως κυοφορεί αλλαγές στη δομή των υπουργείων. Ήδη η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, προανήγγειλε ότι πιθανότατα θα συσταθεί χωριστό υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής.
Πρόσωπο- κλειδί του ανασχηματισμού, ως λογικό, είναι ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς. Κατά ορισμένους παροικούντες του Μαξίμου μάλιστα, ο χρόνος της ανακοίνωσης των αλλαγών του κυβερνητικού σχήματος εξαρτάται από τον ίδιο.
Πρόκειται για συνομιλητές του πρωθυπουργού, οι οποίοι εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας εάν έχει αποφασίσει τη μετακίνησή του σε άλλο υπουργείο ( και συγκεκριμένα, παραγωγικό), τότε το πιθανότερο είναι να προβεί σε λίφτινγκ του υπουργικού συμβουλίου πριν από την επόμενη Τετάρτη, οπότε και είναι εξόχως πιθανό να αποφανθεί πλέον οριστικά το Συμβούλιο της Επικρατείας περί της "τύχης" του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.
Άλλες πληροφορίες ωστόσο, επιμένουν ότι η παραμονή του κ. Παππά στο Επικρατείας έχει ήδη "κλειδώσει" και εκπλήξεις στο πεδίο αυτό, δεν αναμένονται.

Στους "αμετακίνητους" τοποθετείται και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών, έκοψε πρώτος το "νήμα" των ψήφων στις κάλπες της Κεντρικής Επιτροπής και υπερασπίστηκε μέχρι κεραίας το κυβερνητικό πρόγραμμα. Αμφότερα τα …ποιοτικά στοιχεία αυτά εκτιμάται ότι οριστικοποιούν την παραμονή του στο τιμόνι του ΥΠΟΙΚ. Ο πρωθυπουργός εξάλλου, έχει επαινέσει επανειλημμένως τον κ. Τσακαλώτο για τις επιδόσεις του στη διαπραγμάτευση ενώ υπενθυμίζεται ότι έχει την "ψήφο" εμπιστοσύνης και των Θεσμών.

Γρίφοι

Στους γρίφους του ανασχηματισμού, εντάσσεται ο ρόλος που επιφυλάσσει ο Α. Τσίπρας σε κορυφαία υπουργικά ονόματααλλά και στις "μεταγραφές" που θα επιλέξει να εντάξει στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
Ο Πάνος Σκουρλέτης, έχει προκαλέσει ήδη μείζονα εκνευρισμό σε σειρά "προεδρικών" στελεχών για τις ρουκέτες που εκτόξευσε στο Συνέδριο , την κατηγορηματική του άρνηση να παραχωρήσει το 17% της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ , τις αμφιβολίες που διατύπωσε σχετικά με το εάν "βγαίνει" το τρίτο μνημονιο αλλά και τη συζήτηση που άνοιξε περί … ανάγκης αποφυγής ενός τέταρτου μνημονίου. Οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Σκουρλέτη να απομακρύνεται από το Ενέργειας και μένει να φανεί εάν και πού θα τοποθετηθεί.
Τα σενάρια για απομάκρυνσή του από το Ενέργειας, τα οποία φούντωσαν μετά την ομιλία του στο Συνέδριο,αναζωπυρώθηκαν χθες το απόγευμα, όταν έγινε γνωστό ότι αναβάλλεται προγραμματισμένη συνάντησή του με τους Θεσμούς λόγω ασθένειας.
Ο Νίκος Φίλης, αποτελεί "απαστράπτουσα" persona σε εσωκομματικό πεδίο. Ο υπουργός Παιδείας ο οποίος δημιούργησε μια "αχρείαστη" σύμφωνα με το πρωθυπουργικό περιβάλλον κόντρα με την Εκκλησία και τον κ. Ιερώνυμο, έλαβε τα συγχαρητήρια σχεδόν όλων των υπουργών ( και δη όλων των τάσεων) για τις επιδόσεις που σημείωσε στα του χαρτοφυλακίου του, ενώ εξελέγη δεύτερος τη τάξει ανάμεσα στους 151 της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Οι πληροφορίες επιμένουν, παρότι ο ίδιος τις διέψευσε, πως ο κ. Τσίπρας τον βολιδοσκοπησε για γραμματέα της Κ.Ε. Η άρνησή του, προκάλεσε και τη οριστική απόφαση της παραμονής του Π. Ρήγα.
Έτερη σπαζοκεφαλιά για τον κ. Τσίπρα αποτελεί ο Νίκος Κοτζιάς. Η μαξιμινή "περιρρέουσα" για τους χειρισμούς του στο Υπουργείο Εξωτερικών είναι βαριά μεν ,αλλά προεξοφλείται ότι δύσκολα θα δεχθεί μετακίνησή του χωρίς να προκαλέσει ταραχή στην κυβερνητική ευστάθεια.
Δεδομένη θεωρείται η υπουργοποίηση του Φώτη Κουβέλη ενώ αναμένεται και αξιοποίηση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.
Πληροφορίες φέρουν την κυβερνητική πορτ παρόλ, Όλγα Γεροβασίλη να αναβαθμίζεται και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου να κάνει "ντεμπούτο" στο κυβερνητικό ρόστερ.


Της κ.Ν.Ζορμπά
Bookmark and Share