Citi: Ανέφικτο για πέντε λόγους το "καλό σενάριο" για την Ελλάδα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Citi: Ανέφικτο για πέντε λόγους το "καλό σενάριο" για την Ελλάδα.

  • "Γκρεμίζει" το αφήγημα της ελληνικής κυβέρνησης η Citigroup μέσα από την νέα έκθεσή της για τις Παγκόσμιες Προοπτικές, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει πιθανότητα εύκολης και γρήγορης ολοκλήρωσης της β' αξιολόγησης, επιστροφής σε βιώσιμη ανάπτυξη, ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ένταξης στο QE και εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.


Όπως σημειώνει, οι.. διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης ξεκίνησαν και ο δρόμος προς τις επόμενες εκταμιεύσεις των δόσεων των δανείων, παραμένει ανηφορικός. Το οικονομικό κλίμα συνεχίζει να είναι αδύναμο, εκτός ίσως από τον βιομηχανικό κλάδο, και η τουριστική περίοδος ήταν ασθενέστερη από ό, τι τα τελευταία χρόνια.

Η Citi εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα σταθεροποιηθεί, ωστόσο δεν θα υπάρξει επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη σύντομα. Οι εκτιμήσεις της παραμένουν ίδιες όπως και στην προηγούμενη αντίστοιχη έκθεσή της τον περασμένο μήνα και έτσι προβλέπει ότι η ύφεση φέτος θα κυμανθεί στο 0,3%, ενώ το 2017 θα σημειωθεί ανάπτυξη της τάξης του 0,5% πολύ κάτω από το 2,7% που "βλέπει" η κυβέρνηση, ενώ το 2018 θα αγγίξει το 0,9%, το 2019 στο 1,4% και το 2020 θα διαμορφωθεί στο 1,5%.
Αξίζει να σημειώσουμε πως και σε ξεχωριστό της note η Cιti σημειώνει επίσης ότι οι επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας (ιδίως της μεταρρύθμισης των συντάξεων) που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης εξακολουθούν να "χτυπούν" την εγχώρια ζήτηση. Ενώ το ποσοστό αποταμίευσης έχει σταματήσει να μειώνεται, παραμένει σε εξαιρετικά αρνητικά επίπεδα, περιορίζοντας τα περιθώρια για οποιαδήποτε ουσιαστική ανάκαμψη του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ το επόμενο διάστημα.

Όπως προσθέτει πάντως, το πολιτικό σκηνικό έχει αλλάξει, τόσο στην Αθήνα όσο και μεταξύ των πιστωτών της, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα ενός πλήρους ναυαγίου των διαπραγματεύσεων του προγράμματος διάσωσης.
Η αμερικάνικη τράπεζα παράλληλα προειδοποιεί ότι παρόλα αυτά, δεν θα υπάρξει στο επόμενο διάστημα συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ απίθανη θεωρεί και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παραμένει μία πολύ μακρινή υπόθεση αφού το 2016 εκτιμά ότι το χρέος θα αγγίξει το 179% του ΑΕΠ, το 2017 θα διαμορφωθεί στο 180% και το 2018 (στο "προγραμματισμένο" τέλος του τρίτου μνημονίου) στο 182%.

Σε ότι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα, από το 7,5% το 2015, φέτος, σύμφωνα με την Citi, θα διαμορφωθεί στο 3,2%, το 2017 στο 2,7% και το 2018 στο 2,3%. Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, στο ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται δημοσιονομικό έλλειμμα 1,3% το 2017, από 2,8% το 2016.

Σύμφωνα με την Citi εκτός από το χρέος και το QE, και η υπόθεση "έξοδος στις αγορές" παραμένει ένα απίθανο σενάριο, αφού σύμφωνα με τις προβλέψεις της, οι αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα θα συνεχίσουν να διαμορφώνονται σε "απαγορευτικά" επίπεδα και το 2017 θα αγγίξουν το 8,20% ενώ το 2018 το 7,03%. Επιπλέον, δεν προβλέπεται να υπάρξει έξοδος στις αγορές ούτε και μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου αφού σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα η απόδοση του 10ετούς το 2019 θα αυξηθεί στο 7,39% και το 2020 στο 7,98%
Bookmark and Share