Ένταση στη Βουλή για τη διαδικασία-εξπρες στη νομοθέτηση για το FIR - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Ένταση στη Βουλή για τη διαδικασία-εξπρες στη νομοθέτηση για το FIR

  • Σπίρτζης: Το σχέδιο νόμου πρέπει να ψηφιστεί έως την Δευτέρα πριν το Eurogroup - Είμαστε υπερήφανοι(!) για το αποτέλεσμα..
  • «Πυρά» από αντιπολίτευση: «Τι έκανε το υπουργείο 8 μήνες για να είναι σήμερα υπερήφανο για την διαπραγμάτευση;»

Με σφοδρότατη κριτική από την.. αντιπολίτευση στην κυβέρνηση που καλεί για μια ακόμα φορά την Βουλή να συζητήσει με κατεπείγουσες διαδικασίες κρίσιμες διατάξεις ξεκίνησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Το σχέδιο νόμου αποτελεί το τελευταίο πακέτο προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Ωστόσο, η συγκεκριμένη υποχρέωση ήταν γνωστή το τελευταίο οκτάμηνο και η κυβέρνηση όφειλε να ακολουθήσει ορθότερες νομοθετικές διαδικασίες καθώς μεταξύ των ρυθμίσεων υπάρχουν διατάξεις και για το FIR της χώρας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί έως την Δευτέρα πριν το Eurogroup. Και εμείς θα θέλαμε το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης που κάναμε να συζητηθεί αρκετά και όχι με κατεπείγουσα διαδικασία γιατί είμαστε υπερήφανοι για το αποτέλεσμα».

Την κατεπείγουσα διαδικασία υποστήριξαν μόνο οι εισηγητές της πλειοψηφίας Απόστολος Καραναστάσης (ΣΥΡΙΖΑ) και Γιώργος Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ).

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Κώστας Καραμανλής είπε «γνωρίζαμε εδώ και μήνες ότι πρέπει να έρθει αυτή η συμφωνία. Ένα ήταν το κύριο ζητούμενο: το θέμα της αεροναυτιλίας και αν αυτό διαχωριζόταν. Η καθυστέρηση έχει ονοματεπώνυμο και κυβερνητική ευθύνη». Ο κ. Γιάννης Κουτσούκος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπογράμμισε ότι «τι έκανε το υπουργείο 8 μήνες για να είναι σήμερα υπερήφανο για την διαπραγμάτευση; Το νομοσχέδιο έχει σχέση με το FIR και άλλα και πρέπει να γίνει αναλυτική συζήτηση. Αν οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταφέρει να εμπεδώσουν τέτοιου είδους τεχνικά ζητήματα σε 24 ώρες; Αν ναι, μπράβο και συγχαρητήρια!».

Από το ΚΚΕ ο κ. Χρήστος Κατσώτης εξήγησε ότι οι ρυθμίσεις αφορούν και κυριαρχικά δικαιώματα και ως εκ τούτου απαιτείται συζήτηση με άνεση χρόνου ενώ ο κ. Γιώργος Αμυράς κάλεσε τους βουλευτές της συμπολίτευσης να αρνηθούν την σχετική εισήγηση της κυβέρνησης. «Κινδυνεύουμε ως κοινωνία με ευθύνη δική σας να εκλάβουμε ως νέα κανονικότητα τα τελεσίγραφα σε κάθε επίπεδο. Ως μια μικρή πράξη αντίστασης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να πρωτοστατήσουν και να μην επιτρέψουν το κατεπείγον για το FIR της χώρας».

Ο κ. Γιάννης Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση, ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη χάσει δύο ημερομηνίες για το κλείσιμο της αξιολόγησης για να προσθέσει ότι «θα μπορούσατε να πάτε την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων στο τέλος Οκτωβρίου για να συζητήσουμε με άνεση αυτό το κρίσιμο νομοσχέδιο».
Bookmark and Share