H Θεσσαλονίκη γιορτάζει! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

H Θεσσαλονίκη γιορτάζει!


  • Με επίσημη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και προεξάρχοντος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, συνεχίζονται σήμερα οι εκδηλώσεις του τριπλού εορτασμού, για τον πολιούχο Άγιο Δημήτριο, την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης και την εθνική επέτειο του ΟΧΙ. 

Στη δοξολογία, που θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί, αναμένεται να παρίστανται επίσης ο... υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Θα προηγηθεί όρθρος και πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο.

Στις 6 το απόγευμα θα γίνει ο πανηγυρικός εορτασμός στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνει τον πανηγυρικό της ημέρας από τον πρύτανη ΑΠΘ Περικλή Α. Μήτκα και ομιλία από τον πολιτικό μηχανικό-συγγραφέα Ιωάννη Μέγα με θέμα “Οκτώβριος 1912 – Οκτώβριος 1944: Στην πόλη της Θεσσαλονίκης”.
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 90 ετών από την ίδρυση του ΑΠΘ, θα ακολουθήσει ομιλία από τον καθηγητή του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ Ιωάννη Τζιφόπουλο με θέμα “Προσδοκίες και οράματα μετά την απελευθέρωση: το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης”.

Η τροχαία Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι από τις 5 σήμερα το πρωί μέχρι τις 13.30, κατά τη διάρκεια της δοξολογίας στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, θα απαγορευτεί η στάση και στάθμευση όλων των οχημάτων, όπου αυτή επιτρέπεται, στις οδούς Αγίου Δημητρίου, στο τμήμα της από την οδό Σουρή μέχρι την οδό Πελοποννήσου, στην Κασσάνδρου, στο τμήμα της από την οδό Αγίου Νικολάου μέχρι την οδό Μακεδονικής Αμύνης, στη Μακεδονικής Αμύνης, στο τμήμα της από την οδό Κασσάνδρου μέχρι την οδό Αγίου Δημητρίου, στη Σελεύκου, σε όλο το μήκος της, στην Αριστοτέλους, στο τμήμα της από Αγίου Δημητρίου μέχρι την οδό Ολύμπου. Από τις 10.30 το πρωί μέχρι τις 13.30 δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην οδό Αγίου Δημητρίου, στο τμήμα της από την οδό Λαγκαδά μέχρι την οδό Αγίου Νικολάου.

Χθες εκατοντάδες πιστοί παρακολούθησαν τη λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Δημητρίου, των λειψάνων του και της εικόνας της Παναγίας της Επισκέψεως, στο πλαίσιο του εορτασμού του πολιούχου της Θεσσαλονίκης. Νωρίτερα τελέστηκε η αρχιερατική θεία λειτουργία από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο και το απόγευμα τελέστηκε ο πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός.

Στρατιωτική παρέλαση


Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στο ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού και στις 11 το πρωί θα ακολουθήσει παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας στην οδό Τσιμισκή, με αφετηρία τη Διαγώνιο και τερματισμό την Ίωνος Δραγούμη (η εξέδρα των επισήμων θα βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους).

Στην παρέλαση θα λάβουν μέρος τα σχολεία που ορίστηκαν από τη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανατολικής Θεσσαλονίκης, καθώς και τα τμήματα των σημαιοφόρων των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Θεσσαλονίκης.
Στις 12.30 μετά το μεσημέρι θα γίνει από μαθητές κατάθεση στεφάνων σε μνημεία ηρώων, σε προτομές και ανδριάντες. Από τις 10.30 το πρωί μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων της μαθητικής παρέλασης δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στους εξής: δρόμους: Τσιμισκή, στο τμήμα της από την πλατεία ΧΑΝΘ μέχρι την οδό Ίωνος Δραγούμη, στην Παύλου Μελά, στο τμήμα της από την πλατεία Λευκού Πύργου μέχρι την οδό Τσιμισκή, και σε όλες τις κάθετες οδούς των συγκεκριμένων τμημάτων των παραπάνω οδών.

Ανήμερα τις εθνικής επετείου του ΟΧΙ, Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, θα γίνει κατάθεση στεφάνου στο ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, με μέριμνα του Γ’ Σώματος Στρατού.
Στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί ενώπιον του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου παρέλαση αναπήρων πολέμου, συλλόγων, τμημάτων μαθητών, προσκόπων, οδηγών και τμημάτων των ενόπλων δυνάμεων, της ελληνικής αστυνομίας, του λιμενικού και του πυροσβεστικού σώματος.
Η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου από την οδό Γεωργίου Παπανδρέου (πρώην Ανθέων) μέχρι τον Λευκό Πύργο. Από τις 3 το πρωί και μέχρι το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης θα απαγορευτεί η στάση και στάθμευση, όπου επιτρέπεται, στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου και σε τμήματα των οδών Γεωργίου Παπανδρέου, Βασ. Γεωργίου, Μ. Μπότσαρη – Καραϊσκάκη – Καλλιδοπούλου, 25ης Μαρτίου, Π. Συνδίκα, Παρασκευοπούλου, Χατζή, 28ης Οκτωβρίου, Παύλου Μελά, Στρ. Ναπολ. Ζέρβα, Σουλιώτη, Γ’ Σεπτεμβρίου. Από τις 5 το πρωί και μέχρι να τελειώσει η παρέλαση, λόγω της παράταξης των μηχανοκίνητων τμημάτων, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου και σε τμήματα των οδών Γ. Παπανδρέου και Βασ. Γεωργίου. Από τις 7 το πρωί σταδιακά και μέχρι το τέλος της παρέλασης δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων σε δρόμους πέριξ της Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Εορταστικές εκδηλώσεις διοργανώνονται σε όλους τους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης.


Στον δήμο Νεάπολης – Συκεών αύριο στις 7 το πρωί θα τελεστεί αρχιερατική θεία λειτουργία στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Ροδοχωρίου Συκεών και στις 6 μ.μ. θα γίνει εσπερινός και παράκληση του Αγίου Δημητρίου.
Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου με επίσημη δοξολογία στον ιερό μητροπολιτικό ναό Αγίου Γεωργίου Νεάπολης (Παναγή Τσαλδάρη 14) και στις 11 π.μ. θα γίνει εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, στην προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Θα ακολουθήσουν στον ίδιο χώρο στις 11.15 π.μ. τρισάγιο και καταθέσεις στεφάνων και στις 11.45 π.μ. θα γίνει η καθιερωμένη παρέλαση στη λεωφόρο Ανδρέα Γ. Παπανδρέου.

Στον δήμο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, η 27η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί με προεδρικό διάταγμα ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας σε ανάμνηση της απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό στις 27 Οκτωβρίου 1912 και από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 27 Οκτωβρίου 1944. Ο δήμος Δέλτα διοργανώνει για άλλη μία χρονιά την εορτή των Ελευθερίων στη Χαλάστρα, προκειμένου να τιμήσει και να αναδείξει την τοπική ιστορία και τη συμβολή των κατοίκων της Χαλάστρας στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό γυμναστήριο της Χαλάστρας “Μυγδώνειο Αθλητικό Κέντρο”, την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου στις 8 μ.μ.

Αρματαγωγά στο λιμάνι


Εξάλλου, με την ευκαιρία του εορτασμού της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα καταπλεύσουν τα αρματαγωγά “Ρόδος” και “Λέσβος”, καθώς και η πυραυλάκατος “Κρυσταλλίδης”. Το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί τα αρματαγωγά στις 26 και 27 Οκτωβρίου από τις 9 το πρωί έως τις 7 μ.μ. και την πυραυλάκατο στις 27 Οκτωβρίου από τις 4 μ.μ. έως τις 7 μ.μ.
Bookmark and Share