"Οργανωμένη ομάδα κρούσης" έκαψε τη Marfin - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2016

"Οργανωμένη ομάδα κρούσης" έκαψε τη Marfin

  • Ως μία οργανωμένη ομάδα κρούσης, περίπου 11 ατόμων, με αρχηγό και δεύτερη υποστηρικτική ομάδα που τους προμήθευε με μαντήλια, πέτρες κ.α., περιέγραψε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, τους δράστες των εμπρησμών στην Marfin, που κόστισε την ζωή τριών υπαλλήλων, αλλά και στον Ιανό, ο δημοσιογράφος Ηλίας Προβόπουλος, αυτόπτης των δύο επιθέσεων, κατά την διάρκεια συλλαλητηρίου στις 5 Μαΐου 2010.

Ο δημοσιογράφος, που φωτογράφισε τους δράστες, τόνισε πως...δεν αναγνωρίζει τόσο τον κατηγορούμενο για την Marfin, Θοδωρή Σίψα, όσο και τον κατηγορούμενο για τον Ιανό, Παύλο Αντρέεβ, ως μέλη της ομάδας που είδε.

Όπως ανέφερε ο κ. Προβόπουλος: "Ο κύριος όγκος της πορείας ήταν στο Σύνταγμα. Εγώ βρισκόμουν στο πατάρι του Ιανού και παρακολουθούσα. Ξαφνικά, μέσα στην πορεία εμφανίζεται μια ομάδα ανθρώπων, ντυμένοι όλοι ίδια και με μαντήλια. Αυτή η ομάδα χωρίστηκε στα δυο και η μια πάει στη Marfin, ενώ και η άλλη έρχεται στον Ιανό. Στο βιβλιοπωλείο επιτέθηκαν με βαριοπούλα και αμέσως μετά έριξαν μολότοφ και πήρε φωτιά, που καταφέραμε να την σβήσουμε. Ήταν μία ομάδα των 11 ατόμων, στην οποία ήταν και μία κοπέλα ξανθιά. Η ομάδα έχει αρχηγό, ο οποίος φοράει ένα μαντήλι κόκκινο για να αναγνωρίζεται και φαίνεται να δίνει εντολές. Υπήρξε και υποστηρικτική ομάδα που τους προμήθευσε με μαντήλια πέτρες κ.α. Όλοι φορούσαν μαύρα, ενώ ο αρχηγός φορούσε τζιν".

Ο μάρτυρας εξήγησε στο δικαστήριο τα στιγμιότυπα από τις φωτογραφίες που τράβηξε, ενώ επεσήμανε, πως παρατηρώντας και αναλύοντας το υλικό που κατέγραψε, κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα άτομα που είδε να καίνε το βιβλιοπωλείο και την Τράπεζα "δεν ήταν τα συνηθισμένα που πάνε στις πορείες".

Στην προανακριτική του κατάθεση ο μάρτυρας είχε αναφερθεί σε ένα πρόσωπο ψηλό, που όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του, σπάει την Marfin και ρίχνει μέσα "ένα υλικό μάλλον καινούργιο".

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο: "Μέσα από τον φακό βλέπω έναν ψηλό να σπάει την τζαμαρία και να πετάει ένα καινούργιο, μάλλον, υλικό,στην Τράπεζα και παίρνει αμέσως φωτιά... Φόρεσαν μαντήλια τη στιγμή που ξεκίνησε η επιχείρηση.. είδα τρία άτομα, τα είδα να βγάζουν από τα σακίδια γάντια και να τα φοράνε. Φορούσαν τα ίδια ρούχα..μου έκανε εντύπωση αυτό. Οι δύο επιθέσεις έγιναν με τρία λεπτά διαφορά".

Στο δικαστήριο κατέθεσε ως αυτόπτης μάρτυρας ο ιδιοκτήτης περιπτέρου στη Σταδίου, Θεοδωρής Γιαννακούλιας, ο οποίος περιέγραψε μία ομάδα άνω των 60 ατόμων που είχαν "μοιρασμένες αρμοδιότητες" και ότι από αυτούς, έξι άτομα σπάγανε πιθανά με βαριοπούλες. Αναφέρθηκε στην ύπαρξη "μίας ξανθιάς κοπέλας με γαλλική κοτσίδα".

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε από την Έδρα για τα τρία άτομα που έχει αναγνωρίσει προανακριτικά, την επομένη των επεισοδίων, με βάση υλικό από τις κάμερες που του επέδειξαν αστυνομικοί. Ο κ. Γιαννακούλιας, όταν του επισημάνθηκε πως τότε "αναγνώρισε με σιγουριά", απάντησε πως "απόλυτα σίγουρος δεν είναι κανένας".

Κατά την επίδειξη φωτογραφιών, ο μάρτυρας, που έχει προηγουμένως αναφέρει ότι "έχει ικανότητα αναγνώρισης γιατί έχει υπηρετήσει στο Β' Γραφείο Στρατού", δήλωσε πως "τώρα δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει κανέναν". Χρειάστηκαν πολλές ερωτήσεις από τους δικαστές ώστε να διευκρινίσει αν η περιγραφή του "στον ψηλό" που ήταν αρχηγός της ομάδας των δραστών, αναφέρεται στον κατηγορούμενο Θοδωρή Σίψα, για να καταλήξει πως αναφέρεται σε αντίστοιχο σωματότυπο και λίγο πιο ψηλό από τον κατηγορούμενο.

Μάρτυρας: Τον θυμάμαι να είναι μπροστά στα μάτια μου, στην όλη διαδικασία. Εγώ θυμάμαι την ομάδα που έκανε τον εμπρησμό...θυμάμαι τον συγκεκριμένο σωματότυπο να με προσπερνάει από αριστερά.

Μέλος δικαστηρίου: Ο συγκεκριμένος σωματότυπος ή ο συγκεκριμένος άνθρωπος κύριε;

Μάρτυρας: Ο συγκεκριμένος σωματότυπος.

Μέλος: Είχε κάποιο χαρακτηριστικό στο περπάτημά του;

Μάρτυρας: Ήταν άκομψο…αντρικό....

Εισαγγελέας: Ήταν μέλος της ομάδας των έξι;

Μάρτυρας: Εσείς πιάνεστε από μια λέξη...

Εισαγγελέας: Κύριε μάρτυρα, για τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο λέτε ότι πέρασε εξ αριστερά σας;

Μάρτυρας: Εντάξει αυτό..

Μέλος έδρας: Κύριε με έχετε μπερδέψει,είστε ένας βασικός μάρτυρας…

Μάρτυρας: Με προσπερνούσαν από αριστερά, δεν είδα πρόσωπα...

Οι μαρτυρίες των πυροσβεστών

Οι τρεις πυροσβέστες που κατέθεσαν, αναφέρθηκαν στις προσπάθειες που έκαναν να απεγκλωβίσουν από την Marfin τους εγκλωβισμένους, στα μπαλκόνια του κτιρίου, υπαλλήλους και να θέσουν την μεγάλη φωτιά υπό έλεγχο.

Και οι τρεις μάρτυρες αναφέρθηκαν σε ομάδα ατόμων που εμπόδισαν το όχημα τους να σπεύσει στο σημείο της φωτιάς, πιστεύοντας ότι οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να διαλύσουν την πορεία, σε άλλους από τους διαδηλωτές που τους καλούσαν να φύγουν, αλλά και σε πολλούς, που όταν τους έλεγαν πως προσπαθούσαν να φτάσουν για να απεγκλωβίσουν κόσμο, έκαναν στην άκρη και βοήθησαν το όχημά τους να διασχίσει τον κόσμο.

Συγκλονιστική και η κατάθεση του πυροσβέστη Κωνσταντίνου Αλεξόπουλου, ο οποίος ανέφερε πως ομάδα 8 ως 10 ατόμων θέλησε να εμποδίσει τους πυροσβέστες να επέμβουν.

“Κάποιες γυναίκες μας καθοδήγησαν προς το συμβάν. Βγήκαμε μπροστά στη τράπεζα. Μια ομάδα 8 με 10 άτομα μας εμπόδιζε. Χτυπούσαν το καπό. 20 με 30 ετών δε μπορώ να πω νέοι. Είχαν καλυμμένα πρόσωπα. Δεν ξέρω όμως αν τα άτομα αυτά γνώριζαν τι γινόταν παρακάτω. Κάποια στιγμή έφυγαν. Φτάσαμε το ισόγειο, καίγονταν. Υπήρχαν κάνα δυο άτομα με πυροσβεστήρες, δεν ξέρω αν ήταν πολίτες ή υπάλληλοι. Είχε καεί όλο το ισόγειο και ο ημιώροφος, υπήρχε πολύ έντονος καπνός. Απεγκλωβίσαμε δύο γυναίκες από το μπαλκόνι”, δήλωσε.

Οι καταθέσεις των υπαλλήλων

Νωρίτερα, στις καταθέσεις τους, υπάλληλοι της Τράπεζας περιέγραψαν την κόλαση που έζησαν μέσα στο φλεγόμενο υποκατάστημα, το οποίο είχε μόνο μία έξοδο διαφυγής και αυτή κλειστή την επίμαχη μέρα.

Κάποιοι από αυτούς έκαναν λόγο για μία ομάδα που παρεισέφρησαν στην πορεία και "βλέπαμε να σπάνε τον Ιανό. Δεν ήταν οι διαδηλωτές που ήρθαν να διαδηλώσουν για το μνημόνιο. Είχαν μπει μέσα στη πορεία. Είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους. Στις 2 παρά 5 ακούσαμε το σπάσιμο της τζαμαρίας μας".

Σύμφωνα με την κατάθεση υπαλλήλου, ένας από τους δράστες του εμπρησμού που φορούσε χακί "και κρατούσε κάτι σαν μπουκάλα καταδύσεων, η οποία μπροστά είχε πράσινο λάστιχο ποτίσματος…είχα την αίσθηση που πετούσε κάτι στη φωτιά που φούντωνε. Ήταν γεροδεμένος με έντονη τριχοφυία στα χέρια".

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής, η υπάλληλος της τράπεζας, Ελευθερία Αθανασίου, δήλωσε πως είχαν εντολή να δουλέψουν εκείνη την ημέρα.

Στην μαρτυρία της ανέφερε: "Είχαμε άνωθεν εντολή ότι θα δουλέψουμε. Τους είπαμε ότι αναμένεται μια μεγάλη συγκέντρωση, μας είπαν μην σας νοιάζει. Ήμουν στον ημιώροφο. Κάποια στιγμή βλέπω απέναντι μια ομάδα νεαρών κουκουλοφόρων που πέταγαν πέτρες . Μετά ακούω δύο - τρία μπαμ, έσπασε η τζαμαρία, πέταξαν μολότοφ έβγαζε ένα καπνό που δεν έχω ξαναδεί, γιατί και άλλη φορά μας είχαν πετάξει μολότοφ. Δεν τους είδα, αλλά άκουσα το θόρυβο. Αμέσως ο καπνός ανέβηκε πάνω και πνιγήκαμε. Ανεβήκαμε προς τα πάνω. Φθάσαμε στον τρίτο όροφο σε ένα μπαλκονάκι. Τα ΜΑΤ πριν το περιστατικό ήταν μπροστά στην τράπεζα, υπήρχε μια διμοιρία. Μετά όμως έφυγαν κυνηγώντας τους κουκουλοφόρους με τις πέτρες και τα ρόπαλα από απέναντι”.

Ο μάρτυρας Γιώργος Κόλιας έκανε λόγο για μία “ομάδα με οργάνωση, που είχε δομή και πήγαιναν συντεταγμένα σαν στρατιωτικοί. Πήγαν επί τόπου να κάνουν αυτό το πράγμα”.

Η μάρτυρας Αναστασία Ζαφειροπούλου, ανέφερε: “Ήμουν στον τρίτο όροφο. Είδα όταν μπήκα ότι είχαν γράψει ένα σύνθημα δεξιά στην τζαμαρία 'φωτιά στους υπαλλήλους'. Είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται έξω από την τράπεζα. Πάνω από 20 άτομα. Ρίξανε πέτρα. Κατάλαβα ότι δεν είχαν καλό σκοπό. Φορούσαν κουκούλες. Υπήρχε αστυνομία κάποια στιγμή έφυγε. Μετά την αποχώρησή της ξεκίνησαν τα επεισόδια”.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ και Ναυτεμπορική