Reuters: Το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Reuters: Το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

  • Θα περιοριστεί σε ειδικό, συμβουλευτικό ρόλο.

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρεται να έχει αποφασίσει, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, να μην πάρει μέρος στο.. ελληνικό πρόγραμμα, κρατώντας μόνο «ειδικό συμβουλευτικό ρόλο» με περιορισμένες αρμοδιότητες. Η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν έχει κλείσει, καθώς το Ταμείο θέτει όρο την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά οι διαδικασίες στην ευρωπαϊκή πλευρά βρίσκονται σε «αδιέξοδο».

Το ενδεχόμενο παραμονής του ΔΝΤ με «ειδικό συμβουλευτικό ρόλο» θα το κρατούσε στο τραπέζι του κουαρτέτου, με συμμετοχή στην αξιολόγηση, αλλά με τυπικά περιορισμένο ρόλο.

Στο τι θα συνίσταται αυτός ο «ειδικός, συμβουλευτικός ρόλος» δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο, και οι πηγές που επικαλείται το πρακτορείο μιλούν για αρμοδιότητα σχεδιασμού συμφωνιών και εγγράφων διαπραγμάτευσης, συντονίζοντας τις δύο πλευρές (Αθήνα και ευρωπαϊκή πλευρά) -παραπάνω δηλαδή από «τεχνικός».

Αυτό, υποστηρίζει το πρακτορείο, θα έδινε στη μεν διοίκηση του Ταμείου το επιχείρημα πως δεν παραβιάζει το καταστατικό του, στη δε γερμανική κυβέρνηση -η οποία δεν δέχεται μεγάλης έκτασης αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους- το επιχείρημα, και μάλιστα πριν τις εκλογές, πως το ΔΝΤ παραμένει στο τραπέζι.

Η μία από τις δύο πηγές που επικαλείται το Reuters αναφέρει πως ο ρόλος που θα έχει το Ταμείο «θα είναι παραπάνω από συμβουλευτικός, αλλά χωρίς τη σύνδεση με αυστηρούς όρους, όπως την συμμόρφωση και τους ελέγχους "οικονομικής υγείας" ανά τρίμηνο».

«Με αυτόν τον τρόπο, η Λαγκάρντ θα μπορεί να πάει στο Συμβούλιο του Ταμείου και να πει "ορίστε, δεν παραβιάζω το καταστατικό", και ο Σόιμπλε, η κυβέρνηση του οποίου βρίσκεται αντιμέτωπη με εκλογές το επόμενο φθινόπωρο να πει "ορίστε, το ΔΝΤ είναι στο τραπέζι"» είπε η πηγή.

Η δεύτερη πηγή είπε πως το Ταμείο «δεν θα βάλει λεφτά στο πρόγραμμα, αλά ο ρόλος του δεν θα είναι μόνο τεχνική συνδρομή». «Πιθανότατα θα πάρουν έναν ειδικό συμβουλευτικό ρόλο που θα δημιουργηθεί ειδικά για το ελληνικό πρόγραμμα» είπε, συμπληρώνοντας πως «οι συνομιλίες αυτής της εβδομάδας κατέστησαν σαφές πως το ΔΝΤ δεν μπορεί να έρθει έτσι απλά και να πάρει επίσημα θέση στο τραπέζι». «Θα μείνουν στην τρόικα και θα είναι στις συνομιλίες» προσέθεσε.
Bookmark and Share