To Eurogroup αποφασίζει για την εκταμίευση των 2,8 δισ. στη σκιά του αδιεξόδου για το ελληνικό χρέος - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

To Eurogroup αποφασίζει για την εκταμίευση των 2,8 δισ. στη σκιά του αδιεξόδου για το ελληνικό χρέος

  • Στον απόηχο του αδιεξόδου για το ελληνικό χρέος στη Σύνοδο του ΔΝΤ, συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup, προκειμένου να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης, ύψους 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

O Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν..., Pierre Moscovici, έχει δηλώσει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα και πως εάν εγκριθεί η χορήγηση της υπο-δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, τότε ανοίγει ο δρόμος για την 2η αξιολόγηση.
Σημειώνεται ότι της συνεδρίασης του Eurogroup θα προηγηθεί η έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking Group για την Ελλάδα, ενώ παραμένει στο τραπέζι το ενδεχόμενο να «σπάσει» σε δύο μέρη η υποδόση των 2,8 δισ.
Όσον αφορά το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, δήλωσε χθες ότι το Eurogroup θα είναι έτοιμο να συζητήσει το θέμα προς το τέλος του τρίτου προγράμματος, δηλαδή στα μέσα του 2018, κόβοντας τα φτερά της κυβέρνησης που επιθυμεί λύση εντός του 2017.
Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι «εκείνοι θέλουν να έχουν νούμερα για την ανακούφιση του χρέους ήδη από τώρα, κάτι που το καταλαβαίνω, διότι πρέπει να κάνουν υπολογισμούς για την βιωσιμότητα του χρέους. Το Eurogroup είναι της γνώμης ότι είναι πολύ νωρίς,μπορούμε να είμαστε πιο πλήρεις προς το τέλος του προγράμματος, στα μέσα του 2018. Αυτό αφορούν οι μεταξύ μας συνομιλίες».
Ερωτηθείς αν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) επεξεργάζεται σενάρια για την ανακούφιση του ελληνικού χρέους, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι «όλοι προετοιμαζόμαστε».
Όπως έχει μεταδώσει το bankingnews.gr, στην ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης διαπίστωσαν από «πρώτο χέρι» τις διαφορετικές απόψεις που συνεχίζουν να υφίστανται μεταξύ Ευρωπαίων δανειστών και ΔΝΤ τόσο στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους όσο και στα πρωτογενή πλεονάσματα.
Ο κύκλος των επαφών του κ. Τσακαλώτου ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση που είχε με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, με το μείζον ζήτημα του ελληνικού χρέους να είναι πρώτο σε αυτή την ατζέντα.
Bookmark and Share