Και νέος κόφτης 20% σε συντάξεις.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Και νέος κόφτης 20% σε συντάξεις..

  • Σαρωτικές ανατροπές στο καθεστώς συνταξιοδότησης χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών περιέχει εγκύκλιος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία εκδόθηκε σε εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και προβλέπει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών των ασφαλιστικών ταμείων, μειώσεις έως και 20% ειδικά για τους υψηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους...


Με την εγκύκλιο θίγονται κυρίως ασφαλισμένοι του.. Δημοσίου με ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, αφού ορίζει ότι ακόμα και όσοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου (13 Μαΐου 2016), αλλά είτε δεν είχαν καλύψει το απαιτούμενο όριο ηλικίας είτε είχαν επιστρέψει στην εργασία τους, θα αναγκαστούν να αποδεχτούν συντάξεις με τον νέο τρόπο υπολογισμού.
Ουσιαστικά με τη νέα εγκύκλιο θίγονται όσοι επρόκειτο να λάβουν σύνταξη άνω των 2.000 ευρώ ή άθροισμα συντάξεων μεγαλύτερο των 3.000 ευρώ. Άμεσα θιγόμενοι είναι και όσοι πρόκειται να λάβουν δύο κύριες συντάξεις, αφού ο νέος Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης από την 1/1/2017 θα χορηγεί μία σύνταξη ως άθροισμα των δύο συντάξεων.
Τι προβλέπει η εγκύκλιος
Για τους δημοσίους υπαλλήλους που η σχέση εργασίας λύθηκε έως 12 Μαΐου 2016, η σύνταξη θα υπολογιστεί με βάση τις διατάξεις που ίσχυαν έως 31.12. 2014. Όμως, γι’ αυτούς θα ισχύσουν οι διατάξεις για τα ανώτατα όρια σύνταξης τα οποία είναι για μία σύνταξη τα 2.000 ευρώ και για το άθροισμα συντάξεων τα 3.000 ευρώ.
Για το ΕΚΑΣ ισχύει και για τους δημόσιους υπαλλήλους ό,τι ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους που προέρχονται από άλλα ταμεία. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, εάν με την ένταξη στον ΕΦΚΑ υπάρχουν συνταξιούχοι οι οποίοι θα λαμβάνουν δύο κύριες συντάξεις, ο νέος φορέας θα χορηγεί το άθροισμά τους σε μία σύνταξη. Βασική προϋπόθεση είναι οι συντάξεις αυτές να προέρχονται από την ίδια αιτία. Εάν προέρχονται από διαφορετική αιτία, ο ΕΦΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις χωριστά. Μάλιστα, η εγκύκλιος δίνει τα εξής χαρακτηριστικά παραδείγματα απονομής συντάξεων σύμφωνα με τον νέο ασφαλιστικό νόμο:
1. Συνταξιούχος λαμβάνει σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος από το Δημόσιο και δεύτερη σύνταξη επίσης εξ ιδίου δικαιώματος από το ΙΚΑ, δηλαδή οι συντάξεις αυτές προέρχονται από ίδια αιτία. Στην περίπτωση αυτή ο ΕΦΚΑ θα καταβάλλει μία σύνταξη της οποίας το ποσό θα είναι ίσο με το άθροισμα των δύο ανωτέρω συντάξεων.
2. Συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος από το Δημόσιο και δεύτερη σύνταξη εκ μεταβιβάσεως από το ΙΚΑ, δηλαδή οι δύο συντάξεις επειδή προέρχονται από διαφορετική αιτία θα καταβάλλονται χωριστά από τον ΕΦΚΑ.
Τι προβλέπεται για τους ένστολους
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, όσα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος υπέβαλαν αίτηση αποστρατείας έως τις 30 Ιουνίου 2016, η σύνταξή τους θα υπολογιστεί σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν στο Δημόσιο έως 31.12.2014. Δεν ισχύει το ίδιο όμως για όσους επέλεξαν να συνταξιοδοτηθούν έχοντας συμπληρώσει το λιγότερο 15 έτη ασφάλισης, αλλά δεν είχαν συμπληρώσει το όριο ηλικίας. Σε αυτή την περίπτωση και ανεξάρτητα εάν είχαν υποβάλει ή όχι αίτηση συνταξιοδότησης, η σύνταξή τους θα υπολογιστεί με τον νέο τρόπο. Επίσης, η εγκύκλιος προβλέπει ότι εάν στρατιωτικός συνταξιούχος επανήλθε στην υπηρεσία του και αποχωρήσει από την 1η Ιουλίου 2016 και μετά, τότε η σύνταξή του θα επανυπολογιστεί εκ νέου με βάση τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου.
Bookmark and Share