- Πρώτη η ΔΑΚΕ στις εκλογές των εκπαιδευτικών
Γαλάζια επικράτηση δείχνουν οι κάλπες των εκπαιδευτικών για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς...η ΔΑΚΕ κερδίζει με ευρεία διαφορά τη μάχη των εκλογών.
Πρώτη δύναμη φαίνεται να αναδεικνύεται στις εκλογές των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ) η Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών (ΔΑΚΕ), συνδικαλιστική παράταξη που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, με ποσοστό 28% έναντι 19,3% των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων (ΣΥΝΕΚ) που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτη δύναμη αναδεικνύεται το ΠΑΜΕ με 15% ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι Παρεμβάσεις με 14% και στην πέμπτη η Δημοκρατική Συνεργασία (ΔΗΣΥ) με περίπου 7,5%. Ακολουθούν το «Όλοι μαζί» με 4,6% ενώ στο 4% βρίσκεται η Χριστιανική Εναλλακτική Κίνηση (ΧΕΚ) και λίγο παρακάτω οι μεμονωμένοι υποψήφιοι.
Γαλάζια πρωτιά και στις εκλογές εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ), με τη ΔΑΚΕ να φτάνει το 23% (περίπου 13.000-15.000 ψήφοι) και τη ΔΗΣΥ το 20% (8.500-9.500 ψήφοι) εκλέγοντας από έναν αιρετό, τις Παρεμβάσεις και το ΠΑΜΕ να κινούνται μεταξύ 8.000 και 9.000 ψήφων και όλες τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και οι ΣΥΝΕΚ, να υπολείπονται σε ποσοστά. Οι ιθύνοντες δεν μπορούσαν να μιλήσουν μέχρι αργά χθες το βράδυ με βεβαιότητα για τα ποσοστά των παρατάξεων, καθώς δεν γνώριζαν τον ακριβή αριθμό των συμμετεχόντων, αλλά διαβεβαίωναν για την υψηλή συμμετοχή στις φετινές εκλογές των εκπαιδευτικών.
Για τους έχοντες γνώση των συσχετισμών στην εκπαίδευση, η επικράτηση της ΔΑΚΕ στους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός αριστερού κύκλου που ξεκίνησε το 2014, όταν οι ΣΥΝΕΚ έλαβαν 24,9% έναντι μόλις 21,7% της γαλάζιας παράταξης και 8,3% της ΠΑΣΚ.
Μάλιστα υπάρχουν πολλοί μεταξύ των εκπαιδευτικών που κάνουν λόγο για «ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα εναντίον της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα» και θεωρούν τα αποτελέσματα των εκλογών των εκπαιδευτικών προάγγελο των εθνικών εκλογών. Ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ και μέλος του δ.σ. της ΔΟΕ Μάνος Ανδρουλάκης σχολίασε: «Για μία ακόμη φορά οι εκπαιδευτικοί εμπιστεύτηκαν τη ΔΑΚΕ και έδωσαν ένα σαφές μήνυμα ότι οι πολιτικές του Νίκου Φίλη δεν βρίσκουν σύμφωνους τους εκπαιδευτικούς».
Από τη δική της πλευρά η εκπρόσωπος των ΣΥΝΕΚ και πρόεδρος της ΟΛΜΕ Ελένη Ζωγραφάκη απέδωσε την πτώση των ποσοστών και την απώλεια της πρωτιάς της παράταξής της στην εσωτερική διάσπαση που οδήγησε ένα κομμάτι της στον πολιτικό χώρο της Λαϊκής Ενότητας. Μάλιστα η κ. Ζωγραφάκη σημείωσε ότι πρόκειται για υπηρεσιακές εκλογές και ότι οι εκπρόσωποι δεν μετέρχονται συνδικαλιστικών καθηκόντων, ενώ κατέληξε: «Ο δικός μας χώρος στάθηκε σε ικανοποιητικό επίπεδο, αν λάβουμε κατά νου τη διάσπαση και τον αναίτιο πόλεμο εναντίον μας».
Σημειώνεται ότι τα παραπάνω αποτελέσματα προέκυψαν αργά χθες το βράδυ, όταν η ενσωμάτωση των ψήφων ξεπερνούσε το 65%.
Το ιστορικό
Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που σύμφωνα με τους ιθύνοντες αντανακλά περισσότερο τις πολιτικές εξελίξεις, η ΔΑΚΕ σημείωνε πτώση των ποσοστών της τα τελευταία χρόνια, καθώς από το 2010 μέχρι το 2014 έπεσε από το 25,6% στο 21,7% ενώ οι ΣΥΝΕΚ σημείωσαν άνοδο 14,6 ποσοστιαίων μονάδων μέσα στην ίδια τετραετία, ξεκινώντας από το 15,3% και φτάνοντας το 24,9%. Τη μεγαλύτερη «βουτιά» σημείωσε η ΠΑΣΚ, που από το 25,3% το 2010 έφτασε στο 8,3% το 2014, ενώ σε σταθερά ποσοστά βρίσκονται Παρεμβάσεις και ΠΑΜΕ, που στις εκλογές του 2014 σημείωσαν ποσοστά 16,17% και 14,1% αντίστοιχα.
Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση η ΔΑΚΕ σημείωσε απώλειες ύψους 7,5% από το 2010 μέχρι το 2014 καταφέρνοντας να διατηρήσει την πρωτιά στις ψήφους των δασκάλων, ενώ τα ποσοστά της ΠΑΣΚ κατέρρευσαν από το 32,9% το 2010 στο 19,6% το 2014, με την παράταξη να διαμορφώνει νέο συνδυασμό (ΔΗΣΥ) και να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.
Σημειώνεται ότι η ΔΑΚΕ έχει αποστασιοποιηθεί κατά καιρούς από τη Νέα Δημοκρατία, κυρίως σε ζητήματα μειώσεων δημοσίων δαπανών και voucher στην εκπαίδευση.
Ρεπορτάζ του κ.Αλ.Φωτιάδη,
Πηγή: εφημερίδα "Μακεδονία"