Μαίνονται οι μάχες στη Μοσούλη. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Μαίνονται οι μάχες στη Μοσούλη.

  • Οι ιρακινές κουρδικές δυνάμεις των πεσμεργκά επιτέθηκαν σήμερα εναντίον μιας πόλης που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους νοτιοανατολικά της Μοσούλης, σε μια προσπάθεια να εκδιώξουν μια ομάδα ανταρτών που βρίσκονται έξω από την πόλη, την ώρα που ιρακινά στρατεύματα επιδίδονται σε έναν σφοδρό πόλεμο εντός της πόλης εναντίον των τζιχαντιστών στις ανατολικές συνοικίες.


Οι πρώτοι άνδρες από τους.. συνολικά 2.000 μαχητές πεσμεργκά εισήλθαν στην Μπασίκα, κάποιοι πάνω σε τεθωρακισμένα και Humvees και άλλοι πεζή, αφού το πυροβολικό βομβάρδισε την πόλη, που βρίσκεται στους πρόποδες ενός βουνού περίπου 15 χιλιόμετρα από την κοιλάδα της Νινευή.

«Στόχος μας είναι να αναλάβουμε τον έλεγχο και να εκκαθαρίσουμε όλους τους αντάρτες του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους)», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Σάφιν Ρασούλ. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, υπάρχουν ακόμη 100 (μαχητές) και 10 αυτοκίνητα γεμάτα εκρηκτικά», πρόσθεσε.

Οι μαχητές του ΙΚ προσπάθησαν να καθυστερήσουν την πρόοδο της επιχείρησης στη Μοσούλη, το προπύργιο της οργάνωσης στο Ιράκ, η οποία εισήλθε σήμερα στην τέταρτη εβδομάδα της, με μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα. Οι Ιρακινοί διοικητές δήλωσαν ότι απομένουν 100 αντάρτες στο ανατολικό μέτωπο και 140 στο νότιο.

Σύμφωνα με ν Κούρδο αξιωματούχο, οι τζιχαντιστές έχουν επιστρατεύσει και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα οποία έχουν τοποθετήσει εκρηκτικά, όλμους μεγάλου βεληνεκούς με γόμωση αερίου χλωρίνης και αερίου μουστάρδας, αλλά και εκπαιδευμένους ελεύθερους σκοπευτές.

Στο μεταξύ στις ανατολικές συνοικίες της Μοσούλης, όπου διείσδυσαν την προηγούμενη εβδομάδα οι ιρανικές ειδικές δυνάμεις, αξιωματικοί δήλωσαν ότι οι τζιχαντιστές έχουν αναμειχθεί με τον τοπικό πληθυσμό, στήνοντας ενέδρες και απομονώνοντας τα στρατεύματα, κάτι το οποίο ο εκπρόσωπος των ειδικών δυνάμεων χαρακτήρισε «τον πιο σκληρό πόλεμο εντός αστικού πεδίου».

Οι τζιχαντιστές που βρίσκονται μέσα στη Μοσούλη προβάλλουν μεγάλη αντίσταση, αν και έχουν χάσει έδαφος σε όλα τα μέτωπα γύρω από την πόλη.

Νότια της Μοσούλης, οι δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν και εκκαθάρισαν την Χαμάμ αλ Άλιλ από τους τζιχαντιστές, οι οποίοι κρατούσαν πολλούς αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες, ενώ απήγαγαν πολλούς και τους πήραν μαζί τους καθώς υποχωρούσαν προς το κέντρο της πόλης για να προστατευθούν από τις αεροπορικές επιδρομές.

Οι δυνάμεις ασφαλείας στα νότια συνεχίζουν την προέλασή τους, φτάνοντας 4 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο της Μοσούλης, που βρίσκεται στα νότια προάστια της πόλης και στη δυτική όχθη του ποταμού Τίγρη.

Από βορρά, μια μονάδα του ιρακινού στρατού ανακοίνωσε ότι ανακατέλαβε το χωριό Μπαουίζα και εισήλθε στην περιοχή Σάντα, στα βόρειο όριο της πόλης, σφίγγοντας και άλλο τον κλοιό γύρω από τους τζιχαντιστές.

Σιιτικές πολιτοφυλακές, που είναι γνωστές και με το όνομα Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης, μάχονται επίσης στο δυτικό μέτωπο της Μοσούλης για να αποκλείσουν τους δρόμους που συνδέουν την πόλη Ταλ Άφαρ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΙΚ, και τα εδάφη της οργάνωσης στη Συρία, προκειμένου να εμποδίσουν την υποχώρηση των τζιχαντιστών ή την περαιτέρω ενίσχυσή τους.
Bookmark and Share