Βέτο δανειστών για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Βέτο δανειστών για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

  • Βέτο για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης βάζουν οι θεσμοί, που θεωρούν πως το πρόγραμμα δεν καλύπτεται χρηματοδοτικά για το 2017 με τους τρόπους που υπολογίζει η κυβέρνηση.

Οι θεσμοί επιμένουν ότι...  παραμένει χάσμα 400 εκατ. ευρώ, αν και η ελληνική πλευρά εκτιμά πως θα αποδειχθεί τελικά πολύ μικρότερο και το κενό θα καλυφθεί από περικοπές και ανακατανομή των υπολοίπων κοινωνικών δαπανών και επιδομάτων.

Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν πως στο ολλανδικό κείμενο της επιστολής Ντάισελμπλουμ προς το Κοινοβούλιο της χώρας του για την ατζέντα του Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου , η αναφορά που γίνεται στην μεταρρύθμιση της «κοινωνικής ασφάλισης», αφορά μόνον στην παροχή των κοινωνικών επιδομάτων και όχι στην συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.

«Το ασφαλιστικό έχει κλείσει με την πρώτη αξιολόγηση και δεν πρόκειται να ξανανοίξει στο πλαίσιο της δεύτερης», διαβεβαιώνει ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ωστόσο οι θεσμοί πιέζουν ιδιαίτερα στο θέμα του Ασφαλιστικού, ζητώντας επίμονα διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις πως θα προχωρήσουν τα προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί από την α΄αξιολόγηση, ειδικά δε για την δημιουργία του νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Όπως ανέφερε σχετικά ο υπουργός Εργασίας κύριος Γιώργος Κατρούγκαλος, «στις 2 Ιανουαρίου θα έχουν κλείσει όλα τα άλλα ασφαλιστικά Ταμεία που θα υπαχθούν στον ΕΦΚΑ», πλην μόνον το μη ασφαλιστικό τμήμα του ΝΑΤ και του ΟΓΑ.

«Υπάρχει μια εκτεταμένη παρερμηνεία των δηλώσεων», ανέφερε σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας πως «άλλοι λένε ότι θα είναι αυτοτελές θέμα στο Eurogroup στις 7 Νοεμβρίου, άλλοι λένε ότι ξανανοίγει το ασφαλιστικό. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Το ασφαλιστικό έχει κλείσει και δεν πρόκειται να ξανανοίξει στο πλαίσιο της δεύτερης».

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας από τα θέματα που ελέγχονται ως εκκρεμότητες από τα κλιμάκια των θεσμών είναι το πώς προχωρά η υλοποίηση του νόμου. «Δηλαδή», είπε, «η έκδοση των σχετικών εγκυκλίων και των υπουργικών αποφάσεων. Εκεί αναφερόταν προφανώς, όσο μπορώ να ερμηνεύσω, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και σε κάθε περίπτωση κανείς δεν έχει θέσει επανάληψη αξιολόγησης του ασφαλιστικού».

Ο κ. Κατρούγκαλος επιβεβαίωσε πως ο νέος φορέας ξεκινά με μεγάλα ελλείμματα, αλλά διευκρίνισε πως αυτά αποτελούν το άθροισμα των ελλειμμάτων που κουβαλούν τα Ταμεία από το παρελθόν. Ωστόσο παραδέχτηκε πως ενώ για το ΙΚΑ υπάρχει βελτίωση -όπως προβλεπόταν- για τον ΟΑΕΕ υπάρχει τελικά επιδείνωση.

Σε άτυπη ενημέρωσή του το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει:

-Το ασφαλιστικό, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως και ο αρμόδιος υπουργός, έχει ολοκληρωθεί κατά την πρώτη αξιολόγηση. Ως εκ τούτου, "άνοιγμα του ασφαλιστικού" εκ νέου δεν υφίσταται.

-Το ασφαλιστικό δεν αποτελεί μέρος των θεμάτων της δεύτερης αξιολόγησης. Ουδέποτε, κατά τις συναντήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών, την περασμένη εβδομάδα, αποτέλεσε θέμα συζήτησης το ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό.

-Αυτό που αποτελεί μέρος της δεύτερης αξιολόγησης είναι το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, θέμα στο οποίο προφανώς αναφερόταν ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Bookmark and Share