Στον αέρα η φορολογία και οι εισφορές για τα μπλοκάκια - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Στον αέρα η φορολογία και οι εισφορές για τα μπλοκάκια


  • Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα καλείται να αντιμετωπίσει η Εφη Αχτσιόγλου με την παραλαβή από τον Γιώργο Κατρούγκαλο του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Εργασίας.

Ο λόγος για το νέο...καθεστώς ασφαλιστικών εισφορών που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο και ιδιαίτερα για τα «μπλοκάκια»

Το νέο Ενιαίο Ασφαλιστικό Ταμείο που πρέπει να λειτουργήσει από τις αρχές του χρόνου, παραμένει ακόμη στα χαρτιά, οι εγκύκλιοι και οι αποφάσεις για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων δεν έχουν εκδοθεί ενώ τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες δεν γνωρίζουν ακόμη πώς και πότε θα κληθούν να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές με βάση το καινούργιο σύστημα υπολογισμού που συνδέει τις εισφορές με το δηλωθέν εισόδημα.

Σύμφωνα με το thetoc, eπιχειρήσεις και επαγγελματίες, 6-7 εβδομάδες πριν το τέλος του χρόνου, δεν γνωρίζουν τι τους περιμένει.

Το υπουργείο Εργασίας πρέπει να βρει τρόπο να υλοποιήσει έναν νόμο ο οποίος ορίζει τα εξής: οι ασφαλιστικές εισφορές του 2017, θα πρέπει να υπολογιστούν με συντελεστές της τάξεως του 26,95% έως 37% επί του εισοδήματος του 2016. Φυσικά, το εισόδημα του 2016 δεν είναι διαθέσιμο ούτε θα είναι στις αρχές του χρόνου καθώς για να γίνει γνωστό στις δημόσιες αρχές θα πρέπει να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις της επόμενης χρονιάς.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου και η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί, ψάχνει να βρει μεταβατική λύση για να μην μείνει χωρίς έσοδα ο ΟΑΕΕ (ως παράρτημα του Ενιαίου Ταμείου) από τις αρχές του χρόνου. Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορα σενάρια: από το να παραταθεί το υφιστάμενο καθεστώς για 2-3 δίμηνα μέχρι να γίνει ο υπολογισμός των εισφορών βάσει του εισοδήματος του 2015.

Τα προβλήματα όμως είναι πολλά:

1. Ο νόμος ορίζει ότι για τους «μπλοκάκιδες» με έναν ή δύο εργοδότες, τα δύο τρίτα των εισφορών θα πρέπει να πληρώνονται από τον εργοδότη και το ένα τρίτο από τον εργαζόμενο. Και τι θα γίνεται αν ο «μπλοκάκιας» που έχει τρεις εργοδότες χάσει τον έναν εν μέσω της χρονιάς; Θα υποχρεώνονται οι άλλοι δύο να πληρώνουν εισφορές; Ή και αντίθετα; Τι θα γίνει αν ο εργαζόμενος με δύο πηγές εσόδων βρει και μια τρίτη;

2. Πώς θα υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές των μελών διοικητικού συμβουλίου στις δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, εφόσον αυτοί είναι ταυτόχρονα και μέτοχοι; Ποια θα είναι η βάση υπολογισμού των εισφορών; Οι αμοιβές ΔΣ; Τα μερίσματα; Ειδικά το τελευταίο, θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην επιχειρηματικότητα.

3. Τι θα γίνει με τους ασφαλισμένους μετά το 1993 οι οποίο όντας ταυτόχρονα και μισθωτοί απαλλάσσονταν μέχρι τώρα της ασφάλισης στον ΟΑΕΕ; Θα ξεκινήσει η χρονιά χωρίς να πληρώνουν και θα κληθούν στη συνέχεια να καταβάλλουν υπέρογκα ποσά αναδρομικά;

4. Όποιο σύστημα και αν υιοθετηθεί για τον υπολογισμό των εισφορών στις αρχές του χρόνου, θα υπάρξουν διαφορές και χιλιάδες ασφαλισμένοι θα κληθούν είτε να πληρώσουν επιπλέον ποσά είτε να πάρουν επιστροφή εισφορών. Πώς και πότε θα γίνουν όλοι αυτοί οι συμψηφισμοί;

Όσο περνούν οι ημέρες και δεν δίδονται απαντήσεις, το ζήτημα αποκτά και δημοσιονομική διάσταση καθώς ήδη διατυπώνονται έντονοι φόβοι ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών θα προκαλέσει σημαντική μείωση στα έσοδα του πολύπαθου ΟΑΕΕο οποίος βουλιάζει στα ελλείμματα λόγω μειωμένων εσόδων.
Bookmark and Share