Εντονη ανησυχία στη Φουκουσίμα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Εντονη ανησυχία στη Φουκουσίμα.

  • Σκοτεινές μνήμες του 2011 ξύπνησε ο ισχυρότατος σεισμός των 6,9 ρίχτερ που έπληξε χθες την Ανατολική Ιαπωνία, αν και το τσουνάμι που προκλήθηκε από τη διάρρηξη του υποθαλάσσιου ρήγματος χθες τα ξημερώματα δεν ξεπέρασε το 1,40 μ.

Εστω και έτσι, όμως, η αδιάκοπη μάχη με τα... ραδιενεργά ύδατα της Φουκουσίμα ήρθε μία ακόμη φορά στο προσκήνιο, με τις Αρχές του κατεστραμμένου εργοστασίου να εκφράζουν φόβους ότι το κύμα ενδεχομένως παρέσυρε ραδιενεργά ύδατα από το εργοστάσιο στον ωκεανό. Παράλληλα, στο δεύτερο σύμπλεγμα αντιδραστήρων Φουκουσίμα Ντάι-νι, που απέχει 12 χλμ. από το κατεστραμμένο εργοστάσιο, ο σεισμός απενεργοποίησε το σύστημα ψύξης δεξαμενής ραδιενεργών καυσίμων. Η βλάβη αποκαταστάθηκε άμεσα, αλλά η θερμοκρασία της δεξαμενής πρόλαβε να ανεβεί από τους 28,7 °C στους 29,5 °C.

Οι αντιδραστήρες αυτοί βρίσκονται εκτός λειτουργίας από το 2011, αλλά οι ράβδοι σχάσιμου υλικού εξακολουθούν να απαιτούν αδιάκοπη ψύξη προκειμένου να παρεμποδιστούν οι αλυσιδωτές αντιδράσεις. Μετά τον σεισμό των 9 Ρίχτερ στις 11 Μαρτίου 2011, τα καύσιμα τριών αντιδραστήρων έλιωσαν πέφτοντας στα έγκατα του εργοστασίου Φουκουσίμα Ντάι-Ιτσι. Ακόμη και σήμερα οι ειδικοί δεν έχουν κατορθώσει να προσδιορίσουν πού βρίσκονται, ενώ υποχρεούνται να διοχετεύουν διαρκώς κρύο νερό γύρω τους, αυξάνοντας όλο και περισσότερο τον όγκο των ραδιενεργών υδάτων.
Bookmark and Share