Σειρήνες πολέμου στα σύνορα Ιράκ - Τουρκίας - GREECE-SALONIKA.blogspot

Newsroom

Post Top Ad

Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2016

Σειρήνες πολέμου στα σύνορα Ιράκ - Τουρκίας

  • Σε επικίνδυνα επίπεδα κορυφώνεται η κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-Ιράκ.
  • Η Βαγδάτη πλέον προειδοποιεί την Άγκυρα και την διεθνή κοινότητα με το ενδεχόμενο ενός τουρκοϊρακινού πολέμου.

Τουρκικά, ιρακινά και...διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο Πρωθυπουργός του Ιράκ, Χαϊντάρ Αλ Αμπαντί,  πραγματοποίησε μια σημαντική δήλωση. Αντιδρώντας στα τελευταία μηνύματα της Άγκυρας, ο κ. Αμπαντί διευκρινίζει ότι το Ιράκ δεν επιθυμεί να πολεμήσει με την Τουρκία. Παρόλα αυτά, η ιρακινή πλευρά είναι έτοιμη να καταβάλλει κάθε είδους προσπάθεια για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της.

Η χρονική συγκυρία της παραπάνω δήλωσης φέρει την σημασία της. Έρχεται σε μια στιγμή που η Άγκυρα στέλνει ενισχύσεις στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ. Συγκεκριμένα, το επιτελείο του στρατού στέλνει νέες ενισχύσεις στην περιοχή Σιλόπι της επαρχίας Σίρνακ, η οποία βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα από τα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ.
Επίσης, η κορύφωση της έντασης έρχεται σε μια στιγμή που οι ιρακινές δυνάμεις και οι υποστηρικτές της Βαγδάτης εισέρχονται στα περίχωρα της Μουσούλης. Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Φικρί Ισίκ τονίζει ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα και υπενθυμίζει τις «ευαισθησίες» της χώρας του στο Ταλάφαρ και Σίντζαρ όπου ζουν σουνίτες Τουρκμένοι και υπάρχουν παράγοντες του κουρδικού κινήματος.