Βήμα-βήμα τορπιλίζει ο Ερντογάν τη Συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Βήμα-βήμα τορπιλίζει ο Ερντογάν τη Συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας..



  • Βήμα βήμα ο Ταγίπ Ερντογάν τορπιλίζει τις ευρωτουρκικές σχέσεις και υπονομεύει την Συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας, ώστε πλέον η κατάρρευση της να είναι αναπότρεπτη, την στιγμή που η Ελλάδα βλέπει εταίρους και βαλκάνιους γείτονες να κινητοποιούνται για να σφραγίσουν πλήρως τα σύνορα και ενώ τα ελληνικά νησιά ασφυκτιούν από την συνεχή έλευση και νέων μεταναστών.


Ο Ταγίπ Ερντογάν σε μια από τις... συνήθεις εκρήξεις του στράφηκε εναντίον της Ε.Ε., η οποία παρά την θλιβερή στάση ανοχής που επέδειξε μέχρι σήμερα στην πρωτοφανή επιχείρηση εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων του Ερντογάν και την καθημερινή πλέον παραβίαση κάθε είδους ανθρώπινων, μειονοτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, συνειδητοποιεί ότι το καθεστώς Ερντογάν υπερβαίνει πλέον κόκκινες γραμμές που άπτονται βασικών ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.

Η τελευταία έκθεση της Κομισιόν και οι δηλώσεις κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων, εξόργισαν τον Ερντογάν ο οποίος ανοικτά πλέον απειλεί ότι θα ανοίξει η στρόφιγγα των «3 εκατομμυρίων προσφυγών» και πότε καταγγέλλει την Ε.Ε. ότι δεν προσφέρει αρκετά κονδύλια για τους πρόσφυγες, πότε για την μην κατάργηση των θεωρήσεων για τους τούρκους πολίτες.

Το Σάββατο σε κηδεία στρατιώτη που έχασε την ζωή του από επίθεση του ΠΚΚ, ο Ερντογάν έκανε ένα ακόμη βήμα που ρίχνει τις γέφυρες συνεννόησης με την Ευρώπη. Ανακοίνωσε ότι το θέμα της επαναφοράς της θανατικής ποινής είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης και «ότι η Δύση δεν μπορεί ούτε είναι αρμόδια να λάβει αποφάσεις για το ζήτημα αυτό. Σε αυτό το θέμα είναι η Τουρκία που αποφασίζει. Μόλις αποφασίσει η Εθνοσυνέλευση ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα εγκρίνει την απόφαση».

«Το τι λέει ο Τζωρτζ και ο Χανς δεν μας ενδιαφέρει. Εμάς μας νοιάζει μόνο τι λέει ο Θεός…» είπε ο Ερντογάν.

Και μόνο η συζήτηση για την επαναφορά της θανατικής ποινής θέτει ανυπέρβλητο εμπόδιο στην συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε. Ε. με την Τουρκία και φυσικά για την κατάργηση των θεωρήσεων των τούρκων πολιτών. Και εκ των πραγμάτων ο Ερντογάν θα έχει την «ευκαιρία» να ενεργοποιήσει την «μεταναστευτική βόμβα».

Το μεγάλο θύμα δεν θα είναι άλλο από τους χιλιάδες μετανάστες που θα βρεθούν στα νερά του Αιγαίου και η Ελλάδα, η οποία έχει πλέον μετατραπεί σε «Ζώνη Ασφαλείας» για τις Βαλκανικές χώρες και την Ευρώπη, καθώς στο έδαφος της χώρας θα εγκλωβιστούν όλες αυτές οι μεταναστευτικές ροές…

Εξάλλου το μήνυμα που στάλθηκε με την σύγκληση της «Μεταναστευτικής Διάσκεψης της Βιέννης» (10-11 Νοεμβρίου) που κληθήκαν οι χώρες της βαλκανικής διαδρομής και κεντροευρωπαϊκές χώρες με επικεφαλής την Αυστρία και υπό την αιγίδα της Κομισιόν, ήταν απολύτως αρνητικό για την χώρα μας, η οποία επιδεικτικά αποκλείσθηκε από την συνάντηση… Και σε αυτό το δραματικό αδιέξοδο δεν μπορεί φυσικά να προσφέρει λύση η Νατοϊκή Δύναμη την οποία εκθείαζε η κυβέρνηση και δίνει «μάχη» για την διατήρηση της.

Η ανεπιθύμητη Αποστολή


Η Νατοϊκή Αποστολή στο Αιγαίο, που διαφημίστηκε ως το μεγάλο όπλο εναντίον του παράνομου κυκλώματος των δουλεμπόρων, βαδίζει προς το τέλος της. Ακόμη κι αν πήρε παράταση ζωής μέχρι τις αρχές του 2017 η αποστολή αυτή έχει εξαντλήσει τις ελάχιστες δυνατότητες που εκ των πραγμάτων είχε για να διαδραματίσει έναν ουσιαστικό ρόλο στην ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών.

Η Τουρκία είχε κάθε λόγο να εμπλέξει το ΝΑΤΟ σε μια διαδικασία που αφορούσε τις περιοχές εκείνες του Αιγαίου που στρέφει το βασικό πλαίσιο των διεκδικήσεων της.


Η Τουρκία στο 8μηνο που διαρκεί τώρα η νατοϊκή αποστολή κέρδισε αρκετά, επέβαλλε έστω και με γκρίνια από κάποιους εκ των συμμάχων η αποστολή να προσαρμοσθεί ντε φάκτο στις τουρκικές αμφισβητήσεις:
- Κανένα νατοϊκό σκάφος δεν προσέγγισε κάποιο από τα λιμάνια των κοντινών ελληνικών νησιών, καθώς η Τουρκία έθετε βέτο με το επιχείρημα της αποστρατιωτικοποίησης.

- Κανένα πτητικό μέσο δεν χρησιμοποίησε τα αεροδρόμια των νησιών.

- Κανένα πτητικό μέσο δεν πέταξε στην ζώνη του ελληνικού εναέριου χώρου μεταξύ των 6 και 10 ν.μ., καθώς δεν είναι μόνο η Τουρκία που δεν αναγνωρίζει το εύρος αυτό του ελληνικού εναερίου χώρου, αλλά ατύπως δεν αναγνωρίζεται ούτε από τις ΗΠΑ.

- Η νατοϊκή αποστολή απέφυγε να εμπλακεί σε Έρευνα και Διάσωση, καθώς είναι γνωστή η τουρκική διεκδίκηση για επέκταση της δικής της αρμοδιότητας μέχρι το μέσο του Αιγαίου.

- Η νατοϊκή αποστολή δεν αναπτύχθηκε στους νοτιότερους τομείς, προκειμένου να μην εμπλακεί σε περιοχές που η Τουρκία θεωρεί ότι υπάρχουν αμφισβητούμενες νησίδες και βραχονησίδες. Ούτε φυσικά αναπτύχτηκε ποτέ στο Καστελόριζο για ευνόητους λόγους.

Όμως πλέον για την Τουρκία κάθε άλλο πάρα είναι αποδεκτό να περιορίζεται και να κηδεμονεύεται από το ΝΑΤΟ ειδικά μάλιστα όταν οι μεταναστευτικές ροές είναι ένα χαρτί το οποίο κρατά και δεν διστάζει να ξαναπαίξει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Έτσι δεν έχει κανέναν λόγο πλέον η Τουρκία να αποδέχεται την νατοϊκή δύναμη στο Αιγαίο. Πολύ περισσότερο όταν γνωρίζει ότι δεν θα μπορεί για πολύ να αποκρούσει τις προτάσεις για πλήρη ανάπτυξη της δύναμης και προς το Νότο.

Η Τουρκία δεν επιθυμεί επίσης να παραμένει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με αυτή την μορφή, καθώς κάποια στιγμή θα υποχρεωθεί να δέχεται μεγαλύτερο αριθμό επαναπροωθήσεων. Μέχρι τώρα πάντως ήταν μικρή η συνεισφορά της νατοϊκής δύναμης καθώς οι τουρκικές αρχές δέχονταν πίσω μόνον ένα ποσοστό σχεδόν 20% από τις περιπτώσεις που αποδέχονταν η Τουρκία (από όλες όσες είχε γνωστοποιήσει η Δύναμη) ότι αφορούσαν μετανάστες που επιχειρούσαν να φτάσουν στην Ελλάδα από την Τουρκία.

Η Αθήνα απολύτως αδύναμη απέναντι στην Άγκυρα ευελπιστεί ότι η παρουσία της νατοϊκής δύναμης, θα προσφέρει τουλάχιστον την έξωθεν καλή μαρτυρία, για τις προσπάθειες που κάνει η χώρα μας για ανάσχεση των ροών, ενώ αντιθέτως θα καταδείξει τις ευθύνες της ίδιας της Τουρκίας στο μεταναστευτικό. Συγχρόνως υπήρχε η προσδοκία ότι θα συγκινηθούν οι σύμμαχοι βλέποντας τον τρόπο με τον οποίο προκαλεί καθημερινά στο Αιγαίο η τουρκική αεροπορία. Βεβαίως αυτό είναι μάλλον ευσεβής πόθος καθώς παγίως το ΝΑΤΟ παίρνει διακριτικά εις βάρος της Ελλάδας θέση σε θέματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση, οι γκρίζες ζώνες, ο εναέριος χώρος των 10 ν.μ., η Έρευνα και Διάσωση…
Bookmark and Share