«Όχι» στα… κόλπα Παππά για τις άδειες και «πυρ ομαδόν» από την Αντιπολίτευση. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

«Όχι» στα… κόλπα Παππά για τις άδειες και «πυρ ομαδόν» από την Αντιπολίτευση.

  • «Σκληρή» επίθεση σύσσωμης της Αντιπολίτευσης στον… εμμονικό με τον αριθμό «4» για τις άδειες Νίκο Παππά 
  • Βενιζέλος: «Με τον νόμο Παππά τα συμφέροντα ανέβηκαν στα δέντρα και φάνηκαν τα οπίσθιά τους»
  • Άδωνις Γεωργιάδης σε Παππά: «Είστε ιθύνων νους της απόπειρας εκβιασμού δικαστή»
  • Λοβέρδος: «Κατεργαριές δεν περνάνε, υπάρχουν αποφάσεις της Δικαιοσύνης»

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τις τροπολογίες του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, που επιστρέφουν τις...αρμοδιότητες στο ΕΣΡ και το καθιστούν συμμέτοχο στον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, με τον ίδιο τον κ. Παππά να επιμένει στον αριθμό 4.
«Εμείς θέλουμε 4 κανάλια, αλλά αν υπάρξουν άλλες απόψεις θα είμαστε υποχρεωμένοι να το συζητήσουμε», είπε ο κ. Παππάς και μίλησε για «οριακή πλειοψηφία στο ΣτΕ» ενώ σχολίασε με νόημα ότι «η απόφαση του Συμβουλίου δημιουργεί νομικό και συνταγματικό κενό».

Ο υπουργός Επικρατείας επίμενε από το βήμα της Βουλής για συγκεκριμένο αριθμό αδειών «η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή» είπε, ενώ την ίδια στιγμή επανέφερε εκ νέου το θέμα των 250 εκατομμυρίων που η κυβέρνηση θα εισέπραττε από την διαγωνιστικη διαδικασία η οποία ωστόσο σύμφωνα με το ΣΤΕ έχει ακυρωθεί.

Είπε συγκεκριμένα : «Υπάρχει ένα τίμημα που είναι 250 εκατομμύρια και πρέπει να αποφασίσουθμε πως θα εισπραχθεί διαφορετικά θα είμαστε υπόλογοι απέναντι στις επόμενες γενεές». «Και άδειες θα δοθούν και τίμημα θα υπάρξει» υπογράμμισε και ζήτησε να συμβάλλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις για να συσταθεί το νέο ΕΣΡ, προκειμένου να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα.

Τι προβλέπει η τροπολογία Παππά

Στο παραπέντε της έναρξης της κρίσιμης συζήτησης επι της αρχικής ρύθμισης που κατέθεσε για την αναστολή του άρθρου 2 Α που ορίζει ότι ο διαγωνισμός για την δημοπράτηση των αδειών γίνεται από την γγ Ενημέρωσης ο υπουργός Επικρατείας κατέθεσε νέα τροπολογία για τον ορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών σταθμών.

Η νέα διάταξη προβλέπει ότι ο καθορισμός του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών παρόχου περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, ανα κατηγορία εμβέλειας, προγράμματος, είδος περιεχομένου σε περίπτωση ενημερωτικού προγράμματος κλπ πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες της γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μετά από σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ αντί αιτιολογημένης γνώμης αυτού που ισχύει σήμερα.

Νωρίτερα, το πρωί, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο κ. Παππάς ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η κυβέρνηση δεν παίρνει πίσω τον νόμο, αλλά θα προχωρήσει σε αναστολή. Μάλιστα, ανέφερε «θα φέρουμε μια ρύθμιση που θα λέει ότι θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ». Αναφερόμενος δε στον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών που θα πρέπει να δοθούν, ο υπουργός Επικρατείας επέμεινε ξανά στις τέσσερις, τονίζοντας ότι «ο αριθμός τέσσερα είναι αυτός που ψήφισε η ελληνική Βουλή».

«Μετωπική σύγκρουση» Βενιζέλου- Βούτση

«Σύγκρουση» μεταξύ του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση σημειώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση των τροπολογιών που κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς για το ΕΣΡ.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ότι «η ήττα της κυβέρνησης δεν είναι πολιτική είναι βαθιά θεσμική. Όταν θα δημοσιευτεί η απόφαση θα δείτε με κάθε λεπτομέρεια τι ατοπήματα έχετε κάνει» ενώ σε άλλο σημείο τόνισε ότι «δεν αποτέλεσε έκπληξη η απόφαση του ΣτΕ, προκάλεσε έκπληξη όμως ότι ορισμένοι δικαστές έκριναν το νόμο συνταγματικό».

Ο κ. Βενιζέλος καταλόγισε ευθέως στην κυβέρνηση ότι «με τον νόμο Παππά τα συμφέροντα ανέβηκαν στα δέντρα και φάνηκαν τα οπίσθιά τους». Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε μάλιστα ότι η άποψη του αυτή αφορά και το τραπεζικό σύστημα αλλά και άλλες χώρες, υπονοώντας προφανώς τα όσα βλέπουν το φώς της δημοσιότητας για την Βενεζουέλα.

«Δεν θα πω ούτε για εκπλήξεις ούτε για κατάπληξη για το ότι υπήρξαν 14 δικαστές που έκριναν αντισυνταγματικό το νόμο» απάντησε ο κ. Βούτσης από τα βουλευτικά έδρανα και όχι από την έδρα του προέδρου της Βουλής.

«Είναι σαφές και εκφράστηκε περισσή ευαισθησία ότι η διαδικασία που γίνεται σήμερα είναι εξαιρετικά δημοκρατική και έγκαιρη. Μέσα σε ελάχιστες ημέρες – όχι από απόφαση ΣτΕ αλλά από διαρροή για το περιεχόμενό της – η κυβέρνηση φέρνει τις αναγκαίες τροποποιήσεις για να υπάρξει συμμόρφωση στον πυρήνα του νόμου. Αυτή η ευαισθησία δεν έχει εμφανιστεί τα προηγούμενα χρόνια σε αντίστοιχες αποφάσεις του ΣτΕ για τα συγκεκριμένα ζητήματα» συνέχισε ο κ. Βούτσης για να προσθέσει: «Λυπάμαι που συνάδελφοι σηκώνουν τους τόνους όταν στο παρελθόν ως αρμόδιοι υπουργοί δεν έφερναν την θεραπεία. Σήμερα σηκώνονται τόνοι για υπουργούς που διχάζουν την κοινωνία. Να μην παρακολουθήσουμε αυτή την συζήτηση. Το τυπικό είναι σαφές. Θα γίνει άψογη και πλήρης συζήτηση. Οι τόνοι πρέπει να είναι συγκρατημένοι ειδικά από όσους έχουν μακρύ και άκρως βεβαρημένο παρελθόν απόψεων και εφαρμογών απόψεων σε βάση συμφερόντων».

«Βολές κατά ριπάς» από Άδωνι σε Παππά! «Είστε ιθύνων νους της απόπειρας εκβιασμού δικαστή»

Σφοδρή επίθεση στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή το ζήτημα του ΕΣΡ και τα όσα είπε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

«Οφείλω να συγχαρώ τον υπουργό. Έχετε καταφέρει επί 2 μήνες να αλλάξετε ατζέντα σαν να μην έχει άλλα προβλήματα η κοινωνία. Σήμερα έπρεπε να συζητάμε για τις συντάξεις και να συζητάμε γιατί χάσαμε από την ανακεφαλαιοποίηση σε αξίες τραπεζικών μετοχών 30.000 εκατομμύρια ευρώ. Και έχει το θράσος ο κ. Παππάς να λέει ότι υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον. Μπράβο. Είναι μια μορφή επιτυχίας να συζητάμε αυτό το θέμα, λες και είναι το μείζον θέμα», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

«Συμβούλιο είχαμε. Εσείς το καταργήσατε. Γιατί θέλατε να ξηλώσετε την κ. Λίνα Αλεξίου, γιατί εσείς δεν θέλατε την μητέρα της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου!», είπε για το ΕΣΡ. «Έχετε θράσος να κατηγορείτε εσείς την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν κάνει εποικοδομητική αντιπολίτευση, και δεν πέφτει το ταβάνι να σας πλακώσει, εσάς που δεν συμφωνήσατε πουθενά ως αντιπολίτευση», ανέφερε επίσης ο κ. Γεωργιάδης.

Είπε επίσης στον υπουργό Επικρατείας ότι εξέθεσε τον πρωθυπουργό με την ενημέρωση που του έδινε για να τον φέρει σε σημείο να λέει στη ΔΕΘ, ότι είναι αδιανόητο να εκδώσει απόφαση το ΣτΕ ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός. «Δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Σας θεωρώ ιθύνοντα νου της απόπειρας εκβιασμού δικαστή», είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας και τον κατηγόρησε ότι θέλει να φτιάξει ένα ελεγχόμενο από εκείνον ΕΣΡ για να διαμορφώσει το τηλεοπτικό πεδίο με τον τρόπο που επιθυμεί. Αποδέχθηκε ότι αποτελεί μείζονα υποχώρηση η τροπολογία που ορίζει ότι απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ για τον αριθμό των αδειών, αλλά αυτό μόνο αν το Συμβούλιο δεν είναι ελεγχόμενο με τα πρόσωπα που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μπουν στο ΕΣΡ. «Αν αυτό θέλετε να κάνετε, η ΝΔ θα σας εμποδίσει. Αν θέλετε τη ΝΔ να βοηθήσει να παραδεχθείτε ότι αποτύχατε», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης.

Λοβέρδος σε Παππά: «Κατεργαριές δεν περνάνε, υπάρχουν αποφάσεις της Δικαιοσύνης»

«Κατεργαριές δεν περνάνε, υπάρχουν αποφάσεις της Δικαιοσύνης» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος για να απευθυνθεί προσωπικά στον υπουργό Επικρατείας αναφέροντας «Θα πρέπει να μην λέτε άλλα ψέματα… Η συναίνεση που είναι εφικτή στην Διάσκεψη δεν αφορά έναν υπουργό με τέτοια πεπραγμένα».

Αναφορικά με τις δύο τροπολογίες που κατατέθηκαν είπε ότι «η πρότασή μας είναι να αλλάξει ο όρος «αναστέλλεται» και να γίνει «καταργείται». Αυτή η αλλαγή θα βοηθήσει στην συναίνεση. Έρχεστε να θεραπεύετε την αδυναμία που δημιουργήσατε αλλά δεν το κάνετε πλήρως. Σας καλώ, αρκετά προβλήματα δημιουργήσατε, κάντε τις απαραίτητες αλλαγές».

«Η Δικαιοσύνη μίλησε, η Δημοκρατία μίλησε και το «μαύρο δεν πέρασε» ανέφερε ο ίδιος σε άλλο σημείο για να υπενθυμίζει όσα έγιναν το προηγούμενο διάστημα «Η κυβέρνηση αποδείχθηκε με τον πιο επίσημο θεσμικό τρόπο ότι είχε άδικο και το μαύρο που επιχείρησε να επιβάλλει δεν πέρασε. Πρώτος ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ προεξόφλησε την απόφαση του ΣτΕ.

Ωραίος πρωθυπουργός! Στην συνέχεια έχουμε αυτό που είπαν κάποιοι ότι ορισμένοι πιάστηκαν με την γίδα στην πλάτη. Έχουμε όσα έγιναν γνωστά με τις δανειοδοτήσεις τράπεζας Αττικής και έναν υποψήφιο με τα βοσκοτίπια. Μετα κατατέθηκε τροπολογία Παππά που θα έριχνε μαύρο στα κανάλια μέσα σε 5 ημέρες αλλά αποσύρθηκε. Μετά αποπειράθηκαν να συγκροτήσουν ΕΣΡ χωρίς να βγει απόφαση ΣτΕ. Μετά αποφασίστηκε η αντισυνταγματικότητα του νόμου και το ίδιο βράδυ όλη η κυβέρνηση επιτέθηκε με το χειρότερο τρόπο στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Μετά τον πανικό ο υπουργός ανακοίνωσε τροπολογία γέφυρα που την πήρε πίσω. Ακολούθησε ανακοίνωση Πολύδωρα που το πήραν και αυτό το πήραν πίσω. Με την διαβεβαίωση του ΠτΒ που για εμάς έπαιξε ρόλο έγιναν όσα έγιναν στην Διάσκεψη. Όμως, την επόμενη και σήμερα ο υπουργός φρόντισε να τινάξει την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα συναίνεση για το ΕΣΡ. Το πρωί στον ΣκΑΙ – όχι εδώ που έκανε ευπρεπή κυβίστηση – τα τίναξε όλα στον αέρα».

«Είστε σε πανικό. Δεν έχω τίποτα προσωπικό μαζί σας. Νομίζατε επειδή αυξήθηκε η δύναμη σας όλα μπορείτε να τα κάνετε» συνέχισε ο κ. Λοβέρδος για να προσθέσει « Αν υποβάλλατε την παραίτησή σας δεν θα είχατε την ανάγκη να δικαιολογήστε κάθε μέρα. Σας αδειάζουν όλοι. Θα έπρεπε να το έχετε κάνει. Η παραίτηση εκτονώνει τις εντάσεις ακόμα και αν δεν το δεχθεί ο πρωθυπουργός. Επι 14 μήνες έχετε αναστατώσει την χώρα. Εσείς μιλούσατε περι ανομίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με αντιφάσεις. Αντι να προσαρμοστείτε με την απόφαση του ΣτΕ αντιφάσκετε με τις τροπολογίες… Το τοπίο παραμένει πλήρως αρρύθμιστο και κανείς δεν ξέρει το συμβαίνει σήμερα»

Από την πλευρά της Δημ Συμπαράταξης ο κ. Γιώργος Αρβανιτίδης είπε ότι η επιμονή της κυβέρνησης να μην αναζητεί ευρύτατες συναινέσεις έχει οδηγήσει την χώρα στα βράχια.
Bookmark and Share