- Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ έκρινε σήμερα ότι η Ρωσία, είτε μέσω κυβερνοεπιθέσεων ή με εκστρατείες παραπληροφόρησης, ενδέχεται να αποπειραθεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη χώρα της το 2017, κάτι που όπως υποστήριξε έχει προσπαθήσει να κάνει και κατά το παρελθόν.
«Γνωρίζουμε ήδη ότι σήμερα είμαστε πρέπει να... αντιμετωπίζουμε πληροφορίες που προέρχονται από τη Ρωσία, αλλά επίσης και με επιθέσεις μέσω διαδικτύου η προέλευση των οποίων είναι ρωσική, όπως επίσης και με τη διασπορά ψευδών πληροφοριών», είπε η Μέρκελ ερωτηθείσα σχετικά κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρωθυπουργό της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ στο Βερολίνο.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού «είναι ένα καθημερινό καθήκον» και «ενδέχεται επίσης» η Ρωσία να αποπειραθεί να «διαδραματίσει έναν ρόλο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας» ενόψει των γενικών εκλογών οι οποίες θα διεξαχθούν στη Γερμανία το φθινόπωρο του 2017, συμπλήρωσε η γερμανίδα καγκελάριος.
Η Μέρκελ έκανε τις δηλώσεις αυτές όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο να υπάρξουν στη Γερμανία κυβερνοεπιθέσεις όπως αυτές που κατήγγειλε ότι υπέστη το Δημοκρατικό Κόμμα στις ΗΠΑ και η υποψήφιά του στις προεδρικές εκλογές, η Χίλαρι Κλίντον. Αξιωματούχοι στις ΗΠΑ υποστήριξαν ότι είναι πολύ πιθανό η Ρωσία να βρισκόταν πίσω από τις συγκεκριμένες επιθέσεις.
Οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών από την πλευρά τους κατηγόρησαν τον τελευταίο χρόνο τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ότι διεξήγαγαν μια εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων σε διεθνές επίπεδο τόσο για κατασκοπευτικούς σκοπούς όσο και για δολιοφθορές. Στόχοι στη Γερμανία, σύμφωνα με τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών, έγιναν τόσο η Μπούντεσταγκ, η ομοσπονδιακή κάτω Βουλή, όσο και πολιτικά κόμματα.
Στο μέτωπο της διασποράς ψευδών πληροφοριών, η κυβέρνηση της Γερμανίας κατηγόρησε στην αρχή της χρονιάς αυτή της Ρωσίας ότι αποπειράθηκε να «εκμεταλλευθεί πολιτικά» τον υποτιθέμενο βιασμό μιας έφηβης γερμανορωσίδας από μετανάστες. Όταν η γερμανική αστυνομία διαπίστωσε ότι η νεαρή, η Λίσα, στην πραγματικότητα δεν είχε υποστεί σεξουαλική επίθεση όπως κατήγγειλε, η Μόσχα υποστήριξε ότι το Βερολίνο «συγκάλυψε» την υπόθεση.
Η υπόθεση—η οποία καλύφθηκε εκτενώς από κρατικά ρωσικά ΜΜΕ—κινητοποίησε μια μερίδα της ρωσικής κοινότητας της Γερμανίας και της άκρας δεξιάς, η οποία κατήγγειλε την πολιτική ανοικτών θυρών της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ το 2015.
Στη Γερμανία ζουν περίπου 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι που προέρχονται από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, πολλοί εκ των οποίων έχουν πλέον λάβει γερμανική υπηκοότητα. Ο υποτιθέμενος βιασμός της έφηβης οδήγησε αρκετά γερμανικά ΜΜΕ να εκτιμήσουν ότι η Μόσχα αποπειράται να επηρεάσει τη γερμανική πολιτική ζωή εργαλειοποιώντας αυτή την κοινότητα.