Επιστροφή ΦΠΑ ...με καθυστέρηση ενός χρόνου! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Επιστροφή ΦΠΑ ...με καθυστέρηση ενός χρόνου!

  • Ένα έτος είναι πλέον ο μέσος χρόνος αναμονής για τις επιστροφές ΦΠΑ στους υπόχρεους, ενώ το συνολικό ποσό που εκκρεμεί προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία...της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, μέχρι χθες το αιτούμενο ποσό απλήρωτων αιτήσεων που εκκρεμούν ακόμη στις εφορίες όλης της χώρας ήταν 933,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα τα 818,5 εκατ. ευρώ αφορούν αιτήσεις 5.492 επιχειρήσεων και επαγγελματιών, που αναμένουν τις επιστροφές ΦΠΑ πάνω από 90 ημέρες. Αναμονή που μπορεί μάλιστα να ξεπεράσει πλέον, όπως πιστοποιούν τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, ακόμη και τα 5 χρόνια.

Παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί τα τελευταία χρόνια από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Οικονομικών, ώστε ο χρόνος επιστροφής του ΦΠΑ να βελτιωθεί, το πρόβλημα παραμένει και μάλιστα εμφανίζεται οξύτερο λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι υπόχρεοι. Δεν είναι τυχαίο πια ότι αν και με βάση τις ισχύουσες διατάξεις οι επιστροφές φόρων πρέπει να γίνονται εντός 90 ημερών, ώστε να μη βαρύνεται με τόκους υπερημερίας το Δημόσιο, εν τούτοις ο μέσος χρόνος αναμονής έχει αυξηθεί στις 347 ημέρες.

H ΔΟΥ στην οποία παρατηρείται η μεγαλύτερη καθυστέρηση είναι της Κω, με τον μέσο χρόνο αναμονής να φθάνει τις 1.890 ημέρες, ενώ ακολουθεί το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων με 1.568 ημέρες, η ΔΟΥ Κιλκίς με 1.297 ημέρες, Γ’ Πειραιά με 1.052 ημέρες και η ΔΥΟ Παλαιού Φαλήρου με 965 ημέρες.

Επισημαίνεται ότι με βάση και τα τελευταία στοιχεία της ΓΓΔΕ, μέχρι χθες οι αιτήσεις προς πληρωμή ανέρχονταν συνολικά σε 7.210, εκ των οποίων οι 5.432 παραμένουν σε αναμονή άνω των 90 ημερών. Είναι αξιοσημείωτο ότι τις περισσότερες εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ έχει η ΦΑΕ Αθηνών, καθώς σε αναμονή άνω των 90 ημερών βρίσκονται 740 αιτήσεις, ενώ ακολουθούν η ΔΟΥ Βέροιας με 454 και Πλοίων Πειραιά με 307 αιτήσεις. Από την άλλη πλευρά, οι τρεις εφορίες στις οποίες καταγράφεται σημαντική βελτίωση του ρυθμού εξυπηρέτησης των δικαιούχων επιχειρήσεων είναι οι ΔΟΥ Αμαρουσίου, Γιαννιτσών και ΙΒ’ Αθηνών.

Στον αντίποδα, οι τρεις ΔΟΥ με αρνητική μεταβολή είναι η Ε’ Πειραιά Γ’ Πατρών και του Λαγκαδά.
Bookmark and Share