- Σφοδρή κόντρα μεταξύ του αναπληρωτή διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει ξεσπάσει με αφορμή το θέμα του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με την.. «Real News», ο Τόμσεν βλέπει ότι ο Σόιμπλε καθυστερεί τη λύση και ετοιμάζεται να περάσει στην αντεπίθεση.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Γερμανός υπουργός επέμεινε για μια ακόμα φορά ότι η χώρα μας «δεν έχει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του χρέους» για τα επόμενα 10 χρόνια και δήλωσε ότι οι Έλληνες δεν κάνουν μεταρρυθμίσεις, ενώ ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους. Οι επισημάνσεις του ήρθαν λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, στην χώρα μας, ο οποίος στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας, τονίζοντας την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας και ζητώντας ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Η σκληρή στάση του Σόιμπλε φαίνεται να έχει δημιουργήσει παρασκηνιακές διαφορές με τον Τόμσεν, ο οποίος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει εισηγηθεί στην Κριστίν Λαγκάρντ να συμμετάσχει και η ίδια στο κρίσιμο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, ώστε να υπάρξει κατάληξη στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ εμφανίζεται βέβαιος ότι η Γερμανία επιδιώκει την καθυστέρηση μιας λύσης στο ελληνικό πρόγραμμα, λόγω (και) των γερμανικών εκλογών.
«Αυτή τη φορά το ΔΝΤ δεν πρέπει να επιτρέψει στον Σόιμπλε να συνεχίσει τα ίδια», φέρεται να είπε σε συνομιλητή του στην Ουάσινγκτον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας από τους λόγους που ο Τόμσεν αισθάνεται ότι έχει μεγαλύτερη επιρροή στο συγκεκριμένο θέμα είναι το αμερικανικό εκλογικό αποτέλεσμα. Χωρίς την πίεση της κυβέρνησης Ομπάμα και με την εκλογή Τραμπ να «ανοίγει» το «παιχνίδι εξουσίας» μεταξύ της ηγετικής ομάδας στο ΔΝΤ, ο ίδιος κινείται περισσότερο αποφασιστικά και δηλώνει ότι θα επιμείνει σε πλεόνασμα 1,5% το 2019 και το 2020. Σε διαφορετική περίπτωση, θα απαιτήσει ισόποσα μέτρα.
Το δημοσίευμα της «Real News», επικαλούμενο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει ότι το ΔΝΤ «έχει αγριέψει στην διαπραγμάτευση», επιβεβαιώνοντας ότι η Ντέλια Βελκουλέσκου κρατά πιο σκληρή στάση, ενώ το Ταμείο καταγράφει διαφωνίες ακόμα και ως προς τις θέσεις των άλλων φορέων των δανειστών.