Μπλόκο απ' τη Δικαιοσύνη στο ιταλικό δημοψήφισμα - GREECE-SALONIKA.blogspot

Newsroom

Post Top Ad

Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016

Μπλόκο απ' τη Δικαιοσύνη στο ιταλικό δημοψήφισμα

  • Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας απέρριψε μέρος της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης που ενέκρινε η κυβέρνηση Ρέντσι και η οποία πρόκειται να τεθεί σε δημοψήφισμα (στις 4 Δεκεμβρίου), το οποίο ο ιταλός πρωθυπουργός έχει συσχετίσει με την επιβίωση της κυβέρνησής του.

Συγκεκριμένα, μετά από...προσφυγή της περιφέρειας Βένετο, το ιταλικό ανώτατο δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης θα μπορούν να απολύονται μόνον αν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των περιφερειών.

Το ίδιο ισχύει και για καίριες παρεμβάσεις σε δημόσιες υπηρεσίες με εκτεταμένη παρουσία στις περιφέρειες της χώρας, και εταιρίες με κρατική και δημοτική συμμετοχή. Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ουσιαστικά υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να ζητείται απλώς η γνώμη των περιφερειών, αλλά η συναίνεσή τους.

Ο επικεφαλής της περιφέρειας Βένετο, Λούκα Τζάια, της Λέγκας του Βορρά, δήλωσε ότι «πρόκειται για μια ιστορική δικαστική απόφαση, η οποία πλήττει τον συγκεντρωτισμό της κυβέρνησης της Ρώμης».

«Είμαστε περικυκλωμένοι από μια ασφυκτική γραφειοκρατία, πρέπει να εγκριθεί η μεταρρύθμιση που προβλέπει τον περιορισμό των δικαιοδοσιών των περιφερειών» σχολίασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι.