Ομαδικές απολύσεις, μειώσεις μισθών και ιδιωτικοποιήσεις εξπρές ζητούν οι δανειστές. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Ομαδικές απολύσεις, μειώσεις μισθών και ιδιωτικοποιήσεις εξπρές ζητούν οι δανειστές.


  • Ούτε η έλευση του Προέδρου Ομπάμα δεν στάθηκε ικανή για να περιορίσει τις πιέσεις που ασκούν οι απεσταλμένοι των δανειστών, προκειμένου να κλείσει η β΄ αξιολόγηση.


Με το «καλημέρα» του νέου γύρου διαπραγματεύσεων εχθές, ζήτησαν και πάλι... αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, αλλά και την πλήρη ενεργοποίηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων πριν το τέλος του έτους, ενώ στις συναντήσεις που θα έχουν σήμερα θα βάλουν στο μικροσκόπιο τις ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και του ΤΧΣ.

Σε τεχνικό επίπεδο όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί φέρονται να έχουν βάλει στο στόχαστρο και τις ελάχιστες εναπομείνασες φοροαπαλλαγές, με το αιτιολογικό ότι μόνον από την περικοπή τους η κυβέρνηση μπορεί να βρει μόνιμα κρατικά έσοδα που θα εξασφαλίσουν διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα για την διετία 2017-2018.

Εκτός από τις αξιώσεις για αύξηση του ορίου απολύσεων και τις ανατροπές στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, οι επικεφαλής των δανειστών ξεκαθάρισαν χθες ότι δεν θα ανεχθούν καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις και την πλήρη ενεργοποίηση το νέου υπερ-Ταμείου, μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα που απομένει για να ολοκληρωθεί ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του και να στελεχωθεί το Διοικητικό Συμβούλιο, προκειμένου να λειτουργήσει.

Οι επικεφαλής των δανειστών προβλέπεται να παραμείνουν στην Αθήνα έως τις 24 Νοεμβρίου. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης χαρακτήρισε χθες «πιεσμένο, αλλά ρεαλιστικό» το χρονοδιάγραμμα και εκτίμησε ότι «η συμφωνία είναι εφικτή, με λίγη καλή θέληση και από τις δύο πλευρές».

Εξωδικαστικός συμβιβασμός και κόκκινα δάνεια


Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να εντατικοποιηθούν από την Παρασκευή σε επίπεδο επικεφαλής, ενώ σήμερα τα ραντεβού κορυφής ξεκινούν από το μεσημέρι. Ο σχεδιασμός προβλέπει ραντεβού της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας στις 15:30 - 16:30 για θέματα του υπουργείου Υγείας και στις 17:00-19:00 για χρηματοπιστωτικά ζητήματα.

Στο δεύτερο σκέλος των συναντήσεων σήμερα οι θεσμοί και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα αναζητήσουν κοινό τόπο ως προς τη διαμόρφωση του τελικού πλαισίου του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης των οφειλών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών. Μάλιστα στη συνάντηση βασικός διαπραγματευτής από ελληνικής πλευράς αναμένεται να είναι ο νυν υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος μέχρι πρότινος «έτρεχε» το συγκεκριμένο θέμα, ενώ θα συμμετάσχουν ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν γεφυρώσει τις διαφορές τους στο θέμα ενεργοποίησης των αναγκαστικών μέτρων από την πλευρά των πιστωτών έναντι των επιχειρήσεων καθώς δεν θα μπορούν να ασκούνται έως και δύο μήνες μετά την αίτηση υπαγωγής μιας επιχείρησης στο νόμο, ενώ για την όποια παράταση θα αποφασίζει η πλειοψηφία των πιστωτών.

Από εκεί και έπειτα το κυριότερο θέμα που θα πρέπει να διευθετηθεί σχετίζεται με το «κούρεμα» των οφειλών προς το δημόσιο, με τους δανειστές να απαιτούν να μπορεί να διαγραφεί κάθε φύσεως οφειλή ενώ η ελληνική πλευρά δεν δέχεται να διαγράφονται οι παρακρατούμενοι φόροι, ΦΠΑ και ΦΜΥ.

Επίσης ανοικτό παραμένει η χρονική διάρκεια ισχύος του νόμου με την κυβέρνηση να προτείνει τα δύο χρόνια και τους δανειστές να απαιτούν ένα.

Σε ότι αφορά την «ηλικία» των χρεών που θα εμπίπτουν στο πλαίσιο, η κυβέρνηση προτείνει να εντάσσονται οι οφειλές που έχουν βεβαιωθεί έως και την ψήφιση του νόμου ενώ οι δανειστές απαιτούν την υπαγωγή των οφειλών που έχουν εγγραφεί ένα έτος πριν την ψήφισή του.

ΕΟΠΥΥ

Σε ότι αφορά το ραντεβού των εκπροσώπων των θεσμών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που θα προηγηθεί, η "ατζέντα" των συζητήσεων περιλαμβάνει κυρίως την αντιμετώπιση του εκτροχιασμού που ακολουθούν οι δαπάνες για το φάρμακο και την πορεία εξόφλησης των χρεών ΕΟΠΥΥ και δημόσιων νοσοκομείων προς ιδιώτες παρόχους και προμηθευτές.
Bookmark and Share