Τζιχαντιστές βάζουν φωτιά σε πετρελαιοπηγές. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Τζιχαντιστές βάζουν φωτιά σε πετρελαιοπηγές.

  • Οπως χρησιμοποίησαν τον «μαύρο χρυσό» για να χρηματοδοτήσουν τη ματωμένη εκστρατεία τους, έτσι τώρα που πιέζονται σε υποχώρηση, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους καταφεύγουν και πάλι στο πετρέλαιο, το οποίο χρησιμοποιούν κυριολεκτικά, πλέον, ως όπλο.


Φεύγοντας από την πόλη Κατζάρα, που βρίσκεται 50 χλμ. νότια της Μοσούλης, οι τζιχαντιστές έβαλαν φωτιά στις...πετρελαιοπηγές, οι οποίες καίνε ακόμη, προκαλώντας σοβαρότατα προβλήματα υγείας στους 15.000 κατοίκους αλλά και στο περιβάλλον. Μάλιστα μία από τις πετρελαιοπηγές που φλέγονται βρίσκεται μέσα σε κατοικημένη περιοχή και οι πυροσβέστες δεν έχουν καταφέρει να την κατασβέσουν παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειές τους εδώ και εβδομάδες.
Χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου έχουν χυθεί στον ποταμό Τίγρη, μολύνοντας το νερό με το οποίο ποτίζουν τα χωράφια τους οι αγρότες της περιοχής. Τα κτήματα καλύπτονται από ένα παχύ στρώμα στάχτης, όπως και η πόλη, τα πουλιά πέφτουν νεκρά από τον ουρανό. Οι ιρακινές και αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που στρατοπεδεύουν στα σύνορα της Κατζάρα έχουν ειδικές προστατευτικές στολές και μάσκες, ωστόσο για τους πολίτες δεν υπάρχει ανάλογη πρόβλεψη και χιλιάδες έχουν ανάγκη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω των αναθυμιάσεων.
Η κατάσταση στην Κατζάρα είναι ίσως μόνο μια πρόγευση όσων μπορεί να ακολουθήσουν στη Μοσούλη, μια πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων, εάν επιβεβαιωθεί το εφιαλτικό σενάριο που φοβάται η ιρακινή κυβέρνηση. Στη Μοσούλη, το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, υπάρχουν πολλές βιομηχανικές μονάδες επεξεργασίας πετρελαίου και άλλων χημικών ουσιών, τις οποίες οι τζιχαντιστές απειλούν να πυρπολήσουν εάν τα συμμαχικά στρατεύματα συνεχίσουν να τους πολιορκούν. Τις προηγούμενες εβδομάδες οι τζιχαντιστές έσκαψαν στο έδαφος γύρω από την πόλη τρύπες και αφού τις γέμισαν με πετρέλαιο έβαλαν φωτιά για να μειώσουν την ορατότητα των αμερικανικών μαχητικών αεροπλάνων και drones. Ταυτόχρονα πυρπόλησαν ένα τμήμα ενός εργοστασίου που παράγει θειάφι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πολλοί άμαχοι εξαιτίας των δηλητηριωδών αναθυμιάσεων.
Bookmark and Share