Fitch: Απειλεί με υποβάθμιση χώρες της Ευρωζώνης λόγω της ανόδου του λαϊκισμού. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Fitch: Απειλεί με υποβάθμιση χώρες της Ευρωζώνης λόγω της ανόδου του λαϊκισμού.

  • Καμπανάκι από τον οίκο αξιολόγησης.


Τυχόν εκλογικές νίκες λαϊκιστικών κομμάτων θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην υποβάθμιση της.. πιστοληπτικής ικανότητας κρατών-μελών της ευρωζώνης, προειδοποίησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, στέλνοντας ένα μήνυμα που αφορά ιδιαίτερα την Ιταλία και τη Γαλλία.

«Οι χώρες οι οποίες γίνονται πιο κλειστές στο διεθνές εμπόριο κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν ασθενέστερους ρυθμούς ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα», ανέφερε η Fitch.

«Για χώρες οι οποίες έχουν υψηλό βαθμό διεθνούς ολοκλήρωσης, όπως αυτές που συμμετέχουν σε μια νομισματική ένωση, θα μπορούσαν να υπάρξουν πολύ υψηλά οικονομικά και χρηματοπιστωτικά κόστη που συνδέονται με μια λαϊκιστική μεταβολή του status quo. Υπό αυτές τις περιστάσεις, θα ήταν πιθανές υποβαθμίσεις του αξιόχρεου», εξήγησε ο οίκος.

Η Fitch δεν κατονομάζει τις χώρες οι οποίες διατρέχουν τέτοιο κίνδυνο. Ωστόσο, η ανακοίνωση έρχεται καθώς η Ιταλία οδεύει προς ένα δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος τον επόμενο μήνα, που εκτιμάται πως μπορεί να πυροδοτήσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών σε περίπτωση ήττας της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Στο μεταξύ η Γαλλία οδεύει προς τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου και του Μαΐου εν μέσω της ανόδου του ακροδεξιού, αντιευρωπαϊκού κόμματος Εθνικό Μέτωπο (FN) της Μαρίν Λεπέν.

Η Fitch τοποθετεί σήμερα το αξιόχρεο της Ιταλίας στη βαθμίδα BBB+ με αρνητική προοπτική. Η Γαλλία αξιολογείται από τον ίδιο οίκο στη βαθμίδα AA με σταθερή προοπτική.
Bookmark and Share