Reince Priebus: Ο Ελληνοαμερικανός προσωπάρχης του Τραμπ. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Reince Priebus: Ο Ελληνοαμερικανός προσωπάρχης του Τραμπ.


  • Ο ελληνοαμερικανός Reince Priebus θα είναι ο νέος προσωπάρχης του νέου προέδρου των ΗΠΑ - του πιο αμφιλεγόμενου προέδρου στην αμερικανική ιστορία, ο οποίος πήρε το εισιτήριο για τον Λευκό Οίκο, λόγω μιας ιδιοτροπία του αμερικανικού εκλογικού συστήματος, με λιγότερες ψήφους από τη Χίλαρι.

Ο Priebus θεωρείται ως ένας από τους εκπροσώπους του «ορθόδοξου» ή... μετριοπαθούς ρεπουμπλικανικού κόμματος (μακριά από ακροδεξιές αποχρώσεις), κάτι που δεν συμβαίνει με τον έτερο εκλεκτό του Τραμπ, τον Stephen Bannon, που ήταν επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και ετοιμάζεται να αναλάβει ως επικεφαλής στρατηγικής και κορυφαίος σύμβουλος όταν η νέα κυβέρνηση αναλάβει την προεδρία και επίσημα τον Ιανουάριο. Ο Bannon, αντίθετα από τον Priebus εκπροσωπεί τη «δεξιά πτέρυγα» του ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι δυο αυτές επιλογές του Τραμπ που ανακοινώθηκαν μόλις χθες, έχουν ως στόχο να επιφέρουν την ισορροπία ανάμεσα στις δύο τάσεις, αφού οι δυο τους αναλαμβάνουν το έργο της καθοδήγησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

«Είμαι ενθουσιασμένος που έχω την επιτυχημένη μου ομάδα και που συνεχίζω μαζί της για να ηγηθώ της χώρας μου», ανακοίνωσε ο Τραμπ.

Ο 44χρονος Priebus , ελληνοαμερικανικής καταγωγής, έχει χρηματίσει πρόεδρος της ρεπουμπλικανικής εθνικής επιτροπής από το 2011. Στις αρχές οι σχέσεις του με τον Τραμπ πέρασαν από δύσκολες στιγμές και έπαιξε σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες προσέλκυσης ψήφων. Στάθηκε στο πλευρό του Τραμπ στα επινίκια της 8ης Νοεμβρίου.

«Υπήρξαν πολλές ανάσες ανακούφισης όταν ο πρόεδρος επέλεξε τον Reince», αναφέρει ο David Kochel, επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού της προεδρικής καμπάνιας του πρώην κυβερνήτη της Φλόριντα, Jeb Bush. Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής Lindsey Graham από τη Ν. Καρολ,ίνα που πολύ σύντομα παραγκωνίστηκε από την ορμητικότητα του Τραμπ, ανέφερε πως δεν υπάρχει καλύτερο πρόσωπο από τον Reince. «Ανυπομονώ να εργαστώ μαζί του για να πάμε τη χώρα μπροστά».

Ο ρόλος του προσωπάρχη έχει πολλαπλά καθήκοντα. Από τη καθήκοντα διοικητικά μέχρι την επιλογή προσωπικού και τη στελέχωση του Λευκού Οίκου, ο έλεγχος του ποιος έχει πρόσβαση στον πρόεδρο, οι διαπραγματεύσεις στο Κονγρέσσο, η διαχείριση εξωτερικών πολιτικών ομάδων κλπ.
Θα είναι παρών σε όλες τις ενημερώσεις για θέματα εθνικής ασφάλειας και στην ουσία πρόκειται για των εξ απορρήτων του προέδρου.

Ο Priebus γεννήθηκε στις 18 Μαρτίου 1972 από Ελληνίδα μητέρα με καταγωγή από το Πλωμάρι της Μυτιλήνης και Γερμανό πατέρα ενώ το 2011 εξελέγη πρόεδρος της ΕθνικήςΕπιτροπής των Ρεπουμπλικανών.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή Priebus αφενός και Bannon, αφετέρου δείχνει την επιθυμία Τραμπ να εξισορροπήσει και τις δυο «φατρίες» του κόμματος: εκείνους που θέλουν να ταράξουν εκ θεμελίων την Ουάσινγκτον και εκείνους που θέλουν μια λογική κυβέρνηση που θα κινείται «εντός ορίων».
Bookmark and Share