- Πολλά ερωτήματα για την αποπομπή στελεχών της ΕΛ.ΑΣ.
- Τι γίνεται στην Αντιτρομοκρατική
Πλήθος ερωτημάτων προκαλεί στην ΕΛ.ΑΣ. η αιφνιδιαστική αποστρατεία αξιωματικών με μεγάλη εμπειρία, τα οποία είχαν.. προχωρήσει πρόσφατα στην εξάρθρωση του μεγάλου κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας, είχαν εντοπίσει τις πολυεθνικές σπείρες διακίνησης παράνομων μεταναστών με τη συμμετοχή του ISIS, αλλά και είχαν κάνει προ μερικών εβδομάδων τη μεγάλη έρευνα για τις εγκληματικές επιθέσεις σε βάρος αθλητικών παραγόντων.
Πρόκειται για τους μέχρι χθες προϊσταμένους της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος κ. Φώτη Γραικούση και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών κ. Βασίλη Αντωνίου που τέθηκαν εκτός ΕΛ.ΑΣ. παρότι είχαν και προσφάτως σημαντικές επιτυχίες αλλά και παρακολουθούσαν πολλές εν εξελίξει έρευνες. Εκτός αστυνομικού Σώματος βρέθηκε και ο ταξίαρχος κ. Γιώργος Βανικιώτης που συμμετείχε σε σημαντικές έρευνες για τους διακινητές ναρκωτικών, ενώ είχε την ευθύνη για τις συλλήψεις πολιτικών (όπως ο Ακης Τσοχατζόπουλος κ.ά.) και επιχειρηματιών που εμπλέκονταν σε οικονομικά σκάνδαλα.
Ακόμη υπήρξαν αποχωρήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. από τον Πειραιά και παραμένει άγνωστο αν αυτές συνδέονται με την πρόσφατη επιδρομή μελών της Χρυσής Αυγής σε δημοτικό σχολείο στο Πέραμα.
Ενδεικτικό της «τομής» που σημειώθηκε στον βαθμό του αστυνομικού διευθυντή είναι ότι προήχθησαν 31 αξιωματικοί και αποστρατεύτηκαν 46. Πέρυσι είχαν αποστρατευτεί στον συγκεκριμένο βαθμό 31 αστυνομικοί. Δηλαδή εφέτος οι αποστρατείες στο συγκεκριμένο πόστο έφθασαν το 50%. Το γεγονός θα επιβαρύνει ιδιαίτερα, εκτός των άλλων, και τα κρατικά ταμεία με την πρώιμη αποστρατεία δεκάδων αξιωματικών σε ηλικία περίπου 45-47 ετών.
Προς ανανέωση η Αντιτρομοκρατική
Στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία προϊστάμενος ανέλαβε ο μέχρι πρότινος υπεύθυνος του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. σε περίπτωση κρίσεων με θητεία και στα μέτρα ασφαλείας στο κτίριο της ΓΑΔΑ κ. Γιώργος Γιάννινας. Ο εν λόγω αξιωματικός είχε πολύχρονη παρουσία ακόμη στη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος στις έρευνες για το παράνομο στοίχημα, για τους πρωταγωνιστές μεγάλων υποθέσεων απάτης, αλλά και σε έρευνες για επίορκους αστυνομικούς και δημοσίους υπαλλήλους προτού δημιουργηθεί (το 1999) η Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων. Ακόμη είχε ασχοληθεί με τις μελέτες «τρωτότητας» πολλών δημοσίων υπηρεσιών με τον φόβο τρομοκρατικής επίθεσης.
Ο κ. Γιάννινας θεωρείται ότι έχει μικρή εμπειρία στα θέματα οργανώσεων «αντάρτικου πόλης». Όμως από την αρχή υπήρχε η εικόνα ότι στη συγκεκριμένη θέση μετά την αποχώρηση του έμπειρου στρατηγού κ. Αντώνη Μπάκα (ανέλαβε τη θέση του περιφερειάρχη Νοτίου Ελλάδος) θα τοποθετούνταν αστυνομικός με μικρή πείρα σε τέτοιου είδους υπηρεσίες και ο οποίος θα «διαμορφωθεί» εντός αυτής. Ωστόσο αυτό συμβαίνει σε μία περίοδο κατά ην οποία η εν λόγω υπηρεσία έχει πολλά ανοικτά «μέτωπα» στο πλαίσιο των ερευνών για τη δράση της Πόλας Ρούπα και τις επιθέσεις των οργανώσεων Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, Επαναστατική Αυτοάμυνα κ.ά.
Κάτι που σημαίνει ότι στην εν λόγω υπηρεσία -μετά και την αποχώρηση του δραστήριου αξιωματικού της κ. Χρήστου Κοτλίδα- θα υπάρξει μεταβατική περίοδος στο πλαίσιο γενικής ανανέωσής της. Μεταβολές θα υπάρξουν και στη διοίκηση της Ασφάλειας Αττικής και σε άλλες περιφερειακές υπηρεσίες, κυρίως από τη Δυτική Αττική, όπου ανέκυψαν τα ζητήματα και για τις σχέσεις με τα κυκλώματα των Ρομά.
Ωστόσο υπάρχουν αναφορές ότι «πολλές από τις τωρινές κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ. έχουν έντονο κομματικό κριτήριο».
πηγή Το Βήμα