- Μεθαύριο, Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, θα ξεκινήσει η δίκη του Κώστα Πάσσαρη για τη δολοφονία δύο αστυνομικών το 2001.
Ομως, ο διαβόητος κακοποιός είναι πολύ πιθανό να... μην καθίσει στο εδώλιο για να δικαστεί για τα εγκλήματά του, μολονότι συναίνεσε στην έκδοσή του στην Ελλάδα. Οι δικαστικές Αρχές «έσπευσαν» να ορίσουν ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης, χωρίς να έχουν πρώτα ολοκληρωθεί οι διαδικασίες έκδοσης του Πάσσαρη από τις ρουμανικές Αρχές.
Τον Φεβρουάριο του 2001, ο σκληρός κακοποιός είχε δραπετεύσει από το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», όπου είχε μεταφερθεί για εξετάσεις, δολοφονώντας εν ψυχρώ τους δύο αστυνομικούς που τον συνόδευαν. Παρόλο που η Αστυνομία είχε εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να εντοπιστεί, τελικώς ο Πάσσαρης κατάφερε να διαφύγει στη Ρουμανία.
Τα ξημερώματα της 25ης Νοεμβρίου του 2001, κατά τη διάρκεια ληστείας σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος στο Βουκουρέστι, σκότωσε τον ιδιοκτήτη και έναν υπάλληλο, αφαιρώντας 16.000 δολάρια. Συνεργός του είχε οδηγήσει τη ρουμανική αστυνομία στο κρησφύγετό του και έκτοτε κρατείται φυλακισμένος στην Κραϊόβα.
Το 2006 η οικογένεια του ενός εκ των θυμάτων του, του αστυνομικού Διονύση Αλεβιζόπουλου, είχε υποβάλει αίτημα να εκδοθεί ο κακοποιός, αλλά οι ελληνικές Αρχές δεν είχαν κάνει τίποτα επί του θέματος, αρνούμενες να ενεργοποιήσουν διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Ρουμανίας βάσει της οποίας θα μπορούσε να εκδοθεί προσωρινά στη χώρα μας. Πέρασαν 15 χρόνια από το πρώτο αίτημα της οικογένειας και με την απειλή να παραγραφούν τα εγκλήματα του Πάσσαρη να είναι ορατή, υποβάλλεται νέο αίτημα τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ παράλληλα κοινοποιείται επιστολή-κραυγή αγωνίας στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο, όπως είχε αποκαλύψει το «Εθνος της Κυριακής».
Τελικά το ελληνικό κράτος ανταποκρίνεται και αποστέλλει στη Ρουμανία αίτημα για προσωρινή έκδοση του κακοποιού, ώστε να δικαστεί στην Ελλάδα για τα εγκλήματα που διέπραξε. Αμέσως μετά η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών προσδιορίζει δικάσιμο με ημερομηνία την 11η Ιανουαρίου 2017, θεωρώντας προφανώς ότι ο χρόνος επαρκεί για την έγκαιρη ολοκλήρωση της έκδοσης και την παράδοση του κακοποιού στις ελληνικές Αρχές.
Η βεβαιότητα των δικαστικών Αρχών ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες είναι τόσο μεγάλη που επιδίδουν στην οικογένεια Αλεβιζόπουλου κλήση για να εμφανιστεί ενώπιον του ΜΟΔ Αθηνών, καθώς παρίσταται ως πολιτική αγωγή.
Επιπρόσθετα έγγραφα
Ωστόσο, πληροφορίες του «Εθνους» αναφέρουν ότι οι ρουμανικές Αρχές, οι οποίες εξαρχής δεν έβλεπαν θετικά την έκδοση του Πάσσαρη, ζήτησαν εγγράφως επιπρόσθετες πληροφορίες από την Εισαγγελία Εφετών σχετικά με το αίτημα. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι Ρουμάνοι μάλλον θεωρούσαν ότι το ελληνικό αίτημα έχριζε διευκρινήσεων και διασαφήσεων. Δεν αποκλείεται βέβαια να προέβαλαν οι Ρουμάνοι αυτές τις αιτιάσεις, ώστε να αποφύγουν να εκδώσουν τον Πάσσαρη.
Σε κάθε περίπτωση όμως, οι ελληνικές Αρχές δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα και έκτοτε έχει ξεκινήσει αντίστροφη μέτρηση, με καταληκτική ημερομηνία αυτήν της εκδίκασης. Ο χρονικός κλοιός σφίγγει ασφυκτικά για τις προθεσμίες έγκαιρης μεταγωγής του Πάσσαρη την ημερομηνία διεξαγωγής της εκδίκασης.
Οι δικαστικές Αρχές ετοίμασαν την απάντηση επί των ερωτημάτων των ρουμανικών Αρχών, η οποία όμως έπρεπε στη συνέχεια να σταλεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ακολούθως θα αποστελλόταν και στο υπουργείο Εξωτερικών προς επίσημη μετάφραση πριν σταλεί στη Ρουμανία για να αποφανθούν οι αρμόδιες Αρχές της χώρας. Η έκδοση του Πάσσαρη φαίνεται να «χάνεται» στην ελληνική γραφειοκρατία, αφού δεν προβλέφθηκε να δοθεί επαρκής χρόνος για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έκδοσης, πριν προσδιοριστεί δικάσιμος, ενώ δεν λήφθηκαν υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες της δίκης και του κατηγορουμένου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», μέχρι και την 5η Ιανουαρίου, έξι ημέρες πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης, δεν υπήρχε ακόμα η σχετική απόφαση του ρουμάνικου δικαστηρίου. Μάλιστα, δεν είναι γνωστό καν αν τα διευκρινιστικά έγγραφα έχουν φύγει από την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκδοσή του συναινεί και ο Πάσσαρης, πιθανότατα βλέποντας μια ευκαιρία να επιστρέψει στην Ελλάδα ή να βγει από τις σκληρές ρουμάνικες φυλακές.
Οι δικηγόροι της οικογένειας Αλεβιζόπουλου, Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης, πιστεύουν ότι η τυχόν μη διεξαγωγή της δίκης στην ορισθείσα δικάσιμο φέρνει την υπόθεση ένα βήμα πιο κοντά στην παραγραφή των εγκλημάτων. «Η ολοκλήρωση των διαδικασιών έκδοσης και εκδίκασης της υπόθεσης είναι απαραίτητη, στο όνομα της Δικαιοσύνης που πρέπει επιτέλους να αποδοθεί. Και να επιβληθούν οι ποινές που αρμόζουν», δηλώνουν στο «Εθνος».
Η οικογένεια Αλεβιζόπουλου είναι η μόνη οικογένεια θύματος που έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής κατά του Πάσσαρη. Η προσωρινή έκδοση δρομολογήθηκε από την οικογένεια του αστυνομικού, καθώς το ρουμανικό κράτος δεν δέχτηκε την οριστική έκδοσή του για να δικαστεί στην Ελλάδα, αλλά επέμεινε στην ολοκλήρωση της έκτισης της ποινής του στις ρουμανικές φυλακές.
Κατά τον ρουμανικό νόμο, με ευεργετικό υπολογισμό της ποινής, θα μπορούσε ενδεχομένως να αποφυλακιστεί από τη Ρουμανία περίπου μετά το 2020. Μέχρι τότε όμως θα έχουν ουσιαστικά παραγραφεί τα εγκλήματά του στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το ρουμανικό Ποινικό Δίκαιο, η μεταφορά ενός κρατουμένου σε άλλη χώρα μπορεί να διαρκέσει για μικρό χρονικό διάστημα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα προανάκρισης από τις ελληνικές Αρχές.
Πηγή Έθνος